Στην… παράταση για την τελική διατύπωση των όρων αναφοράς

Ένα βήμα πριν από την τελική διατύπωση των όρων αναφοράς, βρίσκονται τα εμπλεκόμενα μέρη, με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, να επιμηκύνει την παρουσία της στο νησί μέχρι αύριο, όπου θα έχει εκ νέου ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.
 
Το κείμενο των όρων αναφοράς θα είναι μονοσέλιδο έγγραφο το οποίο θα περιλαμβάνει τους συμφωνημένους τίτλους των ζητημάτων που θα συζητηθούν σε ένα πιθανό νέο γύρο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Μετά τη συνομολόγηση τους, η οποία αναμένεται να συμφωνηθεί οριστικά αύριο, η Τζέιν Χολ Λουτ θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις εξελίξεις και πλέον, θα εναπόκειται στον Αντόνιο Γκουτέρες πότε τελικά αυτή θα ανακοινωθούν.

Αν δηλαδή, ο Γενικός Γραμματέας θα επιλέξει να τους ανακοινώσει πριν την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή, αναλόγως του προγράμματος του κ. Γκουτέρες στις αρχές Οκτωβρίου, ή μετά.

Υπενθυμίζεται πως το έγγραφο των όρων αναφοράς θα βασίζεται:

  • Στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018
  • Στις συγκλίσεις Αναστασιάδη Έρογλου
  • Στις έξι παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες

Ενώ θα περιλαμβάνει και την επαναβεβαίωση για βούληση όλων των πλευρών για λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ θ’ απευθύνει έκκληση προς της εγγυήτριες δυνάμεις για να εμπλακούν ενεργά στην υπό εκκόλαψη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.
 
Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε εκ νέου με την Τζέιν Χολ Λουτ η οποία το απόγευμα συναντήθηκε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Μετά τη συνάντηση με τον Ακιντζί, ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζού ανακοίνωσε ότι η κ. Λουτ θα μεταβεί ξανά στα κατεχόμενα αύριο, στις 11:45 το πρωί. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει στις 9:15 το πρωί. 

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο μετά το πέρας του οποίου σε δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν την ολοκλήρωση των επαφών της κ. Λουτ, ενώ κάποιοι εξ αυτών εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις διαβουλεύσεις με την κα Λουτ και την πρόοδο που σημειώνεται σχετικά με τους Όρους Αναφοράς, στην κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και άκουσε και τις δικές του απόψεις.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στην τηλεφωνική επικοινωνία καταγράφηκε ταύτιση θέσεων Κύπρου και Ελλάδας και συμφωνία ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους συμφώνησαν όπως συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν μια διεξοδική συζήτηση, για τον πλήρη προγραμματισμό και συντονισμό των επόμενων βημάτων. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για τους όρους αναφοράς-Νέα συνάντηση με Λουτ

 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Τζέιν Χολ Λουτ και την ενημέρωση των αρχηγών στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνεργασία του Προέδρου με την κ. Λουτ, με αντικείμενο τη διατύπωση των όρων αναφοράς.

Ακολούθως, είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου, και για την συνεννόηση που υπήρξε, η οποία έχει επιτρέψει σήμερα να έχουμε την εξέλιξη με τους όρους αναφοράς. Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρηχους, να καταληξουμε σε όρους αναφοράς και να προχωρήσουμε ενδεχομένος στην κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον Γκουτέρες και να πλησιάσουμε το στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «λαμβάνει υπόψη τους πολιτικούς αρχηγούς Έχουν εκφραστεί κάποια σχόλια σχετικά με την έκθεση του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών το 2017.

Όσο αφορά τις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποιοι εκ των πολιτικών αρχηγών για το πλαίσιο Γκουτέρες, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως, «στην έκθεση περιέχονται σημαντικά στοιχεία όπως για παράδειγμα στην παράγραφο 24 η επισήμανση του Γενικού Γραμματέα ότι στην διάρκεια της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, είχε προτείνει στα διαπραγματευόμενα μέρη, να αναζητήσουν λύσεις οι οποίες θα ελάμβαναν υπόψη ότι η υφιστάμενη συνθήκη εγγυήσεων, επί λέξη όπως το γράφει η έκθεση, δεν είναι βιώσιμη. Το αναφέρω αυτό γιατί στην έκθεση αυτή και γενικότερα στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν ερείσματα τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιεί και προωθεί στη σημερινή διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Στην ίδια έκθεση ο Γενικός Γραμματέας ταυτοποίησε έξι σημεία, έξι παραμέτρους που πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης, απλώς επισημαίνω ότι στην εκεθση είναι σαφες πως μια από αυτές της παραμέτρους… 4,5 Γιατί ειχαμε δυο χρόνια…; Δεν είναι σκόπιμο να μπούμε σε λεπτομέρειες., την ανέφερε ενδεικτικά γιατί έχουν ακουστεί κάποια σχόλια για την μεθοδολογία και για την συγκεκριμένη έκθεση του Σεπτέμβριου 2017».

«Ειδικά για αυτό το ζήτημα», συνέχισε, «υπάρχει σαφής αναφορά. Όσο αφορά γιατί το προηγούμενο διάστημα έγιναν συζητήσεις το γνωρίζεται όλοι. Κυκλοφορούσε ένα άτυπο έγγραφο το οποίο είναι ανύπαρκτο. Ο Γ.Γ έκανε αναφορά στο μοναδικό άτυπο έγγραφο που υπήρξε και αυτό ήταν το έγγραφο της τελευταίας στιγμής σχετικά με την εφαρμογή της τυχόν συμφωνίας, το οποίο δεν πρόλαβαν να συζητήσουν. Άρα δεν υπάρχει κανένα άτυπο έγγραφο, οι παράμετροι είναι έξι», ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της εισβολής
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974