Ακάρ: Λεπτομέρειες οι όροι αναφοράς

Την στήριξη του προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το Κυπριακό, καθώς και προς την πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μεριδίου και για τις δύο κοινότητες του νησιού από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών.  Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας. Συμφώνησαν επίσης «για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή».
 
Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.
 
Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.
 
Τέλος, ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και όπως είπαν οι ίδιες πηγές, το θέμα εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά.
 
Από τουρκικής πλευράς τέθηκαν τα γνωστά ζητήματα αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και τα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας της Χουλουσί Ακάρ  είπε πως η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη διεξήχθη σε πολύ καλό και θερμό κλίμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μπορεί να υπάρξει μία θετική επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας και ότι ανυπομονούν γι΄ αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέοι γύροι συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας για επίλυση των διαφορών.
 
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέφυγε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα «όχι προκλήσεις όχι γεωτρήσεις».
 
Για το Κυπριακό είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος. Όταν ρωτήθηκε για τους όρους αναφοράς, απάντησε «αυτά είναι λεπτομέρειες».

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Επανατοποθετούμε την Κύπρο στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη-Άνοιγμα νέων αγορών για επενδύσεις
Σαφές μήνυμα βρετανών βουλευτών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Επανήλθε ο ΔΗΣΥ κατηγορώντας ΑΚΕΛ και Χαραλαμπίδου για υποκρισία-«Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις, όχι λάσπη»
Επίσκεψη Ολγκίν στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Λεύκας
Ειδοποίηση να παραδοθεί για έκτιση της ποινής από Δικαστήριο της Τουρκίας στον Λεβέντ
Ταυτόχρονη αντεπίθεση ΑΚΕΛ και Ειρήνης-Κατηγορεί Αγγελίδη για αλαζονεία, «μαζί μας συνωμότησε και το ΕΔΑΔ»
Συνεχίζει το παραλήρημα ο Τατάρ-«Ο Αναστασιάδης είπε στον Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών»
Δεν κοπάζουν οι πολιτικές αντιδράσεις στον απόηχο των δηλώσεων Αγγελίδη-Έντονη κριτική και πυρά από βουλευτές
Πυρά ΔΗΚΟ σε Φειδία-«Χαμογελούσε συγκαταβατικά, δίνοντας βήμα στην προσωποποίηση της τουρκικής προπαγάνδας»
Ιστορική χαρακτήρισε την επίσκεψη Αούν ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις και εξελίξεις στη Μ. Ανατολή