Στη Βουλή των Κοινοτήτων η επόμενη πράξη του Brexit

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη συνεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η οποία αναμένεται να κρίνει πολλά, τόσο για τα εσωτερικά πολιτικά της χώρας όσο και για την οδύσσεια του Brexit. Δεδομένου ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέτυχε σήμερα να μεταπείσει τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός του, η νύχτα αναμένεται μακρά και δύσκολη.
 
Η συνεδρία της Βουλής ξεκίνησε επεισοδιακά, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο Συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Λι αποχωρεί από το κόμμα και εντάσσεται στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον Μπόρις Τζόνσον.  

Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο Kοινοβούλιο. "Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (...) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς", πρόσθεσε.

Η μεγάλη μάχη αναμένεται γύρω στις 7:30-8:00, ώρα Κύπρου, όταν ο Συντηρητικός βουλευτής Oliver Letwin θα αιτηθεί από τον Πρόεδρο John Bercow έκτακτη συζήτηση για το Brexit.
 
Ακολούθως θα ζητηθεί η σύμφωνος γνώμη των βουλευτών. Αν κάποιοι φωνάξουν «όχι», θα χρειαστεί να σηκωθούν από τα έδρανα 40 βουλευτές που συμφωνούν, για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία.
 
Όπως εκτιμά το BBC, εάν εγκριθεί το αίτημα, η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τρεις ώρες. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αναμένεται –αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζουν- να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για να λάβουν οι βουλευτές τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, ώστε να μπορέσουν να πάνε στο επόμενο βήμα, που είναι η επέκταση της ημερομηνίας εξόδου. 
 

Πού επικεντρώνονται
Τη νομοθετική αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία έναντι των πρόωρων εκλογών έθεσαν ως προτεραιότητα οι ηγέτες των κομμάτων της βρετανικής αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν το μεσημέρι, λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όπως δήλωσε η ηγέτιδα του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς, αυτό που συζητήθηκε ήταν ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η προαναγγελθείσα πρόκληση του πρωθυπουργού Τζόνσον για πρόωρες εκλογές. «Προτεραιότητά μας είναι να σταματήσουμε το no deal στο Brexit και η νομοθεσία είναι ο τρόπος να το πετύχουμε», είπε η Ουαλή πολιτικός.

Και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, η συναίνεση των οποίων είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εφόσον το ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον, είπε μετά από τη συνάντηση ότι «η προτεραιότητα είναι να αποτρέψουμε μία έξοδο χωρίς συμφωνία από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου και μετά βλέπουμε».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών για να περάσει το νομοσχέδιο που θα αποτρέπει το no deal, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τους Ευρωπαίους νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Κατά των πρόωρων εκλογών, εφόσον κατατεθεί σχετική πρόταση από την κυβέρνηση απόψε, θα ψηφίσουν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, δήλωσε ο βουλευτής τους Τσούκα Ουμούνα.

Το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, εφόσον οι βουλευτές κατορθώσουν απόψε να πάρουν τον έλεγχο της αυριανής κοινοβουλευτικής ατζέντας. Την Πέμπτη το νομοσχέδιο θα αναχθεί προς συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων για να επιστρέψει για την οριστική έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων μάλλον τη Δευτέρα.

Δεν τους έχει μεταπείσει
Χωρίς αλλαγή στη στάση τους και με μεγάλες δόσεις δυσπιστίας απέναντι στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ολοκληρώθηκε η συνάντηση που αυτός ο τελευταίος είχε σήμερα με κάποιους από τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο της νομοθετικής πρότασης που θα εμποδίζει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.
 
Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας Ντέιβιντ Γκοκ και Φίλιπ Χάμοντ, καθώς και αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ και δυσπιστία για το εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει την ημερομηνία των γενικών εκλογών.
 
Ο Φίλιπ Χάμοντ εξάλλου, σε προηγούμενη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητούσε διαβεβαιώσεις και απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που έθετε σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει η κυβέρνηση με την ΕΕ σε ό,τι αφορά την συμφωνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής ομάδας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων, οι Συντηρητικοί βουλευτές έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς να λάβουν «πειστικές εξηγήσεις» για το πώς μία συμφωνία με την ΕΕ μπορεί να εγκριθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στο backstop.
 
Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι νεκρή, εάν περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους αντάρτες βουλευτές ότι μία συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, ωστόσο δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.
 
Πηγές: BBC, Guardian, ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το σχόλιο του Έλον Μασκ για τις εκλογές στην Ουκρανία-«Ο Ζελένσκι θα ηττηθεί με συντριπτική διαφορά»
Ποινές κάθειρξης σε ομάδα ακροδεξιών στη Γερμανία-Σχεδίαζαν την απαγωγή του υπουργού Υγείας
Παραμένει σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου-Δεν παρουσίασε αναπνευστικές κρίσεις
Βίασε την πρώην σύντροφό του και σκότωσε τη μητέρα και την αδερφή της-Ένοχος στο Δικαστήριο 26χρονος
Η κόρη της Ζιζέλ Πελικό μηνύει τον πατέρα της-Ισχυρίζεται ότι τη νάρκωσε και τη βίασε
Νέους όρους θέτει ο Τραμπ στο Ζελένσκι για τη συμφωνία με τα ορυκτά-Το παρασκήνιο της νέας συνάντησης
Φρίκη στη Γαλλία-Ζευγάρι αποκεφάλισε με αλυσοπρίονο τον σκύλο του ως «αντίποινα» για τον θάνατο της γάτας του
Η Βρετανία θα παραδώσει νέα παρτίδα επιθετικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία
Τουλάχιστον 16 νεκροί σε συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας με υποστηρικτές του Άσαντ
Ένα νεκρός και δέκα τραυματίες μετά από έκρηξη σε στρατιωτική βάση της Τεχεράνης