Συμφώνησαν και πάει Ολομέλεια η λύση για την 56η έδρα

Νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που αφορούν τη ρύθμιση του ζητήματος που προέκυψε με την 56η έδρα, τον περιορισμό των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών, αλλά και τη μείωση του ορίου ηλικίας υποψήφιων βουλευτών στο 21ο έτος, συζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Στο πλαίσιο δηλώσεων του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής και απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση νόμου που στοχεύει στην επίλυση του ζητήματος της 56ης έδρας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι «η πρόταση νόμου που υπάρχει για τροπολογία του άρθρου 66(2) του Συντάγματος, η οποία έχει κατατεθεί από άλλα κόμματα, είναι η αντικατάσταση της σχετικής παραγράφου 66(2) του Συντάγματος και η προσθήκη νέας παραγράφου, η οποία θα αναφέρεται στις περιπτώσεις «αποποιηθείσας, μη καταληφθείσας ή κενωθείσας κοινοβουλευτικής έδρας καθ’ ον τρόπον νόμος ήθελεν ορίσει».

Αυτή είναι η τροπολογία που έχει κατατεθεί, είπε, προσθέτοντας ότι «σχετική πρόταση νόμου αντιλαμβάνομαι έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Επιτροπή Εσωτερικών».

Ενημέρωσε ότι ο ΔΗΣΥ έχει ήδη καταθέσει σήμερα σχετική τροπολογία, με βάση την οποία «ζητάμε την απάλειψη της παραγράφου του προοιμίου της κατατεθείσας αυτής πρότασης καθώς επίσης και διαγραφή της αναφοράς ότι αντικαθίσταται 66 (2) του Συντάγματος, αλλά η προσθήκη νέας παραγράφου 66 (2α) η οποία να αναφέρεται στις περιπτώσεις αποποιηθείσας ή μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας καθ’ ον νόμος ήθελε ορίσει, ούτως ώστε να παραμείνει η σχετική διάταξη που αφορά κενωθείσα έδρα όπως είναι σήμερα στο Σύνταγμα».
 
Σε δικές του δηλώσεις ο βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι ως Επιτροπή Νομικών έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση αναφορικά με τη ρύθμιση του ζητήματος της κενωθείσας ή αποποιηθείσας έδρας, το γνωστό πρόβλημα που ταλανίζει τη Βουλή από το 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, «φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στην αναγκαιότητα να καλυφθεί το κενό στην περίπτωση που ο βουλευτής αποποιείται να καταλάβει την έδρα πριν από την ανακήρυξη ή από την ανακήρυξη ή από την ανακήρυξη μέχρι την ανάληψη καθηκόντων στο κοινοβούλιο».

Είπε επίσης ότι εντοπίστηκε και λαμβάνεται υπόψη συνταγματικό κενό που αφορά την περίπτωση κατά τη οποία ο εκλεγείς βουλευτής πεθάνει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Έχουμε αποφασίσει ότι το θέμα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής», είπε ο βουλευτής ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «οι κοινοβουλευτικές ομάδες επιφυλάχθηκαν, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια γενικευμένη τάση για να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος». Και αυτό, σημείωσε, «είναι θετικό για να αντιμετωπίσουμε μετέπειτα με νομοθεσία το πραγματικό πρόβλημα, το υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βουλή».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η πρόταση προβλέπει «να ρυθμιστεί με νόμο και η πλειοψηφία των κομμάτων θεωρεί ότι πρέπει να ρυθμίζεται κατ’ αναλογία με την κατάληψη της έδρας από τον πρώτο επιλαχόντα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει άλλη πρόταση νόμου στην Επιτροπή Εσωτερικών ο κ. Δαμιανού είπε ότι υπάρχουν άλλα θέματα στην Εσωτερικών που δεν αφορούν καθαυτή την πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Σε δήλωσή του για το ζήτημα της 56ης έδρας ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «ούτε σήμερα ξεκαθάρισε το τοπίο».

Προωθείται στην Ολομέλεια με τροποποιήσεις η πρόταση των τριών κομμάτων που δίνει το δικαίωμα στη Βουλή να ψηφίσει νόμο για το πώς αναπληρώνεται μια μη καταληφθείσα κοινοβουλευτική έδρα, αλλά εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει ποια είναι η θέση του ΔΗΣΥ και αν θα ψηφίσει αυτή την τροποποίηση του Συντάγματος, πρόσθεσε.
 
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στην Ολομέλεια ο περιορισμός θητειών
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι η «Επιτροπή Νομικών συνέχισε σήμερα την συζήτηση ενός νομοσχεδίου και μιας προτάσεως νόμου για τροπολογίες διατάξεων του Συντάγματος και ιδιαίτερα όσον αφορά την διάταξη 40 και 64 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η τροπολογία στο άρθρο 40 αναφέρεται στον περιορισμό των θητειών του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας σε δύο μόνο συνεχόμενες θητείες και η τροπολογία στο άρθρο 64 αναφέρεται στον περιορισμό των θητειών του βουλευτών για τρεις συνεχόμενες θητείες, είπε ο κ. Γεωργίου.

Εξήγησε ότι τα άρθρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος και ως εκ τούτου μπορούν να τροποποιηθούν.

Η επίκληση του δικαίου της ανάγκης μπορεί να γίνει και αναφορικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων καθότι το νομοσχέδιο αναφέρεται και στη θητεία του Αντιπροέδρου, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι μέσα από μια έρευνα την οποία έχουμε κάνει ως Επιτροπή Νομικών τον τελευταίο χρόνο διαφάνηκε ότι οι περισσότερες χώρες προεδρικού συστήματος προβλέπουν περιορισμούς στην εκλογή του αρχηγού κράτους.

Αντίθετα, σημείωσε, αυτό δεν ισχύει για τους βουλευτές καθώς στην Ευρώπη καμιά χώρα δεν εισήγαγε τέτοιο περιορισμό μέχρι και σήμερα.

Πρόσθεσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο. Σε σχετική έκθεσή της η  Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης συστήνει τη θέσπιση περιορισμών των θητειών του αρχηγού κράτους σε προεδρικά συστήματα, ενώ δεν προέβη σε καμιά απολύτως σύσταση υπέρ της θέσπισης ανάλογων περιορισμών αναφορικά με τη θητεία των μελών του κοινοβουλίου.

Το θέμα θα επανέλθει στην Επιτροπή Νομικών εντός 15 ημερών στη παρουσία και άλλων προσκεκλημένων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να τεθεί το θέμα ενώπιον της Ολομέλειας το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είπε ο κ. Γεωργίου.
 
Σε δηλώσεις του για το ζήτημα του περιορισμού των θητειών ο κ. Δαμιανού είπε ότι βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής σχετικό νομοσχέδιο για «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» για ρύθμιση των θητειών Προέδρου Δημοκρατίας και βουλευτών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε επίσης ότι «είχε ζητηθεί χρόνος στο παρελθόν για γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία διότι σε πρώτη φάση υπήρχαν προβληματισμοί για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα». Σήμερα, πρόσθεσε, «ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην ρύθμιση και τον καθορισμό θητειών». Επομένως παίρνει την πορεία του το νομοσχέδιο για να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Πρόθεσή μας είναι μέσα στους επόμενους λίγους μήνες δεδομένου του γεγονότος ότι αφορά και τις βουλευτικές του 2021.

Ως ΑΚΕΛ ούτως ή άλλως έχουν ρυθμίσει εσωτερικά τα θέματα, είπε, προσθέτοντας ότι μένουν μόνο δύο ζητήματα ανοιχτά. «Η δική μας πολιτική θέση ότι οι θητείες δεν είναι ανάγκη να είναι διαδοχικές αλλά να είναι αθροιστικές, δηλαδή να συντρέχουν», ανέφερε. Το δεύτερο ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά προβληματισμό κατά πόσο, δεδομένου ότι οι αρχηγοί κομμάτων εκλέγονται αυτόματα, θα τύχουν ξεχωριστής μεταχείρισης,, δηλαδή να εξαιρούνται από το όριο των θητειών. Έχουμε θέσει το ζήτημα αυτό και θα περιμένουμε απάντηση, πρόσθεσε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Δαμιανού είπε ότι «σε ότι αφορά βουλευτές μας λέχθηκε ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι καινούριο στα συνταγματικά δρώμενα και δεν υπάρχουν σημαντικά προηγούμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ωστόσο, σημείωσε ο ίδιος, «εμείς θεωρούμε ότι αν εννοούμε τον εκσυγχρονισμό πρέπει να προβούμε σε ρηξικέλευθες, ριζοσπαστικές κινήσεις για να δοθούν ευκαιρίες και σε νεότερους ανθρώπους να καταλάβουν δημόσια αξιώματα».
 
Σε δικές του δηλώσεις για το ζήτημα ο κ. Περδίκης είπε ότι ως Κίνημα Οικολόγων «υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις θητείες του Προέδρου και του Αντιπροέδρου». Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρχει όριο σε όλες τις θέσεις των εκλεγμένων που έχουν να κάνουν με εκτελεστική εξουσία.

«Θεωρώ όμως ότι το να προχωρήσει και στους αξιωματούχους της νομοθετικής εξουσίας θα ήταν κάτι πολύ πρωτότυπο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σε καμιά χώρα της Ευρώπης. Υπάρχει μόνο σε δύο τρεις χώρες σε όλο τον κόσμο, δεν νομίζω να θέλουμε να ακολουθήσουμε εκείνα τα παραδείγματα, συμπλήρωσε.
 
Σε 15 μέρες στην παρουσία ΥΠΕΣ η πρόταση για μείωση ορίου ηλικίας υποψήφιων βουλευτών

Εξάλλου, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου του κ. Περδίκη για αλλαγή του ηλικιακού κριτηρίου των υποψήφιων βουλευτών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι ως Επιτροπή έχουμε ζητήσει με ερωτηματολόγιο μας στο ευρωπαϊκό κέντρο για κοινοβουλευτική έρευνα για να μας απαντήσουν τι συμβαίνει ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο και όχι μόνο».

Από τις απαντήσεις που λήφθηκαν για 38 κοινοβούλια, δίνονται οι εξής ερωτήσεις, είπε:  Στην πλειοψηφία των κοινοβουλίων, 26 τον αριθμό, ως όριο ηλικίας καθορίζεται η ηλικία των 18 ετών. Σε 7 περιπτώσεις το ηλικιακό όριο στα 21 έτη, μια περίπτωση στα 24 ή 23 έτη, 4 άλλες περιπτώσεις στα 25 έτη, ενώ η ηλικία των 40 είναι μόνο σε  δύο περιπτώσεις. Ιδιαίτερα, η ηλικία των 40 είναι σε περιπτώσεις που υπάρχει και λειτουργεί το σώμα της Γερουσίας.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα θα συζητηθεί και πάλι στην Επιτροπή σε 15 μέρες ενώπιον και του Υπουργού Εσωτερικών. Και αυτό το θέμα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας περί τα τέλη Οκτωβρίου, σημείωσε.

Είναι θέματα που αφορούν το εκλέγειν και εκλέγεσθαι και πρέπει να τερματιστεί η συζήτησή τους και να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατόν.

Έχουν τεθεί κάποια ερωτήματα και θα συνεχιστεί η συζήτηση, ανέφερε από την πλευρά του ο Άριστος Δαμιανού απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση νόμου κατά τη διάρκεια των δικών του δηλώσεων.

Ο Γιώργος Περδίκης εξήγησε ότι η πρόταση νόμου έχει ως στόχο να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα άτομα που συμπληρώνουν το 21ο έτος της ηλικίας τους για το βουλευτικό αξίωμα αντί τα 25 που είναι σήμερα.

Είπε ότι έχει προηγηθεί πριν από λίγα χρόνια τροποποίηση της νομοθεσίας με δική μας πρωτοβουλία από τα 25 στα 21 για τους ευρωβουλευτές και για τους αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Για τους βουλευτές όμως χρειάζεται τροποποίηση του συντάγματος και πλειοψηφία των δύο τρίτων», σημείωσε.  Για αυτό, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «και θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη ανάγνωση δεν υπήρξε αρνητική τοποθέτηση από την πλευρά των καθοριστικών δύο μεγάλων κόμματων τα οποία υπολογίζω ότι εν τέλει θα υποστηρίξουν και στην Ολομέλεια την τροποποίηση του Συντάγματος».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια παρατήρηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι όπως είναι γραμμένο το Σύνταγμα, αν το όριο ηλικίας κατεβεί από τα 25 στα 21 για τους βουλευτές θα πρέπει να ισχύει το ίδιο και για τους Υπουργούς». Εμένα, σημείωσε, «δεν με χαλά καθόλου να μπορεί ο εκάστοτε Πρόεδρος να διορίζει νεαρούς και νεαρές στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε στη συνέχεια».  
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους
Διγλωσσία προέδρων ΕΟΑ για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ-Επιτόπια αυτοψία σε Αμμόχωστο από Δαμιανού
Σε προσήλωση στα ψηφίσματα ΟΗΕ που καταδικάζουν ψευδοκράτος καλεί το ΥΠΕΞ