Δημιουργείται έδρα αραβικών σπουδών στην Κύπρο

Το Πανεπιστήμιο Frederick προχωρά με τη δημιουργία έδρας αραβικών σπουδών στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Το πρωί πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση εργασίας για το θέμα της προώθησης της αραβοφωνίας στην Κύπρο, στην παρουσία των Πρέσβεων των Αραβικών Κρατών με έδρα τη Λευκωσία, ενώ τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής έκαναν λόγο για συγκεκριμένα βήματα που υλοποιούνται. Εντός των ημερών συστήνεται επιτροπή για να εξεταστούν επιμέρους ζητήματα, ενώ θα ζητηθεί και τεχνική στήριξη από τον Αραβικό Σύνδεσμο.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Συλλούρης, κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό και τους Πρέσβεις έγινε ενημέρωση για τα θετικά βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ έγινε επίσης συζήτηση για το πως μπορούν και οι ίδιοι οι Πρέσβεις να συμβάλλουν. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε εξάλλου ότι ενημερώθηκαν οι Πρέσβεις και για τη δημιουργία σχετικής έδρας σε πανεπιστήμιο της Κύπρου.
 
Καταλήξαμε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως το έχει καθορίσει το Υπουργείο Παιδείας ενώ θα μιλήσουμε και με τον Αραβικό Σύνδεσμο για περαιτέρω τεχνική στήριξη, είπε.
 
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι υπάρχει μια επιτροπή μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, της Βουλής, του Πανεπιστημίου Frederick και των Πρέσβεων για να καθοριστούν τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν για την πλήρη ανάπτυξη της αραβοφωνίας στην Κύπρο.
 
Ως προς τη δημιουργία έδρας αραβικών σπουδών και σε άλλα πανεπιστήμια, πέραν του ιδιωτικού πανεπιστημίου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «είναι ανοιχτό το ζήτημα για οποιονδήποτε θέλει να προχωρήσει».
 
Αυτοί που προχώρησαν πρώτοι ήταν το Πανεπιστήμιο Frederick, πρόσθεσε ενώ είπε ότι εναπόκειται σε κάθε πανεπιστήμιο να αποφασίσει για το θέμα, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν λαμβάνουν κάποια στήριξη για την έδρα.
 
Ως προς το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι έχουν γίνει ήδη βήματα και πλέον εφαρμόζονται δράσεις. «Αυτές οι δράσεις θα πληθαίνουν συν τω χρόνω. Θα γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» κατέληξε.
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης είπε ότι τόσο το Υπουργείο, όσο και η Κυβέρνηση στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή.
 
Αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε πριν από λίγο καιρό στο Υπουργικό Συμβούλιο για ένταξη και διδασκαλία της αραβικής γλώσσας στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης στα Επιμορφωτικά Κέντρα, και στα πλαίσια των σχολείων «ΔΡΑ.Σ.Ε».
 
«Έχουμε καθορίσει κάποια βήματα συγκεκριμένα» είπε ο κ. Χαμπιαούρης, προσθέτοντας ότι θα γίνει μια επιτροπή η οποία θα μελετήσει την διδακτέα ύλη, τον τρόπο αξιολόγησης της ύλης, ποιοι θα διδάσκουν, πως θα πιστοποιείται η αραβική γλώσσα, αλλά και τη δημιουργία έδρας αραβικών σπουδών σε πανεπιστήμιο.
 
Είμαστε πρόθυμοι στα πλαίσια μιας επιτροπής που θα συσταθεί εντός των ημερών να δώσουμε όλες τις λύσεις, είπε ενώ ανέφερε ότι μετά την ενημέρωση, οι Πρέσβεις «έχουν μείνει ευχαριστημένοι και σύντομα έπεται συνέχεια».
 
Ερωτηθείς αν τα αραβικά θα προσφέρονται ως μάθημα επιλογής στα σχολεία, ο Υπουργός είπε ότι στο παρόν στάδιο η συζήτηση αφορά τα  για τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και τα Επιμορφωτικά Κέντρα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Γεωργίου-Ο γιατρός που ξεγέννησε την πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση στην Κύπρο
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ
Ποιον εμπλέκει για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη η Ειρήνη Μουρτζούκου
Η Ισπανία πνίγεται από τις πλημμύρες, η Βρετανία καίγεται από τη ζέστη - Εικόνες αποκάλυψης σε δημοφιλή θέρετρα
ΒΙΝΤΕΟ: Συνετρίβη αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Σάουθεντ στο Έσσεξ- Μαρτυρίες για τεράστια πύρινη σφαίρα
Υπό έλεγχο η φωτιά στην Πάφο, κατέκαψε 75 εκτάρια από ξηρά χόρτα και δέντρα-Προστατεύτηκαν κατοικίες
Απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για το σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ παραπέμποντας στο Μαρί-«Ειδικά αυτές τις μέρες θα έπρεπε να σκέφτεται διπλά»
Επαφές Βαφεάδη στις Βρυξέλλες για παρουσίαση προτεραιοτήτων για Κυπριακή Προεδρία ΕΕ
Επικρίσεις ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και Χριστοδουλίδη για σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ-«Σαββίδης και Αγγελίδης θα κριθούν για άλλη μια φορά»
Πισώπλατα δέχθηκε τους πυροβολισμούς ο Σιαμπτάνης από τον 78χρονο-Απασχόλησε ξανά την Αστυνομία, είχε καταδικαστεί ο ύποπτος