Κατήγγειλε την Τουρκία και επανέλαβε τη δέσμευση για λύση ο Πρόεδρος

Ισχυρά μηνύματα για τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
 
Αν και ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε blame game, κατήγγειλε την στάση της κατοχικής χώρας και απάντησε ευθέως στους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από το ίδιο βήμα, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως η ελληνική πλευρά είναι αδιάλλακτη και απέδωσε κακή πρόθεση σε όσους υποστηρίζουν λύση χωρίς στρατούς και εγγυήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Απάντησε στον Ερντογάν, επανέλαβε την προσήλωσή του σε ΔΔΟ ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος τόνισε την πλήρη αφοσίωση και υποστήριξή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά και δήλωσε πως υπάρχει «κατανόηση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων» πως οι όροι αναφοράς θα πρέπει να αποτελούνται από τα ακόλουθα:  

  1. Το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το οποίο θέτει τις βασικές κατευθυντήριες και αρχές για το πλαίσιο της αναζητούμενης λύσης ,όπως επίσης και τη μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας
  2. Τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, οι οποίες οδήγησαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά
  3. Το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ για Ασφάλεια και Εγγυήσεις, Στρατεύματα, Αποτελεσματική Συμμετοχή, Εδαφικές αναπροσαρμογές, Περιουσιακό και ίση μεταχείριση, όπως παρουσιάστηκαν στις 30 Ιουνίου 2017, στο Κραν Μοντανά.

Τόνισε ότι η πλευρά μας αποδέχεται την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του, με μία κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, καθώς και σε διευθέτηση που θα εγκαθιδρύσει ένα βιώσιμο, λειτουργικό και διαρκές ομοσπονδιακό κράτος, ελεύθερο από ξένες εξαρτήσεις, ξένους στρατούς και δικαιώματα επέμβασης από τρίτες χώρες, που δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Σ.Α. και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε.
 
Οι τουρκικές παραβιάσεις
«Δυστυχώς, παρόλο που οι προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι σε εξέλιξη, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο αλλά υπονομεύουν βαθιά τον στόχο να έχουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ουσιώδεις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  
 
Παρόλο που δεν θέλει να εμπλακεί σε blame game, είπε, «δεν έχω το δικαίωμα -και η αξιοπρέπεια του λαού μας μου επιβάλλει να μην το κάνω- να αποδεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες να επιβληθεί στην πλευρά μας να διαπραγματεύεται υπό απειλή».
 
«Είναι δυνατόν οι προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχουν, ενώ η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της; Ή όταν η Τουρκία απειλεί την Κύπρο πως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν προχωρήσουμε με το ενεργειακό μας πρόγραμμα;», διερωτήθηκε.   
 
«Είναι δυνατόν οι προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχουν, όταν οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και ενέργειες Τούρκων αξιωματούχων σηματοδοτούν σε σχεδιασμούς για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το ακατοίκητο μέρος της Αμμοχώστου, υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή;», πρόσθεσε.
 
Σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε τις πρόνοιες των ψηφισμάτων των ΗΕ και τις συμφωνίες για επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων και εξέφρασε εκτίμηση στην επαναβεβαίωση των ΗΕ ότι παραμένει αμετάβλητη η θέση τους στο θέμα της Αμμοχώστου.
 
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση των παραβιάσεων στην νεκρή ζώνη, η οποία καθιστά απαραίτητη την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Κύπρος στον ΟΗΕ: Η παράδοση, τα κλισέ και οι… ζωηρότατες επευφημίες

Οι ισχυρισμοί Ερντογάν
Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε τα εξής τρία ερωτήματα:

  1. Είναι αδιαλλαξία και κακή πρόθεση να οραματίζεσαι την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, ελεύθερο από την παρουσία κατοχικών δυνάμεων;
  2. Είναι αδιαλλαξία και κακή πρόθεση να οραματίζεσαι τον τερματισμό της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βασισμένο στον Χάρτη των ΗΕ και τις Συνθήκες της Ε.Ε.
  3. Ποιο άλλο από τα 193 κράτη-μέλη των Η.Ε. είναι υπό εγγύηση από τρίτη χώρα;
 
Σε σχέση με τον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου ότι η ε/κ πλευρά αρνείται να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τ/κ, διερωτήθηκε: Αρνούμαστε να μοιράσουμε την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τ/κ όταν:
 
  • Αποδεχθήκαμε την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τον ΓΓ και τα ψηφίσματα των ΗΕ;
  • Η ε/κ και η τ/κ κοινότητα, μέσα στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, συμφώνησαν για το ζήτημα των φυσικών πόρων, ευθυγραμμισμένες με την Συνθήκη για τη Θάλασσα των Η.Ε.;
  • Έχουμε μεταφέρει την ετοιμότητά μας, πάντα μέσα στο πλαίσιο ουσιωδών διαπραγματεύσεων, να καταθέσουμε τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε ένα escrow account για την τ/κ κοινότητα. Έναν λογαριασμό μέσω του οποίου θα προστατεύομε το δικαιωματικό μερίδιο της τ/κ κοινότητας, σύμφωνα με την πληθυσμιακή αναλογία των μελλοντικών συνιστώντων κρατών.
 
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε, επίσης, ότι η Τουρκία έχει μία λογική προσέγγιση στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων και ότι θα προστατέψουν τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ μέχρι τέλους. Είναι λογική προσέγγιση να γίνονται μονομερείς και παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μιας άλλης χώρας, μέσω της απειλής της χρήσης βίας;», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
«Διερωτώμαι: Ποιων τα συμφέροντα προστατεύει η Τουρκία, όταν οι αξιώσεις της περιορίζουν για δικό της συμφέρον την ΑΟΖ της Κύπρου κατά 44%, εις βάρος των δικαιωμάτων και συμφερόντων και των Ε/κ και των Τ/κ;», πρόσθεσε.
 
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το όραμα του λαού της Κύπρου είναι να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, με μία κατάσταση που θα διασφαλίζει ένα κοινό μέλλον με ευημερία για τις επόμενες γενιές Ε/κ και Τ/κ. Ένα μέλλον που θα τους επιτρέψει να ζουν ελεύθερα μαζί και να συνεργάζονται μαζί, υπό συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης.  Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις ανεκπλήρωτες δυνατότητες της χώρας μας.
 
«Δεν θα αποκλίνω από την επιδίωξη αυτού του οράματος και ζητώ τη δική σας αλληλεγγύη και υποστήριξη στις προσπάθειες για να φθάσουμε σε λύση στο Κυπριακό. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου αλλά και προς το συμφέρον της Τουρκίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας», τόνισε.  
 

Δειτε Επισης

Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους
Διγλωσσία προέδρων ΕΟΑ για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ-Επιτόπια αυτοψία σε Αμμόχωστο από Δαμιανού