Αδύνατες οι διαπραγματεύσεις υπό την απειλή κανονιοφόρων

Αδύνατη είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την απειλή κανονιοφόρων και την παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.
 
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Αμμοχώστου και υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό ανήκει πλέον στον ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Ο κ. Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών πλήττουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό. «Θέλω να ελπίζω ότι θα συμβάλουν όλοι, και ιδιαίτερα η Τουρκία, στη δημιουργία κλίματος που θα επιτρέψει στον ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο», σημειώνει.
 
Αναφορικά με το αν μπορούν να γίνουν συνομιλίες την ώρα που τα τουρκικά γεωτρύπανα βρίσκονται εντός κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και υπογράμμισε ότι αυτή είναι ομόφωνη θέση όλης της πολιτικής ηγεσίας. “Εάν δεν τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περίπτωση κάτω από τις απειλές κανονιοφόρων να προσέλθεις σε διαπραγματεύσεις και να αναμένεις ότι είναι δυνατόν να έχεις ένα αποτέλεσμα που θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες”.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκαλεί πρόκληση τις ενέργειες για το ζήτημα της Αμμοχώστου, την ώρα, μάλιστα, που επιχειρείται η δημιουργία θετικού κλίματος. «Δεν θεωρώ καθαρά τουρκοκυπριακή πρόκληση τα όσα συμβαίνουν, εάν δεν υπήρχε η ενθάρρυνση, η συγκατάθεση ή ακόμα η υπαγόρευση από την πλευρά της Τουρκίας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μελετά το ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και το ενδεχόμενο νομικών μέτρων με βάση το διεθνές δίκαιο.
 
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει περαιτέρω κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι η αποθράσυνση της Τουρκίας έχει περάσει πλέον τα όρια μιας πρόσκαιρης παραβατικότητας.
 
«Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν είτε από ευρωπαϊκής πλευράς είτε από άλλες δυνάμεις, οι οποίες παρά το ότι αναγνωρίζουν την παρανομία της Τουρκίας. Λόγω και των συμφερόντων δεν φαίνεται να είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα που πραγματικά να προκαλούν κόστος στην Τουρκία. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και ελπίζω κάποια στιγμή να διαφοροποιηθεί το κλίμα», αναφέρει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία ο Τράμπ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 16,2 εκατ. ευρώ
Άδειασε το αφήγημα των υπουργών του ο Πρόεδρος-Διαφορετική στάση, παραδοχή παραλείψεων και εκτεθειμένοι Χαρτσιώτης-Παναγιώτου
Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», αλλά όταν τους απάντησαν «Λευτεριά στην Κύπρο» έκοψαν το ρεύμα στην Αμοργό
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα, νέο «112» στην Εύβοια
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε