Τα παίζει όλα για όλα και εξαντλεί κάθε περιθώριο η Τζέιν Χολ Λουτ

Κάθε περιθώριο, ώστε να επιτύχει πρόοδο στην προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς εξαντλεί η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η κ. Λουτ ζήτησε και θα έχει και σήμερα νέες επαφές με τους δύο ηγέτες.
 
Η κ. Λουτ στις έντεκα το πρωί θα ανηφορίσει ξανά για το Προεδρικό, για να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ αμέσως μετά θα περάσει στα κατεχόμενα, όπου θα δει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Πάντως, παρόλο που η κ. Λουτ είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα, μετά τη συνάντηση της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, δεν αποκλείεται, αν προκύψουν εξελίξεις που να επιβάλλουν την παραμονή της στην Κύπρο, να παραμείνει στο νησί. Άλλωστε, επιθυμία της κ. Λουτ ήταν η πραγματοποίηση και κοινής συνάντησης των δύο ηγετών στην παρουσία της, κάτι ωστόσο, που τουλάχιστον μέχρι χθες, δεν αποδεχόταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν τα παρατά η Λουτ-Βλέπει ξανά τους δύο ηγέτες
 
Όπως και κατά τις προηγούμενες επισκέψεις της στο νησί, έτσι και χθες, δεν βγήκε από την κ. Λουτ μια ξεκάθαρη εικόνα, όσο αφορά τις σκέψεις της ως προς τα επόμενα βήματα, και συγκεκριμένα σε σχέση με την προοπτική πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης των δύο ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να ενημερωθεί για τα όσα διαμείφθηκαν στη χθεσινή συνάντησή της με τον Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να σχηματίσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, ως προς τις προθέσεις της άλλης πλευράς.
 
Η Λευκωσία την ίδια ώρα παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη, ότι η άλλη πλευρά θα προχωρήσει σε εκείνες τις κινήσεις καλής θέλησης που θα επιτρέψουν την επιθυμητή επίτευξη προόδου, κάτι που μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, που υπέβαλε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου και που είχε ως στόχο την συνομολόγηση των όρων αναφοράς και την επιτάχυνση της διαδικασίας με βάση:
 
Πρώτο: Την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.
Δεύτερο: Των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα.  
Τρίτο: Στη βάση της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.
 
Η συμφωνία επί των όρων αναφοράς θα συνιστά ένα καθοριστικό βήμα για μια τριμερή στη Νέα Υόρκη, ωστόσο δεν αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας να αποφασίσει πως ενδεχομένως μια κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες να είναι ωφέλιμη, ακόμα και αν δεν υπάρξει κατάληξη στη συνομολόγησή τους.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις χθεσινές συναντήσεις της κ. Λουτ με τους δύο ηγέτες, αμφότερες οι πλευρές επέλεξαν να κρατήσουν δημοσίως κλειστά τα χαρτιά τους για τα όσα διαμείφθηκαν στα τετ-α-τετ με την Αμερικανίδα διπλωμάτη.
 
Πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήγειρε, όπως ήταν αναμενόμενο και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως βέβαια και το μέγα θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και τις εξαγγελίες που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τουρκικές προκλήσεις στο μικροσκόπιο και των Αθηνών

Δειτε Επισης

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες