Σφραγίζει το περίγραμμα των όρων αναφοράς προς αποφυγή... παρεξηγήσεων

Με στόχο να κλειδώσει την συναντίληψη που υπήρξε επί των όρων αναφοράς, ξαναβλέπει σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μουσταφά Ακιντζί, η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο REPORTER, υπήρξε κατάληξη επί των όρων αναφοράς και αυτό που εκκρεμεί και που θα επιχειρηθεί να γίνει σήμερα είναι η συναντίληψη που επιτεύχθηκε να αποτυπωθεί και γραπτώς. Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη άρχισε τις 9.30 το πρωί και διήρκησε περίπου σαράντα λεπτά, ενώ η συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί είναι προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα. Σημειώνεται ότι κ. Λουτ αποχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, ενώ αυτή την ώρα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ενημερώνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές του με την Αμερικανίδα διπλωμάτη και την προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.
 
Πάντως, μιλώντας στην τηλεόραση του Άλφα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί εκ νέου η παραμονή της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ενδεχομένως, η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, να έχει και αύριο νέο γύρο επαφών με τους δύο ηγέτες, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία της κ. Λουτ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει για γραπτή αποτύπωση των όρων αναφοράς στις αυριανές συναντήσεις η Λουτ
 
Το πάθημα του Κραν Μοντανά, που επί της ουσίας κληροδότησε στη διαδικασία δύο διαφορετικές αναγνώσεις του πλαισίου Γκουτέρες, φαίνεται να έγινε μάθημα στους εμπλεκόμενους στις συνομιλίες, και γι’ αυτό θα επιχειρηθεί όπως σήμερα προκύψει ένα ξεκάθαρο κείμενο για το τι έχει συμφωνηθεί, που να μην ερμηνεύεται διαφορετικά όταν θα καταβληθεί προσπάθεια για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.
 
Περίγραμμα
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι αυτά που έχουν συμφωνηθεί είναι περίγραμμα· δηλαδή δεν έχει οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο των όρων αναφοράς, καθώς συνεχίζουν να υφίστανται αγκάθια, με κυριότερο τα έξι σημεία του Γ.Γ. στο Κραν Μοντανά. Στην ουσία είναι η φόρμουλα για να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να χρειαστεί, σε αυτό το στάδιο, να υπερπηδηθούν οι σημαντικές, ουσιαστικές διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, κάτι που στην παρούσα φάση, με το κλίμα που επικρατεί, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να συμβεί.
 
Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι η βάση θα είναι το παλαιότερο κοινό ανακοινωθέν, οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες πριν από τη μετάβαση στο Κραν Μοντανά, καθώς και τα έξι σημεία Γκουτέρες. Στην πράξη, ωστόσο, όταν και εφόσον θα βρεθούν ενώπιον επανέναρξης των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τα σημεία πολλαπλών αναγνώσεων και δη το περιβόητο πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Ανακοίνωση από τον Γ.Γ.
Αν και δεν έχουν υπάρξει ακόμη σχετικές ανακοινώσεις, αναμένεται πως θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τριμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Αντόνιο Γκουτέρες και του Μουσταφά Ακιτζί.
 
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα των επαφών της Λουτ στην Κύπρο να ανακοινωθούν από τον Γ.Γ. μετά το πέρας της τριμερούς, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται να ανακοινωθούν και πριν την πραγματοποίησή της. Ανεξαρτήτως του χρόνου, ωστόσο, πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί η ανακοίνωση να γίνει από τον ίδιο τον κ. Γκουτέρες, ώστε να προσδώσει στην συναντίληψη που επιτεύχθηκε κάποιας μορφής επισημότητα, που θα δώσει ώθηση σε ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών.  
 
Η Κυβέρνηση τονίζει ότι τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό έχουν χαρακτήρα προπαρασκευαστικών διαβουλεύσεων και δεν αποκλείεται σε αυτή την εξίσωση να ενταχθεί, τελικά, και μία άτυπη πενταμερής, κάτι που δύναται να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης.
 
Γίνεται, άλλωστε, κατανοητό, ότι για να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση, θα πρέπει το περίγραμμα να αποκτήσει περιεχόμενο και, μέχρι να συμβεί αυτό, αναμένεται ότι θα συνεχίσει με κάποιο τρόπο η διαβούλευση.
 
Ερώτημα παραμένει, βεβαίως, ποια στάση θα τηρήσει η Άγκυρα, με τη Λευκωσία να υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία πως, ανεξάρτητα από την έκβαση των όρων αναφοράς, που αφορούν τα δύο μέρη στην Κύπρο, συνομιλίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν υπό την απειλή των όπλων και ενόσω η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Δεν θα πρέπει άλλωστε να λησμονείται ότι ο βασικότερος λόγος της αποτυχίας του Κραν Μοντανά ήταν η επιμονή της Τουρκίας για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων και παραμονή στρατευμάτων, κάτι που, σε ρητορικό επίπεδο τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κατά τον νεκρό χρόνο και, ως εκ τούτου, συνεχίζει να δηλητηριάζει την προσπάθεια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Βόμβες, γάζωμα οικείας και €κβιασμοί με φόντο στοιχηματικές-Πληροφορία για κατοχή οπλισμού δολοφονηθέντα
Άρχισαν οι απελάσεις από τον Τραμπ-Αλυσοδεμένοι μετανάστες έφυγαν με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η Χαμάς έδωσε τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων που θα απελευθερώσει το Σάββατο
Πάει Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου ο Χριστοδουλίδης-Θα υπογράψει συμφωνίες για Κρόνος και Αφροδίτη
Προέβαλε απαιτήσεις και ζήτησε από την Κάλας να αλλάξει η προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας ο Φιντάν
Άγνωστοι έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν ζημιές σε γυμνάσιο στη Λευκωσία
Για διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έκανε λόγο η Κάλας από την Άγκυρα
Άρχισε να κερδίζει έδαφος ο «συμβιβασμός δύο κρατών» ισχυρίζεται ο Οσμάν Ερτούγ
Συνεργασία σε κοινά έργα για μεταφορά ΦΑ συζήτησαν Παπαναστασίου-Μπανταβί
Πράσινο ΕΔΥ για διαθεσιμότητα των τριών λειτουργών του Τμήματος Δασών