Πώς λειτουργεί το παράνομο streaming
13:04 - 24 Σεπτεμβρίου 2019
Πολλοί θεωρούν τη μετάδοση σειρών, ταινιών, ποδοσφαιρικών αγώνων διαδικτυακά ακριβή. Γι' αυτό καταφεύγουν στο παράνομο streaming, κατά του οποίου έγινε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ανά την Ευρώπη.
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: Πάνω από 200 διακομιστές που διακινούσαν παράνομα τηλεοπτικό υλικό στο διαδίκτυο εντόπισαν αστυνομικοί μετά από μεγάλη ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της Eurojust. Oι υπολογιστές που απενεργοποιήθηκαν και κατασχέθηκαν εντοπίστηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Έρευνες όμως διεξήχθησαν και στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η οικονομική ζημία που προκλήθηκε σε νόμιμους διαδικτυακούς παρόχους ανέρχεται περίπου στα 6,5 εκατομ. ευρώ. Σύμφωνα με την Eurojust – τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη δικαστική συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης - το οργανωμένο έγκλημα εδώ και καιρό έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε αυτόν τον τομέα.
Αυτό ωστόσο που δεν λένε οι αστυνομικές αρχές – αλλά προφανώς το γνωρίζουν - είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη μεγαλύτερο οργανωμένο δίκτυο, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εξαρθρωθεί πλήρως. Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν αμέτρητοι παράνομοι πάροχοι τηλεοπτικού υλικού μέσω ίντερνετ. Έτσι είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. Επίσης το γεγονός ότι είναι εύκολο από τεχνολογική άποψη να στηθούν τέτοια παράνομα δίκτυα περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. «Οι περισσότεροι χάκερ χρησιμοποιούν το πολύ απλό τηλεοπτικό σήμα» εξηγεί ο Νίκο Γιούραν, συντάκτης στο περιοδικό για υπολογιστές c't.
Τεχνολογία που είναι εύκολο να «χακαριστεί»
Οι χάκερ συνήθως αγοράζουν ένα κανονικό πακέτο υπηρεσιών από κάποιον πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης. Λαμβάνουν έτσι διαδικτυακά το πρόγραμμα που θέλουν να μεταδώσουν παράνομα, αποθηκεύουν το τηλεοπτικό σήμα και το αποκρυπτογραφούν. Έπειτα το εκάστοτε πρόγραμμα μπορεί να διανεμηθεί παράνομα. Μια δεύτερη οδός είναι η λεγόμενη «κοινή χρήση καρτών τσιπ». Τα στοιχεία της κάρτας αυτής, όπως αναφέρει ο Νίκο Γιούραν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από περισσότερους χρήστες. Στην ουσία δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις οι πραγματικοί πάροχοι πωλούν μία συνδρομή στον επίδοξο χάκερ και μέσω αυτής έχουν πρόσβαση δεκάδες ή εκατοντάδες χρήστες.
Αλλά ποιο τηλεοπτικό περιεχόμενο διακινείται ονλάιν περισσότερο μέσω παράνομων παρόχων; Κυρίως ποδόσφαιρο και μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι αγώνες της γερμανικής Bundesliga. Αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει διά της νόμιμης οδού στο ίντερνετ τα ματς του γερμανικού πρωταθλήματος, τότε πρέπει να πληρώσει κανονικά 30 με 40 ευρώ ανά αγώνα. Η παράνομη οδός φαίνεται πιο ελκυστική, ειδικά εφόσον μπορεί να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο παράνομα διακινούμενο περιεχόμενο με μια απλή αναζήτηση. Ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να βρει τόσο εύκολα «σπασμένο» περιεχόμενο από την Βundesliga είναι η μεγάλη ζήτηση στην Κίνα. Η Bundesliga έχει ως στρατηγικό στόχο να γίνει εκλυστική στους Κινέζους θεατές, που αποτελούν μια δυνητικά επικερδέστατη αγορά. Για την ώρα όμως και εκεί οι συνδρομές είναι ακριβές και άρα μη προσιτές σε μεγάλη μερίδα τηλεθεατών και χρηστών του διαδικτύου. Έτσι και στην Κίνα ανθεί η παράνομη ονλάιν διακίνηση γερμανικών αγώνων.
Τι μπορούν να κάνουν οι πάροχοι
Σύμφωνα με τον Νίκο Γιουράν οι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης μπορούν να κάνουν ελάχιστα για να ενισχύουν τους όρους ασφαλείας της κρυπτογράφησης. Όσο για τη συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση εκτιμά ότι στην πράξη φέρνει λίγα αποτελέσματα. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει χρόνια και ήδη οι πάροχοι έχουν λάβει μέτρα προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες παροχής συνδρομητικού περιεχομένου αλλάζουν συχνά τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους. Ωστόσο και πάλι δεν είναι εφικτό να πετύχουν την απόλυτη ασφάλεια των τεχνικών ρυθμίσεων. Όπως εκτιμά ο γερμανός δημοσιογράφος, οι εταιρίες του χώρου θα πρέπει ίσως μελλοντικά να επενδύσουν σε εντελώς νέες τεχνολογίες. Ένας άλλος τρόπος ελέγχου θα ήταν η πιο τακτική επικοινωνία παρόχου - χρηστών, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα παράνομης πολλαπλής χρήσης λογισμικού και καρτών. Εντούτοις το πρόβλημα πάντα είναι ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία των παρόχων εξελίσσονται και οι τεχνικές των χάκερ. Και όσο κάτι έχει ζήτηση, τόσο θα αυξάνεται η προσφορά – και μέσω παράνομων οδών.
Πηγή: dw