«Η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε προτεκτοράτο»

Στην εμπλοκή που προκάλεσε η Τουρκία στην προσπάθεια κατάληξης επί των όρων αναφοράς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στο Euronews. «Εκείνοι που απέτρεπαν και αποτρέπουν τη λύση δεν είναι άλλοι από την Τουρκία, η οποία συνεχώς αξιοί και προσπαθεί να διαμορφώσει τέτοια δεδομένα, που στην ουσία να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ένα προτεκτοράτο, μέσω των διαφόρων αξιώσεων που προβάλλει. Κάτι το οποίο είναι αδιανόητο να αποδεχθεί οποιοσδήποτε Ε/κ ηγέτης», τόνισε.
 
Όπως εξήγησε, το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα ήταν στις 9 Αυγούστου, όταν σε μία συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, συμφώνησαν ποιοι θα ήταν οι όροι αναφοράς. «Ενημερώθηκε αναλόγως τηλεφωνικά η κ. Λουτ, επισκέφθηκε την Κύπρο, ετοίμασε ένα λιτό κείμενο για να αποφευχθούν οι όποιες εμπλοκές ή περιπλοκές», είπε.
 
Εν συνεχεία, όμως, υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης, φαίνεται ότι το κείμενο έπρεπε να περάσει και από την έγκριση –τουλάχιστον φαίνεται- της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία εμπλοκή, να απαιτούνται θέματα τα οποία ήθελαν, εν τη ουσία, να προκαθορίζονται προ του διαλόγου, οπότε εκεί είναι και η περιπλοκή.
 
Οι τουρκικές εμμονές
«Ο ίδιος θέλω να είμαι και αισιόδοξος και να συντηρώ ακόμα την ελπίδα ζωντανή, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον διάλογο», δήλωσε ο Πρόεδρος.
 
«Το πρόβλημα είναι αν η Τουρκία εμμένει, ανυποχώρητη σε κάποιες θέσεις, σε ό,τι αφορά στις εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, να παραμείνει εγγυήτρια με επεμβατικά δικαιώματα κτλ, αν επιμείνει στο ότι πρέπει η πολιτική ισότητα να ερμηνεύεται με το δικαίωμα μιας θετικής, τουλάχιστον, απαραιτήτου ψήφου των Τ/κ για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε ότι δεν οδηγούμεθα σε μία λειτουργική και κατ’ επέκταση βιώσιμη λύση», τόνισε.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τις βασικές παραμέτρους που είχαν συμφωνηθεί για τους όρους αναφοράς: Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε όταν είχαμε ξεκινήσει τον διάλογο με τον κ. Έρογλου, τον προκάτοχο του κ. Ακιντζί, δηλαδή της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, που εκαθορίζετο τι είναι η μορφή λύσης που επιδιώκεται. Το δεύτερο ήταν τα όσα είχαν συμφωνηθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και το τρίτο ήταν το πλαίσιο του Γ.Γ. με τα έξι σημεία, όπως έχουν παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντανά.
 
«Αυτά τα τρία θα αποτελούσαν και την ουσία του διαλόγου για την επίτευξη ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας, που δεν προκαθόριζε μεν το αποτέλεσμα αλλά οπωσδήποτε έδινε απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα που εκκρεμούν, όπως είναι η κατάργηση ή αντικατάσταση των εγγυήσεων με ένα διεθνές σώμα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα ανάλογα που αντιμετωπίσαμε το 1974. Η σταδιακή και τελική αποχώρηση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων και ιδιαίτερα των κατοχικών. Η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος ομοσπονδίας, δηλαδή η διακυβέρνηση, ναι στην πολιτική ισότητα γίνεται αποδεκτή, ναι στην θετική ψήφο των Τ/κ γίνεται αποδεκτή, εκεί και όπου όμως θα μπορούσε η πλειοψηφία που είναι η ε/κ κοινότητα, καταχρωμένη της δυνάμεως που δημιουργεί η πλειοψηφία, να έχει πρόθεση να πάρει τέτοια απόφαση που να ζημιώσει την τ/κ πολιτεία ή την τ/κ κοινότητα. Εκεί θα μπορούσε να ασκείται ως ανάχωμα, ως ασπίδα προστασίας των Τ/κ αυτό που λέμε θετική ψήφος. Αρκεί να υπήρχε, βεβαίως, ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών», τόνισε.
 
Πολιτική βούληση
Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο διασύνδεσης της κινητικότητας στο Κυπριακό με τις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε πως «όχι, δεν θα το απέδιδα στην όποια όξυνση λόγω των προκλητικών ενεργειών, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Το αντίθετο, είναι η διαπίστωση πως όσο ο χρόνος περνά, τόσο τα τετελεσμένα παγιώνονται».
 
«Η πάροδος του χρόνου, με άλυτο το Κυπριακό, δεν είναι μόνο την ε/κ πλευρά που αφήνει αδικημένη αλλά και τους ίδιους τους Τ/κ ,των οποίων η πρόοδος εξαρτάται από τη λύση ή τη μη λύση, διότι ζουν σε ένα αμφιλεγόμενο καθεστώς, παράνομο κατ’ ουσία, και συνεπώς και οι ίδιοι ενδιαφέρονται ή τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα, να εξευρεθεί μια λύση που θα τους επιτρέψει επιτέλους να ζήσουν σαν πραγματικοί ευρωπαίοι πολίτες, παρά το γεγονός πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει 119 χιλιάδες ταυτότητες ή 80 χιλιάδες διαβατήρια, έτσι ώστε να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα και να ζουν ως πραγματικοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
«Η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα. Πέρασε από τις φραστικές καταδίκες στη λήψη αποφάσεων, με στοχευμένα μάλιστα μέτρα, όμως αυτά απαιτούν χρόνο. Το θέμα δεν είναι να επιτυγχάνεις αποφάσεις. Το θέμα είναι να συνειδητοποιεί ο ταραξίας ότι πρέπει, επιτέλους, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα εάν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο Πρόεδρος.  Θα πρέπει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να σέβεται τα κράτη-μέλη και να μην προβαίνει στις άνομες ενέργειες, όπως αυτές που καταγράφονται και αποστερούν από την Κυπριακή Δημοκρατία το 44% της ΑΟΖ της, υπέδειξε.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η επιτυχία ή όχι μίας προσπάθειας εξαρτάται από την πολιτική βούληση. Η ε/κ πλευρά και η ελληνική πλευρά, εδώ και 45 χρόνια, επιδιώκουν μέσω του ειρηνικού διαλόγου να εξευρεθεί μια λύση με σημαντικές, μάλιστα, υποχωρήσεις. Εκείνοι που απέτρεπαν και αποτρέπουν τη λύση δεν είναι άλλοι από την Τουρκία, η οποία συνεχώς αξιοί και προσπαθεί να διαμορφώσει τέτοια δεδομένα, που στην ουσία να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ένα προτεκτοράτο, μέσω των διαφόρων αξιώσεων που προβάλλει. Κάτι το οποίο είναι αδιανόητο να αποδεχθεί οποιοσδήποτε Ε/κ ηγέτης.
 

Δειτε Επισης

Η νέα είσοδος στη Δεξιά και οι ιδεολογικοί άξονες του κόμματος του Ανδρέα Θεμιστοκλέους
Πρώτη στην ΕΕ στις αναχωρήσεις μεταναστών η Κύπρος-Ξεπέρασαν κατά 170% τις αφίξεις
Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Κόμπος για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Υπουργός Ενέργειας: Οι συμφωνίες με την Αίγυπτο για αξιοποίηση κοιτασμάτων είναι από τις πιο σημαντικές
«Θα αξιοποιήσω κάθε διαθέσιμο μέσο για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα της Κύπρου μας, σε όλη την Ευρώπη»
Πάει Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου ο Χριστοδουλίδης-Θα υπογράψει συμφωνίες για Κρόνος και Αφροδίτη
Για διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έκανε λόγο η Κάλας από την Άγκυρα
Άρχισε να κερδίζει έδαφος ο «συμβιβασμός δύο κρατών» ισχυρίζεται ο Οσμάν Ερτούγ
Συνεργασία σε κοινά έργα για μεταφορά ΦΑ συζήτησαν Παπαναστασίου-Μπανταβί
Το φορολογικό μετασχηματισμό έθεσαν επί τάπητος ΠτΔ, υπουργοί και Έφορος Φορολογίας