Ποιος πληρώνει τους ιερείς στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στη σφαίρα της επικαιρότητας επανήλθε το ζήτημα με τους μισθούς των ιερέων, μετά τη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον εφημεριακό κλήρο και τη συμφωνία κράτους-εκκλησίας, για αύξηση της κρατικής χορηγίας που παραχωρείται κάθε χρόνο ως επιχορήγηση της μισθοδοσίας των ορθόδοξων κληρικών της υπαίθρου στην Κύπρο.
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, την προηγούμενη εβδομάδα, είπε πως ανάλογη πρακτική με αυτή που ακολουθείται στην Κύπρο, ακολουθείται και από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμη και στη Γαλλία η οποία είναι χώρα πρότυπο του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος.
 
Η Επιτροπή Οικονομικών ωστόσο ζήτησε να πληροφορηθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πώς και από που πληρώνονται οι μισθοί των ιερέων. Η ερώτηση που απευθύνθηκε προς τα ξένα κοινοβούλια ήταν: «Ο μισθός των κληρικών πληρώνεται αποκλειστικά από την εκκλησία ή το κράτος/η Κυβέρνηση συνεισφέρει στον μισθό των κληρικών;».
 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων απευθύνθηκε στα κοινοβούλια και έλαβε τις πιο κάτω απαντήσεις.

Βέλγιο
Στο Βέλγιο, ο μισθός των κληρικών των επίσημα αναγνωρισμένων εκκλησιών πληρώνεται από το ομοσπονδιακό κράτος.
 
Βουλγαρία
Στη Βουλγαρία, ο κληρικοί πληρώνεται από την εκκλησία. Από το 2019 η κυβέρνηση συνεισφέρει.  (Η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2018 τη δεύτερη και τελική τροποποίηση του νόμου περί θρησκευτικών ονομασιών. Σημειώνεται πως η νομοθεσία αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης από την έγκριση της πρώτης ανάγνωσης στις 11 Οκτωβρίου.
 
Ο Νόμος που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας στις 21 Δεκεμβρίου προβλέπει κρατικές επιδοτήσεις για επίσημα καταχωρημένα θρησκευτικά δόγματα με βάση τον αριθμό των πολιτών που δήλωσαν ότι είναι υποστηρικτές αυτής της ονομασίας στην πιο πρόσφατη απογραφή.
 
Για κάθε πρόσωπο η εκκλησία πληρώνει 10 λέβα και αφορά τις θρησκείες που δήλωσε ποσόστό άνω του 1% του πληθυσμού. Η συνολική επιδότηση ανέρχεται στα 15.000.000 Λεβα (περίπου 7.500.000 ευρώ).
 
Οι τροπολογίες προβλέπουν ότι όταν μια κρατική επιδότηση χρησιμοποιείται για την πληρωμή κληρικών και υπαλλήλων θρησκευτικών θεσμών, με τους μισθούς να μην επιτρέπεται να υπερβαίνουν τον μέσο μισθό ενός δασκάλου.
 
Εσθονία
Στην Εσθονία, οι κληρικοί πληρώνονται από την εκκλησία. Το κράτος δεν συνεισφέρει στους μισθούς ή σε άλλα έξοδα του κληρικών. Υπάρχουν βέβαια κάποιες  εξαιρέσεις, όπως οι κληρικοί που εργάζονται για την αστυνομία, τον στρατό ή τις φυλακές, τους οποίους πληρώνει το κράτος.
 
Φινλανδία
Για τις δύο κρατικές εκκλησίες, τη λουθηρανική και την Ορθόδοξη, οι ενορίες δικαιούνται να εισπράττουν φόρο εισοδήματος των μελών τους. Ο φόρος συλλέγεται από το κράτος μαζί με κρατικούς και δημοτικούς φόρους εισοδήματος και ακολούθως παραχωρείται στις εκκλησίες. Και οι δύο εκκλησίες φέρουν το κόστος των μισθών των κληρικών χωρίς κρατική εισφορά. Το κράτος, όμως, πληρώνει τους μισθούς των κληρικών του στρατού  και των φυλακών. Το κράτος καταβάλλει επίσης επιχορηγήσεις στις εκκλησίες για υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας όπως παραδείγματος χάριν σε μουσεία κτλ.
 
Γαλλία
Όσο αφορά τη Γαλλία, το ερώτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων απάντησε και η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όσο και η Γαλλική Γερουσία.
 
Γαλλική Εθνοσυνέλευση: Η Γαλλία είναι μια κοσμική χώρα από το 1905 και, κατά κανόνα, ο κληρικός δεν πληρώνεται από το κράτος.  Υπάρχουν ορισμένες πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις λόγω ιστορικών λόγων, όπως στην περιοχή του Μοζέλα-Μοζέλλας.
 
Σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο του 1802 που είναι ακόμα σε ισχύ οι καθολικοί, οι προτεστάντες και οι Εβραίοι  κληρικοί, πληρώνονται από το κράτος. Το ίδιο συμβαίνει και για κάποια υπερπόντια εδάφη (Γαλλική Γουιάνα, Γαλλική Πολυνησία, Γουόλις και Φουτόνε, Σεντ Πιερ-ΕΤ-Μικελόν, Νέα Καληδονία και Μαγιότ) που επιτρέπουν σε όλες ή σε ορισμένες θρησκευτικές ομάδες να χορηγούνται με οικονομική βοήθεια από το κράτος.
 
Γαλλική Γερουσία: Στη Γαλλία, το κράτος δεν πληρώνει τους κληρικούς. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τους κληρικούς σε ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές: το Siinο/Μοζέλλας (που ήταν γερμανικά εδάφη κατά τη στιγμή του χωρισμού εκκλησίας και πολιτείας) και στη Γαλλική Γουιάνα (για άλλο ιστορικό λόγο).
 
Δανία
Οι κληρικοί της εκκλησίας της Δανίας πληρώνονται εν μέρει από το κράτος, εν μέρει από την εκκλησία της Δανίας.
 

Ελλάδα
Οι κληρικοί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκονται αποκλειστικά στη μισθοδοσία του κράτους, καθώς θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.
 
Ουγγαρία
Στην Ουγγαρία οι επίσημα αναγνωρισμένες εκκλησίες είναι αυτοδιοικούμενες. Οι μισθοί πληρώνονται από κάθε εκκλησία εσωτερικά.
Υπάρχει, ωστόσο, κάποια κρατική συνεισφορά σε εκκλησίες μικρών χωριών όπου οι κάτοικοι είναι κάτω από πέντε χιλιάδες.
Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν μέσω εισφοράς να δωρίσουν το 1% του ετησίου φόρου εισοδήματος τους σε μια επίσημα αναγνωρισμένη εκκλησία κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.
Ιρλανδία
Το ιρλανδικό κράτος δεν συνεισφέρει στους μισθούς των κληρικών, πληρώνονται αποκλειστικά από τις εκκλησίες τους.
 
Ιταλία
Στην Ιταλία οι κληρικοί πληρώνονται αποκλειστικά από την εκκλησία (δωρεές, εθελοντικές δωρεές, κλπ). Όταν ο κληρικός διδάσκει σε δημόσιο σχολείο, πληρώνεται από το ιταλικό κράτος.
Λετονία
Δεν υπάρχει εμπλοκή του κράτους ή της κυβέρνησης στον μισθό του κληρικών. Ο μισθός εξαρτάται από το εκκλησίασμα και τις δωρεές.
 
Λιθουανία
Ο μισθός των κληρικών πληρώνεται αποκλειστικά από την εκκλησία της χώρας.
 
Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση δεν πληρώνει τους κληρικούς.  Ωστόσο οι κληρικοί που εργάζονται για την κυβέρνηση, όπως είναι οι ιερείς που λειτουργούν στο στρατό για παράδειγμα, είναι στην κρατική μισθοδοσία.
 
Πολωνία
Στην Πολωνία ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει πλήρως τον μισθό των κληρικών του στρατού. Εκτός αυτού, το κράτος συνεισφέρει στα ασφαλιστικά επιδόματα των κληρικών (γενικά). Οι παροχές αυτές καλύπτονται από ειδικό ταμείο της εκκλησίας που χορηγήθηκε το 1950, ως αποζημίωση για περιουσιακά στοιχεία που ανέλαβε το κράτος.
 
Ρουμανία
Στη Ρουμανία, το κράτος συνεισφέρει στον μισθό του κληρικών.
 
Σλοβακία
Η πολιτεία συνεισφέρει στον μισθό των κληρικών στις αναγνωρισμένες εκκλησίες.
 
Σλοβενία
Στη Σλοβενία, το κράτος δεν καταβάλλει τον μισθό των κληρικών, αλλά μόνο τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, εάν πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στον νόμο περί θρησκευτικής ελευθερίας.
 
Ισπανία
Στην Ισπανία δεν υπάρχει άμεση συνεισφορά από το κράτος στις αποδοχές των κληρικών. Συγκεκριμένα, η συμφωνία της 3ης Ιανουαρίου 1979 προβλέπει ότι η εκκλησία δεν λαμβάνει πλέον άμεση χρηματοδότηση και επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο οι πολίτες που το επιθυμούν μπορούν να αποφασίσουν ότι το 0,7% των φορολογικών εισφορών τους θα διατεθεί στις ανάγκες της εκκλησίας. Με αυτόν τον τρόπο, η χρηματοδότηση της εκκλησίας εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνεισφορές των πιστών μέσω των διαφόρων μορφών που καθορίζονται όπως η εθελοντική συνεισφορά από τον φόρο εισοδήματος αλλά και οι δωρεές.
 
Σουηδία
Στη Σουηδία, η εκκλησία και το κράτος είναι εντελώς διαχωρισμένα από το 2000.
 
Βρετανία
Όσο αφορά τη Βρετανία η Βουλή των Αντιπροσώπων έλαβε απαντήσεις, τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όσο και από τη Βουλή των Λόρδων.
 
Βουλή των Κοινοτήτων: Τα μέλη του κλήρου στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνονται αποκλειστικά από την εκκλησία. Λαμβάνουν όμως τον βασικό.

Βουλή των Λόρδων: Στο ΗΒ, ο μισθός του κληρικών προέρχεται από την αντίστοιχη εκκλησία τους, έτσι η εκκλησία της Αγγλίας πληρώνει τους Βρετανούς κληρικούς, η εκκλησία των Μεθοδιστών πληρώνει τους Μεθοδιστές κληρικούς κλπ. Οπότε όχι, η κυβέρνηση δεν συνεισφέρει στην αμοιβή των κληρικών.

 

Δειτε Επισης

Αγώνας για μια εξέταση στο ΤΑΕΠ-Καταγγελίες για ώρες ταλαιπωρίας ασθενών χωρίς καν να εξεταστούν
Σύγχυση για τα φαρμακεία στην Αγία Νάπα-Πώς απαντούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας
Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται-«Στα όριά της η κατάσταση»
Από το 2009 συνεχίζεται ο διάλογος για το μητρώο καλλιτεχνών-Επί τάπητος όροι και προϋποθέσεις
Βρέφος με μηνιγγίτιδα σε σοβαρή κατάσταση στο Μακάρειο-Τέταρτο περιστατικό από τις αρχές του χρόνου