«Είδα με τα μάτια μου ένα νεκρό παιδί δίπλα σε ένα άλλο άψυχο κορμί που επέπλεε»

Ο πρωταθλητής στο ΝΒΑ με τους Ράπτορς δημοσίευσε πέρσι μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter όπου εμφανίζεται να συμμετέχει σε επιχείρηση διάσωσης ως μέλος της ομάδας «Proactiva Open Arms», μιας οργάνωσης με έδρα την Ισπανία που βοηθά στη διάσωση των προσφύγων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τη φτώχεια. 

Εκτός, λοιπόν από τις νίκες και τα πρωταθλήματα, ο Μαρκ Γκασόλ προτιμά στις καλοκαιρινές διακοπές του να βοηθάει ανθρώπους που έχουν ανάγκη και παραχώρησε συνέντευξη στην El Mundo όπου συγκλονίζει με τις μαρτυρίες του για όσα έζησε στη μέση της θάλασσας.

Η σύγκριση που καλείται να ξεπεράσει ένας αθλητής σε σχέση με την επιβίωση στα υψηλά κύματα... Αλήθεια, οι συγκεκριμένες καταστάσεις μπορούν να μπουν στην εξίσωση;
«Η πίεση του αθλητή είναι κάτι που επιδιώκεις... Είναι κάτι που υπάρχει, γνωρίζεις εξ αρχής τι έχεις να αντιμετωπίσεις... Κερδίζεις και προσφέρεις χαρά στους φιλάθλους, χάνεις κι επιστρέφεις σπίτι γεμάτος νεύρα. Επηρεάζει, ενδεχομένως τη σχέση σου με τη σύζυγο σου, τα παιδιά σου, γενικώς τον περίγυρο σου... Εξαρτάται, βέβαια από το πρίσμα που βλέπεις την κατάσταση. Το μπάσκετ δεν είναι το κέντρο του κόσμου».

Τι περνάει από το μυαλό σου όταν βλέπεις πρόσφυγες να παρασύρονται στο κέντρο της θάλασσας;
«Πολλά πράγματα... Αμφιβάλω για την καλοσύνη των ανθρώπων. Πως είναι δυνατόν να βλέπεις ένα αγοράκι τεσσάρων χρονών μέσα στη νύχτα, έπειτα από τρεις μέρες στη θάλασσα και να μην κάνεις τίποτα; Είδα με τα μάτια μου ένα νεκρό παιδί δίπλα σε ένα άλλο άψυχο κορμί που επέπλεε... Δίπλα τους ήταν η Ζοζεφίν, ήταν ακόμα ζωντανή. Γιατί να καταδικάζουμε αυτές τις ψυχές σε θάνατο»;

Ήσουν προετοιμασμένος για ό,τι είδες;
«Δυστυχώς, έπρεπε να ψάξουμε για πτώματα στο νερό και να τα παραδώσουμε στο Open Arms. Η Ζοζεφίν είχε υποθερμία... Αυτές οι καταστάσεις σε κάνουν να αμφιβάλλεις για πολλά, την ίδια στιγμή όμως σου επιτρέπουν να αισιοδοξείς βλέποντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και μάχονται. Υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Στο τέλος της ημέρας, η λύση δεν είναι να σώζεις ανθρώπινες ψυχές στη μέση της θάλασσας. Η λύση πρέπει να έλθει αρκετά νωρίτερα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν»! 

Σε ενδιαφέρει η πολιτική;
«Δεν μπορώ να την καταλάβω στο 100%... Δεν έχω καταλάβει ακόμα τον σκοπό του πολιτικού παιχνιδιού, μολονότι έχει αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν ξέρω όλους τους κανόνες...»

Πέρα από το μπάσκετ, τι άλλο σε ενδιαφέρει;
«Οι επόμενες γενιές... Η φιλανθρωπία, η έρευνα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου και οι πιο παραμελημένες περιοχές στην Ισπανία. Το να δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, βασισμένες στην εμπιστοσύνη και την έμπνευση».
 
Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Επιχείρηση «Ιστός Αράχνης»-Πώς στήθηκε επί 18 μήνες το σαμποτάζ των Ουκρανών στις ρωσικές βάσεις
Έφυγαν για Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι-Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες
Οι σκληροπυρηνικοί Ultras της Παρί, ο Ζιντάν και το φιάσκο των Αρχών-Οι λόγοι πίσω από τα επεισόδια στο Παρίσι
Σαμποτάζ σε ρωσικές βάσεις από τους Ουκρανούς-Κατέστρεψαν με drone πάνω από 40 μαχητικά
Αυτή είναι η απάντηση των 13 σημείων της Χαμάς που ο Γουίτκοφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που όχημα πέφτει πάνω στους οπαδούς της Παρί στη Γαλλία
Τουλάχιστον τρεις νεκροί μετά από πυρκαγιά σε νοσοκομείο του Αμβούργου-Πάνω από 50 οι τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Από εκρήξεις η κατάρρευση των δύο γεφυρών στη Ρωσία-Νεκροί και δεκάδες τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Αιματοβαμμένος τελικός με δύο νεκρούς και 200 τραυματίες-Πάνω από 550 συλλήψεις, χάος στη Γαλλία
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκρός 17χρονος στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Champions League-Μαχαιρώθηκε στο στήθος