Βάσιμες ελπίδες για κατάληξη στους όρους αναφοράς-Διαμορφώνεται το έδαφος

Με στόχο την επίτευξη προόδου στην προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια τριμερή συνάντηση μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες, του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, συναντάται σήμερα εκ νέου με τους δύο ηγέτες.
 
Η κ. Λουτ είχε στις έντεκα το πρωί στο Προεδρικό συνάντηση περίπου μιας ώρας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ στις πέντε του απόγευμα θα βρίσκεται στα κατεχόμενα, όπου θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως πλέον υπάρχουν βάσιμες ελπίδες και διαμορφώνεται το έδαφος για κατάληξη στους όρους αναφοράς. 
 
Μάλιστα, ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε ως ορατή πλέον, την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ,  ενώ ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει το βράδυ από την Κύπρο, τελικά παρατείνει την παραμονής της στο νησί μέχρι αύριο. 
 
Η Λευκωσία διαβλέπει να υπάρχει κοινό έδαφος για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ωστόσο, όπως διαμηνύει το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στην Άγκυρα.
 
Συναφώς, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο «Alpha», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως ακόμη και να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν ενόσω συνεχίζεται η τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές κινήσεις για την Αμμόχωστο.
 
Όσον αφορά τους όρους αναφοράς, η προσπάθεια για εξεύρεση κοινού εδάφους εστιάζεται αυτή τη στιγμή στην πρόταση τριών σημείων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 9 Αυγούστου, στη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, για επιτάχυνση της διαδικασίας. Ότι, δηλαδή, η διαδικασία συνομολόγησης των όρων αναφοράς θα μπορούσε να προχωρήσει στη βάση της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα, της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.
 
Επί του τελευταίου σημείου, δηλαδή των έξι παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, είναι που επικεντρώνονται οι συζητήσεις της κ. Λουτ με τους δύο ηγέτες το τελευταίο 48ωρο, αφού είναι γνωστό πως από τις δύο πλευρές γίνεται διαφορετική ανάγνωση και δίνεται διαφορετική ερμηνεία ως προς το περιεχόμενό τους.  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παίζει όλα για όλα και εξαντλεί κάθε περιθώριο η Τζέιν Χολ Λουτ

Δειτε Επισης

Πιστεύει πως θα καταφέρουν να «αποκρούσουν» τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ-Νέοι ισχυρισμοί περί «τρομοκρατίας»
«Κυνική πράξη προπαγάνδας» χαρακτήρισε ο Αττάρι την απόφαση του Ισραήλ αν επιτρέψει είδη πρώτης ανάγκης στη Γάζα
Την προσπάθεια για ένταξη στο Σένγκεν συζήτησε ο Κόμπος με τον Επίτροπο Μπρούνερ
Βλέπει πρώτα Χριστοδουλίδη και μετά Τατάρ η Ολγκίν-Την ερχόμενη Δευτέρα η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη
Άλμα για «ριζική αναθέσμιση της χώρας»-Οι στόχοι, οι πυλώνες και τα πρόσωπα του νέου κόμματος
Συνεδριάζει στην Ουγγαρία ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών
Κ. Κόμπος: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μια ιστορική πραγματικότητα
Σκέψεις Καρογιάν για να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές-«Δεν φυγομαχώ, ούτε εγκαταλείπω μετερίζια»
Λετυμπιώτης για γενοκτονία Ποντίων-«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς αλήθεια»
Ξεκαθαρίζει ο Χαννίδης-«Ουδεμία ένσταση είχε υποβληθεί προς την υποψηφιότητα μου»