Με ξεκάθαρα μηνύματα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας

Ξεκάθαρα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα προτίθεται να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα προσφωνήσει σήμερα το απόγευμα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα μιλήσει μετά την Υεμένη, η οποία βιώνει μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και θα ακολουθήσει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
 
Η ομιλία του Προέδρου θα γίνει μερικές ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την οποία θα συζητηθεί η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημόσια άρνηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δεσμευθεί για συζήτηση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Το βήμα του ΟΗΕ θεωρείται μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να διασαφηνιστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού και πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε παλινωδία αναφορικά με την μορφή της λύσης, καθώς παραμένει δεσμευμένη στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Ο Πρόεδρος αναμένεται να επιχειρήσει να αναχαιτίσει τις όποιες εσφαλμένες εντυπώσεις δημιούργησε η τουρκική πλευρά και να εκφράσει για άλλη μία φορά την ετοιμότητα της Λευκωσίας για επιστροφή στη διαπραγματευτική τράπεζα. Αναμένεται, επίσης, να αναδείξει το γεγονός πως η εμπλοκή οφείλεται στην στάση που τηρούν Τουρκία και Τ/κ, ενώ η ελληνική πλευρά έχει δείξει πνεύμα συνεργασίας και συνέβαλε παραγωγικά στη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών.
 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θα χρησιμοποιήσει το βήμα για να καταγγείλει τις τουρκικές παραβιάσεις και δη τις πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προσπάθειες για δημιουργία τετελεσμένων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που συνιστούν παραβίαση τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και περιφρόνηση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Πέραν τούτων, οι ενέργειες της Άγκυρας δηλητηριάζουν και το κλίμα, μη επιτρέποντας την πραγματοποίηση συνομιλιών, καθώς δεν μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος υπό απειλή.  
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα περιορίσει, ωστόσο, την ομιλία του στο Κυπριακό, παρά το γεγονός πως είναι σημαντικό ζήτημα στην φετινή του ατζέντα, καθώς είναι Πρόεδρος κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ρόλο και λόγο στην πιο τεταμένη περιοχή του πλανήτη, λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Αναμένεται να κάνει εκτεταμένες αναφορές και για άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την Κύπρο ή που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι περιφερειακές συνεργασίες και το μεταναστευτικό.
 
Στο επίκεντρο οι όροι αναφοράς
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες επαφές που συνεχίζει να έχει τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, στο επίκεντρό τους, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.
 
Η Λευκωσία επαναλαμβάνει τη θέση πως επιμένει στο αρχικό κείμενο που συνέταξε η Τζέιν Χολ Λουτ, το οποίο κατέγραφε την συναντίληψη που υπήρχε στα τρία σημεία του περιγράμματος των όρων αναφοράς, και απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις για συμπερίληψη στοιχείων διαπραγμάτευσης, όπως είναι η πολιτική ισότητα, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Υποδεικνύει, ταυτόχρονα, πως κόκκινες γραμμές έχει και η ελληνική πλευρά, η οποία, ωστόσο, δεν επιχειρεί να εμβολιάσει τους όρους αναφοράς με τις δικές της απαιτήσεις, τις οποίες θα προβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για τη συνάντηση με Ερντογάν ο Πρόεδρος-Μετέφερε την ανάγκη για Τριμερή
Ανακοίνωσε τους υποψήφιους που στηρίζει στις κοινότητες Κερύνειας ο ΔΗΣΥ
Με παρατράγουδα η πρεμιέρα της εξεταστικής περιόδου-Φωνές για γραπτό υπερβολικής δυσκολίας
Πώς απαντά το Υπ. Μεταφορών για την εικόνα ντροπής σε στάση λεωφορείου-«Τραγική και απαράδεκτη»
Σε εξέλιξη οι καταθέσεις των μοναχών Ησαΐα και Τιμόθεου ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής
Παρέμβαση Αβέρωφ για Κυπριακό-«Η ηγεσία της χώρας περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή και σχολιαστή»
Βρετανίδα ταξίδεψε στη N. Ζηλανδία για να υποβληθεί σε ευθανασία-«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε έναν γαλήνιο θάνατο»
Εντός Μαΐου τα πρώτα αποτέλεσμα της μελέτης για Great Sea Interconnector
Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας
Συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Φεύγουν μαζικά με όποιο μέσο βρουν οι κάτοικοι στη Ράφα