Έτοιμο να βοηθήσει για λύση του Κυπριακού δηλώνει το Ηνωμένο Βασίλειο

Τη διαβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, παρείχε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Κρίστοφερ Πίντσερ.
 
Η δήλωση του πολιτικού αξιωματούχου του Foreign Office έγινε στο πλαίσιο δεξίωσης που και φέτος διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή η οργάνωση Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που διεξάγεται από χθες Κυριακή στο Μάντσεστερ.
 
«Η Βρετανία είναι έτοιμη να βοηθήσει να επιλυθεί μία πολύ δύσκολη, μία σε προσωπικό επίπεδο πολύ δύσκολη, δυσεπίλυτη κατάσταση επί περισσότερο από 40-45 χρόνια. Θέλουμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, θέλουμε να παίξουμε το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί. Και μπορείτε να είστε απολύτως σίγουροι ότι οι συνομιλίες που ο Άλαν Ντάνκαν, ο προκάτοχός μου, είχε πριν από λίγα χρόνια, είναι συνομιλίες που θέλουμε να συνεχίσουμε και με τις δύο πλευρές, για να φροντίσουμε ότι αυτό το τρομερό, το δυσεπίλυτο θέμα θα επιλυθεί», δήλωσε ο κ. Πίντσερ.
 
Τη δεξίωση άνοιξε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής Τερέζα Βίλιερς, που ήταν και η οικοδέσποινα ως πρόεδρος της οργάνωσης.
 
Η φιλοκύπρια πολιτικός τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να είναι μία «δυνατή φωνή» στη Βουλή των Κοινοτήτων και στην κυβέρνηση υπέρ των δικαίων της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι μια λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων των κοινοτήτων στο νησί. Απευθυνόμενη στον υπουργό Ευρώπης είπε ότι θα συνεχίσει από την πλευρά της να τον ενθαρρύνει να υποστηρίζει «ενεργά και με ενθουσιασμό» τις προσπάθειες για μία ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει πολλούς φίλους στο βρετανικό κοινοβούλιο.
 
Στη δική του ομιλία ο κ. Πίντσερ αναφέρθηκε στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Κύπρο, κατά την οποία, όπως είπε, διαπίστωσε πόσο φιλικό είναι το νησί.
 
Προανήγγειλε δε την πρώτη του επίσκεψη ως Υπουργός Ευρώπης στην Κύπρο, τις προσεχείς εβδομάδες, λέγοντας ότι θα δώσει έμφαση στις αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για το μέλλον και τα δικαιώματα των Κυπρίων στη Βρετανία και των Βρετανών στην Κύπρο μετά από το Brexit. Όπως πρόσθεσε, «είμαστε φίλοι και οικογένεια» και αυτό σημαίνει ότι «φροντίζουμε ο ένας τον άλλο».
 
Ο κ. Πίντσερ σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να είναι δυνατές μετά από το Brexit και για αυτό οι δύο χώρες θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν τους εμπορικούς, αμυντικούς και πολιτιστικούς δεσμούς τους.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος με ευθύνη για τις τοπικές κοινότητες βουλευτής Χέλεν Γκραντ, η οποία εξήρε το ρόλο της κυπριακής κοινότητας στη Βρετανία. Η κα Γκραντ είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να καταστήσει τη Βρετανία μία «εξωστρεφή και παγκόσμια» χώρα μετά από το Brexit.
 
Το λόγο πήρε και ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής, που έκανε λόγο για «ιστορικές και πολύ περισσότερο από απλώς επιδερμικές διμερείς σχέσεις».
 
Συνέχισε: «Οι σχέσεις μας είναι πολύ δυνατές. Και τις βλέπουμε να ενδυναμώνονται όλο και περισσότερο σε διάφορους τομείς. Μέρος της αποστολής μου εδώ είναι να δούμε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο αυτούς τους δεσμούς».
 
Αναφερόμενος στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κακουρής τόνισε ότι όλοι οι παριστάμενοι θα ήθελαν λύση το συντομότερο δυνατό, αλλά «για τους σωστούς λόγους», δηλαδή για να επανενωθεί το νησί, να τερματιστεί η κατοχή και να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
 
Παρέπεμψε στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα στην υποστήριξη που εξέφρασε για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά.
 
Ο Κύπριος διπλωμάτης επισήμανε, τέλος, τη σημασία της επανένωσης της Κύπρου για την ευρύτερη περιοχή, με την Κυπριακή Δημοκρατία να προσπαθεί ως φάρος σταθερότητας και ως αξιόπιστος κομιστής ασφάλειας και όχι καταναλωτής ασφάλειας να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με τις περιφερειακές τριμερείς συνέργειες της.
 
«Χρειαζόμαστε επίσης τη σύμπραξη της Τουρκίας, αλλά δυστυχώς οι πρόσφατες ενέργειες και λεονταρισμοί της, όπως με δηλώσεις περί εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, των Βαρωσίων ή τη διπλωματία των κανονιοφόρων σε σχέση με την ΑΟΖ μας, δε μας πηγαίνουν πιο κοντά σε μια λύση, κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη», ολοκλήρωσε ο κ. Κακουρής.
 
Τέλος, ο διευθυντής των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Τζέισον Χαραλάμπους ευχαρίστησε τους βουλευτές και τους παριστάμενους και τόνισε τη σημασία που έχει καθεμία από τις δύο χώρες για την άλλη.
 
Το «παρών» στην εκδήλωση, μεταξύ εκατοντάδων άλλων συνέδρων, έδωσαν επίσης οι Συντηρητικοί βουλευτές Πολ Σκάλι (έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος) και Μάρτιν Βίκερς, δημοτικοί σύμβουλοι και τα ιδρυτικά μέλη των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Ίαν Τουίν (πρώην βουλευτής), Ανδρέας Παπαευριπίδης, Δημήτρης Μάρκου και Δώρος Παρτασίδης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους
Διγλωσσία προέδρων ΕΟΑ για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ-Επιτόπια αυτοψία σε Αμμόχωστο από Δαμιανού