Ακούει Ακιντζί και ενώνει τα κομμάτια του παζλ του Κυπριακού ο Γκουτέρες

Τετ-α-τετ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα έχει σήμερα ο Μουσταφά Ακιντζί, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο επαφών του Αντόνιο Γκουτέρες με τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό.
 
Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε τις δικές του προθέσεις στον κ. Γκουτέρες, σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και τώρα ο Γ.Γ. αναμένει να ακούσει τι έχει να πει και ο Ακιντζί, για να αποφασίσει τον τρόπο που θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία.
 
Υπενθυμίζεται ότι στα σκαριά βρίσκεται τριμερής συνάντηση, η οποία τοποθετείται εντός Οκτωβρίου, με στόχο να αποφασιστεί πώς θα προχωρήσει το Κυπριακό από εδώ και πέρα. Ωστόσο φαίνεται πως η κάθε πλευρά έχει διαφορετική αντίληψη για το τι θα συμβεί και ποιο θα είναι το περιεχόμενο.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για συμφωνία στους όρους αναφοράς, στη βάση της συναντίληψης που υπήρξε πριν από την τουρκική εμπλοκή ότι αυτοί θα συναποτελούνται από την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί πριν το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο των έξι σημείων του. Ανέφερε, ακόμη, ότι, εάν υπάρξει κατάληξη κατά την τριμερή, μπορεί να συγκληθεί και μία άτυπη πενταμερής.
 
Διαφορετική θέση φαίνεται να έχει, ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι η πρότασή τους είναι για να συναντηθούν οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να συζητήσουν ανεπίσημα τι θα διαπραγματευτούν και ακολούθως να ολοκληρωθεί το έγγραφο των όρων αναφοράς. Διεμήνυσε, παράλληλα, πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, επειδή το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αποτυχημένο».
 
Ο Τσαβούσογλου δεν κρύβει, πάντως, ούτε την τουρκική θέση για αναζήτηση άλλων διαπραγματευτικών μοντέλων στο Κυπριακό, πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, στις πιο πρόσφατες του δηλώσεις, ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τον Γ.Γ., επανήλθε στο θέμα της πολιτικής ισότητας, επί της οποίας προέκυψε και η εμπλοκή στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις προηγούμενες συγκλίσεις.
 
Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εμπλοκή δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς ο Πρόεδρος επιμένει στην συναντίληψη των τριών σημείων ως σημείο εκκίνησης των συνομιλιών, ενώ η τουρκική πλευρά εμμένει στην συμπερίληψη της τουρκικής ερμηνείας των όρων αναφοράς, κάτι που αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης και όχι του πλαισίου που προσπαθούν να καθορίσουν ενόψει επανέναρξης.
 
Πάντως ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως επιθυμεί μία προσανατολισμένη σε αποτελέσματα, καλά προετοιμασμένη διαδικασία, η οποία θα στοχεύει σε μία στρατηγική συμφωνία και που δεν θα είναι ανοικτού τέλους, ενώ διευκρίνισε πως είναι θετικός και ως προς την τριμερή και ως προς μία ανεπίσημη πενταμερή, εάν θα είναι καλά προετοιμασμένες.
 
Το ερώτημα είναι, συνεπώς, τι τελικά θα πει στον Γ.Γ. και πώς αυτό θα ερμηνευθεί από τον κ. Γκουτέρες, ο οποίος ήδη διεμήνυσε σε όλους τους εμπλεκόμενους, πως επιθυμεί τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό να είναι καλά προετοιμασμένα και να έχουν πιθανότητες επιτυχίας και να μην βρεθεί ενώπιον ενός νέου ναυαγίου, όπως συνέβη στο Κραν Μοντανά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες-Μητσοτάκη, ικανοποίηση για τον διορισμό Ολγκίν
Αντικείμενο συζήτησης στη «βουλή» οι συλλήψεις για σφετερισμό Ε/κ περιουσιών
Νέα ένσταση για την υποψηφιότητα Μορφάκη Σολομωνίδη λόγω της ιδιότητας του ως διευθυντής της ΕΔΕΚ
Η παρέμβαση Κόμπου στο ΣΕΥ-«Ανάγκη για στοχευμένα μέτρα και αντιμετώπιση παράκαμψης κυρώσεων ΕΕ»
Συνεχίζει τα ίδια και τα ίδια ο Τατάρ-«Μόνο με αποδοχή κυριαρχικής ισότητας έναρξη διαπραγματεύσεων»
Για μια εβδομάδα στην Κύπρο η Ολγκίν-Σχεδιάζει επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος στο πλαίσιο εκστρατείας επαναπατρισμού ταλέντων
Υπ. Εξωτερικών: Επαρκής ο μηχανισμός παρακολούθησης για άρση κυρώσεων ΕΕ κατά Συρίας
Αντεπιτίθεται στο ΑΚΕΛ το ΕΛΑΜ για τα επεισόδια-«Επιλεκτική ευαισθησία, τόσα χρόνια μετά δεν απολογήθηκε για το Μαρί»
Μεγάλη δυναμική στις σχέσεις Κύπρου-Αρμενίας διαπιστώθηκε στις επαφές της Προέδρου της Βουλής