Δεν θα παραμείνει αδρανής, λέει η κυβέρνηση για το θέμα της Αμμοχώστου

Η κυβέρνηση καταδίκασε τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα Βαρώσια και τόνισε ότι δεν θα παραμείνει αδρανής.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και ότι αυτές «αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κύριους στόχους της Τουρκίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου-«Ναι, θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο»
 
«Από τη μια την παρεμπόδιση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής και από την άλλη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. με σκοπό το σφετερισμό πολύ μεγάλου μέρους των φυσικών πόρων της Κύπρου, αλλά και καθαρά επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Αμμοχώστου», αναφέρει.
 
Ο κ. Προδρόμου σημειώνει πως «δεν θα παραμείνουμε αδρανείς, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Πώς απαντά στο ΑΚΕΛ
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απαντώντας στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν υποτίμησε ούτε και αγνόησε τις πληροφορίες για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.
 
Έθεσε επίσης το ερώτημα εάν θεωρούν ότι η Τουρκία προβαίνει σε αυτές τις απροκάλυπτα προκλητικές ενέργειες εναντίον της Κύπρου και στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς επειδή κάτι έκανε ή δεν έκανε η Κυβέρνηση.

«Σχετικά με σημερινές δηλώσεις και σχόλια από την πλευρά του ΑΚΕΛ, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση ούτε υποτίμησε ούτε και αγνόησε πληροφορίες για τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γραπτή δηλωσή του.

Αυτό, αναφέρει ο κ. Προδρόμου, «φαίνεται από διαβήματα που έγιναν από τις αρχές της χώρας μας εκεί όπου πρέπει, καθώς και ειδικότερα με τη σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε., στην οποία η απαντητική επιστολή του κ. Γκουτέρες επιβεβαίωνε την προσήλωση των Η.Ε. στα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο».

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, σημειώνει, «η προσοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν στραμμένη στην προσπάθεια για συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα απέτρεπε και τους νέους επεκτατικούς σχεδιασμούς για την Αμμόχωστο».

«Αυτό ήταν που έπραττε και η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους εξαγγελλόμενους τουρκικούς σχεδιασμούς κατά της Αμμοχώστου», προσθέτει.

Ο κ. Προδρόμου συνεχίζει αναφέροντας ότι «παρά την πρόοδο που φάνηκε ότι μπορούσε να επιτευχθεί σε αυτή την κατεύθυνση μέσα από τις επαφές με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στη συνέχεια η παρέμβαση της Άγκυρας αποσκοπεί στο να αποτρέψει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Σήμερα, συνεχίζει, «αντί όλοι να στρέψουν την κριτική τους στην Τουρκία η οποία με τον πιο προκλητικό τρόπο προβαίνει σε σωρεία παράνομων επεμβάσεων στη θάλασσα, αμφισβητώντας την ΑΟΖ και διεκδικώντας φυσικό πλούτο της Κύπρου, ναρκοθετεί ανοιχτά την προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων και εκδηλώνει απροκάλυπτο επεκτατισμό εναντίον ακόμα και της Αμμοχώστου, περιφρονώντας και τις συγκεκριμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατη αναφορά του ΓΓ Αντόνιο.Γκουτέρες στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ορισμένοι δεν διστάζουν και πάλι να προσπαθούν να ανακαλύψουν ευθύνες στη δική μας πλευρά».

Καλεί όσους ασκούν κριτική να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θεωρούν άραγε ότι η Τουρκία προβαίνει σε αυτές τις απροκάλυπτα προκλητικές ενέργειες εναντίον της Κύπρου και στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς επειδή κάτι έκανε ή δεν έκανε η Κυβέρνηση της χώρας μας»;

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μάγδα Φύσσα: «Ο φασισμός δηλητηριάζει τα παιδιά, να κερδίσουμε τις νέες γενιές»
Εντοπίστηκε το υποστατικό από το οποίο προμηθεύτηκαν το καγκουρό οι αλλοδαποί
Το προφητικό τηλεφώνημα του νέου Πάπα στον αδελφό του και η συμβουλή του που αγνόησε
Παπάς στην Δράμα ήταν πληροφοριοδότης οργανωμένης συμμορίας κακοποιών
Μπήκε σε κτήριο για διάρρηξη αλλά τον πρόδωσε ο συναγερμός-Χειροπέδες σε 28χρονο
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για κλοπές στη Λεμεσό-Εντοπίστηκε στην κατοχή του κλοπιμαία περιουσία
Σημειώθηκε νέο τζακποτ στο Τζόκερ-Ένας τυχερός στη δεύτερη κατηγορία στην Κύπρο
Τρίτη σύλληψη για πετροβολισμό περιπολικού στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε 20χρονο
Γεωπολιτική, δημογραφικό και… Τραμπ πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα
Βουλευτές του Κογκρέσου σε Τραμπ: «Ο Ερντογάν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχει παράνομα τμήματα της Κύπρου»