Συνομιλίες Τζόνσον με Ευρωπαίους ηγέτες για διασφάλιση συμφωνίας για το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να διασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit ως το τέλος Οκτωβρίου.
 
Ο Τζόνσον θα συναντηθεί με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ τη Δευτέρα και την Τρίτη, δήλωσε ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος.
 
«Αυτό που δίνεται στον πρωθυπουργό είναι μια ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους σε επίπεδο ηγετών σχετικά με κάποιες από τις προτάσεις μας», πρόσθεσε.
 
«Δεν έχουμε αυταπάτες, μένει ακόμη πάρα πολλή δουλειά να γίνει και θα πρέπει να θεωρήσετε τις συνομιλίες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μέρος μιας διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε ο αξιωματούχος.
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, και επιθυμεί να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.
 
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Λονδίνο έστειλε τεχνικά έγγραφα στις Βρυξέλλες στα οποία παρουσιάζει τις προτάσεις του για το αμφιλεγόμενο ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Ωστόσο δεν ήταν επίσημα διατυπωμένες νομικές προτάσεις όπως είχαν ζητήσει οι Βρυξέλλες.
 
Ο Βρετανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη θα αποτελέσουν ευκαιρία να συζητηθούν οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στα έγγραφα.
 
«Προσφέρουν σημαντικό ποσοστό λεπτομερειών για τις προτάσεις μας προκειμένου να προχωρήσουμε», εξήγησε.
 
«Αυτό που είναι προφανώς ενθαρρυντικό είναι πως είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να προσπαθήσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία, οπότε τώρα το βάρος είναι σε όλους να εργαστούν σκληρά και να προσπαθήσουν να βρουν λύση».
 
Στη Νέα Υόρκη ο Τζόνσον θα μιλήσει την Τρίτη σε πρόγευμα με Βρετανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες, στη διάρκεια του οποίου θα εξηγήσει για ποιο λόγο αξίζει να επενδύσουν στη μετά Brexit Βρετανία.
 
Επίσης θα έχει διμερείς συναντήσεις με διάφορους ηγέτες, ανάμεσά τους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Εξελίξεις στην υπόθεση του τέως Μητροπολίτη Πάφου-Κατέθεσε Ομολογία Πίστεως στην Ιερά Σύνοδο
Τρομοκρατική επίθεση σε ορθόδοξη εκκλησία στη Συρία-Αναφορές για πολλούς νεκρούς
Αυτό είναι το «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ-Πόσο μεγάλο είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο
Ιδιωτικό νησί στη Σκωτία με ερειπωμένο κάστρο πωλείται 7,5 εκατομμύρια δολάρια
Νέα έκκληση Πάπα για ειρήνη-«Μία κραυγή που δεν πρέπει να πνιγεί από τη βοή των όπλων»
Τι σημαίνει το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, πώς επηρεάζει το εμπόριο-Παγκόσμια ανησυχία
ΒΙΝΤΕΟ: Μικρό πλοίο πλησίασε το φλεγόμενο σκάφος και κατέσβησε την πυρκαγιά
«Ισοπεδώσαμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»-Πώς οι ΗΠΑ «έπιασαν στον ύπνο» την Τεχεράνη
Οι επιπτώσεις στην Κύπρο από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή-«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε»
ΒΙΝΤΕΟ: Ισοπεδώθηκαν κτίρια από την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Στους 86 οι τραυματίες