Ξεκαθαρίζει τις θέσεις του ενώπιον και του Γκουτέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τον Αντόνιο Γκουτέρες συναντά σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον απόηχο της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο ως κρίσιμη, για την συνέχιση της προσπάθειας συνομολόγησης των όρων αναφοράς και την επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Η συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες θα λάβει χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, με τον Γενικό Γραμματέα να αναμένει να ακούσει από τον Πρόεδρο, αλλά και από τον Μουσταφά Ακιντζί στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους την ερχόμενη Δευτέρα, τέτοια επιχειρήματα που θα του επιτρέψουν να ανάψει το πράσινο φως για το επόμενο στάδιο, για κατάληξη στους όρους αναφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σωστή προετοιμασία για το Κυπριακό ζητά ο Γενικός Γραμματέας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτίθεται, αφού ακούσει τις δύο πλευρές, να συγκαλέσει τριμερή συνάντηση κάποια στιγμή τον Οκτώβριο και να κλειδώσουν τα επόμενα βήματα στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί. Ακολούθως, και αναλόγως αποτελεσμάτων, ενδέχεται να κινήσει τις διαδικασίες για μία τεχνικού χαρακτήρα άτυπη πενταμερή. Η τουρκική πλευρά, ωστόσο, φαίνεται να ευνοεί την πραγματοποίηση πενταμερούς προτού υπάρξει τελική κατάληξη στους όρους αναφοράς.
 
Όπως ανέφερε και στην χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται πανέτοιμος για να συνδράμει στη νέα προσπάθεια, κάτι που θα τονίσει και στον Αντόνιο Γκουτέρες, υποδεικνύοντας, ωστόσο, πως δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται υπό απειλή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις τουρκικές παραβιάσεις και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην προσπάθεια στο Κυπριακό. 
 
Την ίδια ώρα, οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την προσήλωση του στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έχουν ως στόχο να διαλύσουν την θολούρα που ενδεχομένως να δημιουργούν, ακόμα και στον Γενικό Γραμματέα, οι δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίο όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, ισχυρίζεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης συζήτησε μαζί του λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία.
 
Αυτό θα επαναλάβει και σήμερα στον Γενικό Γραμματέα ο Νίκος Αναστασιάδης, στον οποίο μεταξύ άλλων αναμένεται να υπενθυμίσει πως η θέση του για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς παραμένει αμετάβλητη και συνοψίζεται στους τρεις βασικούς άξονες, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν στη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί την 9ης Αυγούστου. Δηλαδή:

  1. Το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το οποίο θέτει τις βασικές κατευθυντήριες και αρχές για το πλαίσιο της αναζητούμενης λύσης ,όπως επίσης και τη μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας
  2. Τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, οι οποίες οδήγησαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά
  3. Το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ για Ασφάλεια και Εγγυήσεις, Στρατεύματα, Αποτελεσματική Συμμετοχή, Εδαφικές αναπροσαρμογές, Περιουσιακό και ίση μεταχείριση, όπως παρουσιάστηκαν στις 30 Ιουνίου 2017, στο Κραν Μοντανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενοχλημένος ο Ακιντζί από την ομιλία του Προέδρου στον ΟΗΕ

Όσον αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας, όπως προβάλλεται από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να υποδείξει στο τετ-α-τετ του με τον Αντόνιο Γκουτέρες πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και γι' αυτό υποστηρίζει την πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ταυτόχρονα, θα υποδείξει πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού, χωρίς απαλλαγή από τις ξένες εξαρτήσεις, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, καθώς και την απεξάρτηση από τα δικαιώματα επέμβασης από τρίτες χώρες.

Παρά το γεγονός πως δημόσια δήλωσε πως δεν θέλει να εμπλακεί σε blame game, ο Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να αναδείξει στον Γ.Γ. πως την ευθύνη για την εμπλοκή φέρει η τουρκική πλευρά, η οποία δηλητηριάζει το κλίμα και θέτει συνεχή εμπόδια στην πορεία για ουσιαστικό διάλογο με καλή θέληση.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, πάντως, φρόντισε να στείλει μηνύματα στις δύο πλευρές, μέσα από τις επαφές που έχει με άλλους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, πως ο ίδιος είναι αισιόδοξος και επιθυμεί να δώσει συνέχεια στη διαδικασία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός, τονίζοντας ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα και ο ίδιος δεν θέλει να βρεθεί προ ενός νέου Κραν Μοντανά.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου και οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής
Όλο και πιο κοντά στο Σένγκεν η Κύπρος-Πέρασε από Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα-Επιφυλάξεις από Σαββίδη
Χαμός στη δίκη για την Κυριακή Γρίβα, πέταξαν μπουκάλι νερού-Ένταση ανάμεσα στις μανάδες
Να απορριφθεί το αίτημα Τουρκίας για παράδοση του Λεβέντ ζητά ο Σερντάρ Ντενκτάς
Σε κρίσιμη κατάσταση ο 69χρονος που μαχαιρώθηκε από τον γιο του στον Άγιο Δομέτιο
Συνάντηση στην Άγκυρα για τουριστική προώθηση των κατεχομένων στο Αζερμπαϊτζάν
Tερματισμό πολλαπλών συντάξεων για μελλοντικούς αξιωματούχους ψήφισε η Βουλή-Τίθεται σε ισχύ ρύθμιση το 2026
Ένταση στη δίκη για την Κυριακή-«Δεν είναι γυναικοκτόνος», «εσύ πηγαίνεις και βλέπεις το παιδί σου, εγώ τα μάρμαρα»
Απλήρωτοι παραμένουν δικηγόροι και εμπειρογνώμονες στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Εκκρεμεί απόφαση Υπουργικού