Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για τους όρους αναφοράς-Νέα συνάντηση με Λουτ
11:08 - 03 Σεπτεμβρίου 2019
Νέο γύρο επαφών, τον τέταρτο στη σειρά, με τους δύο ηγέτες Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να έχει εκ νέου αύριο, η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.
Η κ. Λουτ κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Νίκο Αναστασιάδη και η οποία διήρκησε περίπου σαράντα λεπτά, ζήτησε να έχει και νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 15 το πρωί.
Στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Λουτ παρουσίασε το περίγραμμα των όρων αναφοράς, όπως αυτή τους κατέγραψε μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες.
Σε δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως υπήρξε μια παραγωγική συνάντηση με αντικείμενο τους όρους αναφοράς, ενώ ανακοίνωσε πως η κ. Λουτ θα συναντηθεί εκ νέου αύριο με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Ακολούθως, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, ενημερώθηκαν εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια οι πολιτικοί αρχηγοί, για τη συνάντηση του Προέδρου με την κ. Λουτ, καθώς και για τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί.
«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη κοινή συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ και να πλησιάσουμε το στόχο μας, που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Προδρόμου.
Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε το πρωί πως η παρουσία της κ. Λουτ στην Κύπρο παίρνει νέα παράταση και ενδεχομένως κατά την αυριανή ημέρα, να υπάρξει και κοινή συνάντηση των δύο ηγετών.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε πως η κ. Λουτ ετοίμασε σχετικό έγγραφο με τους όρους αναφοράς, το οποίο ενδεχομένως να δημοσιευθεί μετά την τριμερή που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Σεπτεμβρίου, ή αρχές Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.
Πώς διαβάζουν τις εξελίξεις οι πολιτικοί αρχηγοί
Αμέσως μετά την συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την άποψη πως «ο δρόμος είναι μονόδρομος στο να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Είναι εθνική αναγκαιότητα».
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη στήριξη του ΔΗΣΥ στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού, ενώ ανέφερε ότι «εάν υπάρξει σύγκλιση αυτές τις ώρες, σήμερα ή αύριο, θα αναμένουμε την ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση».
«Θα πρέπει να περιμένουμε την αυριανή μέρα για να δούμε τι θα αποφασίσει η κ Λουτ», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είπε επίσης πως «επαναλαμβάνουμε στους δυο ηγέτες την έκκληση να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Θα είναι αρκετά δύσκολα».
Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε επίσης πως για να παραμένει η κ. Λουτ «σημαίνει ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα», ενώ όπως είπε, θα ήταν παράδοξο να διεξάγονται διαπραγματεύσεις εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συμφώνησε με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του στο να αποτελέσει το πλαίσιο Γκουτέρες, ως βάση για διαπραγμάτευση.
«Αντιλαμβάνεστε πως θα περιμένουμε το ακριβές κείμενο των όρων αναφοράς. Αν το πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό της έκθεσης, τότε ξεκινάμε από μια αρνητική βάση. Προς το παρών οι αναφορές είναι γενικές, όμως όσο προχωρούμε θα γίνονται πιο ειδικές», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως προκύπτουν δυο σημαντικά ζητήματα. «Το πρώτο οι όροι αναφοράς. Δεν υπάρχει οριστική κατάληξη, όμως από τις πρόνοιες αυτές θα εγκλωβίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε επικίνδυνες διαδικασίες».
«Δύο είναι τα ζητήματα. Το πλαίσιο των όρων αναφοράς και τι αναμένουμε από αυτή τι διαδικασία. Το ερώτημα είναι εάν οι όροι αναφοράς αλλάζουν κάτι από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος υπέδειξε πως «πάνε σε μια διαδικασία με τα ίδια υλικά του Κρανς Μοντανά».
«Ένα τρίτο αδιέξοδο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δίκη μας πλευρά», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε ότι οι εάν οι όροι αναφοράς συνομολογηθούν, δεν θα ανακοινωθούν πριν την τριμερή, ενώ όπως είπε, «ο Πρόεδρος ήταν ξεκαθάρισε πως οι συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν αν δεν τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες και οι αθλιότητες στην Αμμόχωστο».
«Νομίζω πως 15 χρόνια βαδίζουνε τον δρόμο της εποικοδομητικής ασάφειας. Γιατί να μην συνεχίσουμε να το κάνουμε», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, υποδεικνύοντας παράλληλα πως «το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι ένα ξεκάθαρο κείμενο. Πάμε σε ένα πλαίσιο μη εποικοδομητικής ασάφειας που δεν οδηγεί σε λύση και ανησυχούνε ότι αυτή η διαδικασία δεν θα καταλήξει κάπου».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, ανέφερε πως ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις, προσθέτοντας παράλληλα πως «το ΕΛΑΜ συμφωνεί με την προσέγγιση του Προέδρου, ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τις τουρκικές προκλήσεις σε ΑΟΖ και Βαρώσια». Όσο αφορά τους όρους αναφοράς, περιλαμβάνουν κατά το ΕΛΑΜ, επικίνδυνες πρόνοιες.
«Είμαστε σε ένα στάδιο που τα πράγματα κινούνται. Κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς κινούνται, αλλά έχουμε ένα γενικό πλαίσιο. Αύριο θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν.
Υπενθυμίζεται ότι στις 5 το απόγευμα η κ. Λουτ θα δει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.