Κύπρος και Ελλάδα αξιώνουν μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει εξελίξεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προκειμένου να αναδείξουν το ζήτημα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών στο κρίσιμο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, αξιώνοντας μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης, όπως δήλωσαν σήμερα ύστερα από συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην πρώτη του διμερή επίσκεψη στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του.
 
Πετρίδης και Κουμουτσάκος διαπίστωσαν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για έναν τέτοιο συντονισμό, ενόψει και του επικειμένου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό, αλλά και με δεδομένη την εκφρασθείσα πρόθεση της νέας Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να θέσει στις προτεραιότητές της τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
 
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με τον Κύπριο Υπουργό να σημειώνει την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Κύπρο.
 
Ενόψει της μέχρι τώρα αδυναμίας της EE να καταλήξει σε ένα ολιστικό πλαίσιο πολιτικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και με δεδομένη τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ανάληψη καθηκόντων και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες της πρώτης γραμμής και ειδικά οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οφείλουν να συντονιστούν, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον κ. Κουμουτσάκο.
 
«Πρέπει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το φαινόμενο αυξημένων και μαζικών μεταναστευτικών ροών από την οδό της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό πρέπει να το δούμε να μετουσιώνεται σε πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης.
 
Εξέφρασε την ίδια ώρα την ανησυχία του ιδίου αλλά και του Έλληνα ομολόγου του για την κατάσταση στη Συρία και συγκεκριμένα στο Ιντλίμπ, αλλά και για τα θέματα ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν από μαζικές ροές.
 
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως στις 8 Οκτωβρίου θα συνέλθει το Συμβούλιο Υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ και ο σκοπός είναι Ελλάδα και Κύπρος να έχουν συντονισμένες κοινές θέσεις, τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες χώρες μέλη, ούτως ώστε να αλλάξει η ευρωπαϊκή κατεύθυνση όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο η αρχή της αλληλεγγύης να μετουσιώνεται σε πράξη και όχι απλά σε μια οικονομική βοήθεια.
 
Στη συνάντηση τέθηκαν, σύμφωνα με τον Υπουργό, και τα θέματα που αφορούν την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό και την αδυναμία εφαρμογής όλων των προνοιών αυτής της δήλωσης ειδικά όσον αφορά την Κύπρο, αφού, όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης, η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την Κύπρο ως κράτος μέλος και αυτό θα πρέπει, είπε, να παίξει ρόλο στο μέλλον της διαμόρφωσης αυτής της πολιτικής, η οποία προβλέπει και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία όσον αφορά το μεταναστευτικό.
 
Πρόκειται, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών καταλήγοντας, για ένα πολύπλοκο θέμα αλλά οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με αγαστό τρόπο για να πετύχουν μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα μετουσιώνεται στην πραγματική εφαρμογή της έννοιας της αλληλεγγύης, τόσο προς τους ανθρώπους που κινδυνεύουν όσο και μεταξύ των κρατών μελών.
 
«Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα και η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή με μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», σημείωσε.
 
Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε ότι η αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι ένα κρίσιμο θέμα. Πρόκειται, είπε, για «ζήτημα το οποίο ξεπερνάει τις δύο χώρες, ξεπερνάει την κάθε χώρα χωριστά, είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και στην μακρά του προοπτική, διεθνές».
 
«Σκοπός ο καλύτερος συντονισμός δύο κρατών μελών της ΕΕ, που είναι χώρες πρώτης γραμμής, στο κρίσιμο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά το μεταναστευτικό. Η Μεσόγειος είναι το μεγάλο μέτωπο, αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι το πρώτο από τα άλλα τμήματα της Μεσογείου, που αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση», σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως «οφείλουμε να συντονιστούμε προκειμένου από κοινού Κύπρος Ελλάδα αλλά και άλλα κράτη μέλη να ευαισθητοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους εταίρους και τους θεσμούς για να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα και προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν 1.150 αφίξεις στην Δυτική Μεσόγειο, 1.300 στην Κεντρική και περί της 4.500 έως 5.000 στην Ανατολική, αριθμοί που αποτυπώνουν, όπως είπε, τη γεωπολιτική πραγματικότητά του μεταναστευτικού.
 
«Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε έξαρση αφίξεων και αυτό μας υποχρεώνει να συντονιστούμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθώντας να πείσουμε τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η αρχή της αλληλεγγύης πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά. Εμείς να κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, αλλά και η Ευρώπη να κάνει αυτό που προβλέπεται και από τις συνθήκες, όταν χώρες κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μια τέτοια μεγάλη πρόκληση», είπε ο Έλληνας Υπουργός.
 
Όπως ανέφερε, η στιγμή είναι η κατάλληλη καθώς βρίσκεται στα σκαριά μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρός της, η κ. Φον ντερ Λάιεν, έχει μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. «Επομένως τώρα είναι η στιγμή οι δύο χώρες αλλά και άλλες χώρες της Μεσογείου να προβάλουμε τις δικές μας προτεραιότητες, ανησυχίες και τα δικά μας προβλήματα και ζητήματα, σε αυτή τη φάση της διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», υπέδειξε.
 
Ως θετική εξέλιξη σημείωσε και το ότι αντιπρόεδρος της Επιτροπής στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του οποίου εντάσσεται το μεταναστευτικό είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «που γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά πράγματα αλλά ταυτόχρονα που φέρνει την ευαισθησία του Ευρωπαίου του νότου».
 
Σημείωσε επιπλέον ως εξέλιξη που επιτρέπει στις δύο χώρες να προσμένουν πιο εύκολες συγκλίσεις στην Ευρώπη, το διορισμό της νέας Υπουργού Εσωτερικών στην Ιταλία που κινείται πιο κοντά στην ευρωπαϊκή γραμμή, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει έδαφος για δραστήρια και ουσιαστική παρουσία Ελλάδας και Κύπρου στην Ευρώπη».
 
Σε ό,τι αφορά την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι είναι το πιο λειτουργικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού και πρέπει να υλοποιηθεί.
 
Η υλοποίηση όμως, τόνισε, αφορά όλους τους εμπλεκόμενους: Την Ελλάδα, που οπωσδήποτε πρέπει να κάνει περισσότερες επιστροφές, όπως είπε, σημειώνοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να αυξήσει τις επιστροφές μεταναστών, την Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταπολεμήσει και να εκριζώσει τα δίκτυα των διακινητών των μεταναστών, όπως επίσης να αποτρέψει τη δημιουργία νέων δρόμων μετανάστευσης, και την ΕΕ. Σημειώνοντας πως στο τέλος του χρόνου κλείνει το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας που είχε αρχικά συμφωνηθεί το 2016, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως η Τουρκία επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών και η Ευρώπη πρέπει αυτό να το λάβει υπόψη.
 
«Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, ώστε και στις ακτές των ανατολικών νησιών του Αιγαίου, αλλά και εδώ στην Κύπρο, όπου η πράσινη γραμμή είναι πρώτη γραμμή της πρώτης γραμμής να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τρόπο σύμφωνο με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και απαραίτητο για την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, την πρόκληση του μεταναστευτικού», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός.
 
Καταλήγοντας, έκανε λόγο για εξαίρετη και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, με τον Κύπριο ομόλογό του, που πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε σύμπτωση και σύγκλιση. «Αυτή τη σύμπτωση και σύγκλιση της συζητήσεώς μας θα την κάνουμε πολιτική πράξη στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί και το μείζον θέμα της μετανάστευσης», είπε. 

Δειτε Επισης

Ψήφισαν αποτεφρώσεις νεκρών το 2016, ακόμη δεν ξεκίνησε η ανέγερση κρεματορίου-Ορίζοντας (τελικά) το 2026
Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για το νομοσχέδιο των διασωστών ασθενοφόρων-Απειλούν με μέτρα λόγω καθυστέρησης
Μεγάλο το κύκλωμα πίσω από την εμπορία κουταβιών-Συστάθηκε ειδική ομάδα, χιλιάδες οι σκύλοι που πούλησαν
Η ιστορία μέσα από τα ερείπια του εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου Αμιάντου-«Έρμαιο της φθοράς και του χρόνου» (pics)
Μετά του Κομμωτή, πίσω στα καθήκοντα τους και οι αστυνομικοί του Σουηδού δραπέτη-Σε αναμονή του Ρουμάνου
Παρενέργειες από την δεύτερη ήττα της Εισαγγελίας σε υπόθεση πολιτογραφήσεων-Στο κάδρο αγωγές και ιδιωτικές ποινικές
Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα η προώθηση του διαχωρισμού εξουσιών στη Βουλή-Χάθηκε ο στόχος του 2024
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 17 εκατ. ευρώ στην κλήρωση Τζόκερ
Χειροπέδες σε 49χρονο Ελληνοκύπριο για τους πυροβολισμοί στη Λεμεσό
Στον «αέρα» η εκεχειρία στον νότιο Λίβανο-Τουλάχιστον 22 νεκροί από ισραηλινά πυρά