Οι τουρκικές προθέσεις ξεκαθάρισαν, η αοριστολογία παραμένει…

Η παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσβησε και την παραμικρή αμφιβολία, ως προς τις τουρκικές προθέσεις στο Κυπριακό αλλά και ποιος προκάλεσε την εμπλοκή στη διαδικασία των όρων αναφοράς.
 
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κυρίως πριν από τις επαφές και την συνεπακόλουθη αποτυχία της Τζέιν Χολ Λουτ, η Κυβέρνηση έκανε λόγο για ανάγκη να διαφανούν οι προθέσεις της άλλης πλευράς σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, με τους επικριτές να τονίζουν ότι ήταν ήδη αρκετά ξεκάθαρες, από τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο.
 
Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπεισαν και τον πλέον αισιόδοξο ότι το μόνο που προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο, αυτή τη στιγμή, είναι να δημιουργήσει κι άλλα τετελεσμένα στο έδαφος και στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας τα ως απειλή για να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά τις απαράδεκτες αξιώσεις της.
 
Ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε, στην ουσία, αυτό που έλεγαν οι πληροφορίες όλη την προηγούμενη εβδομάδα: Ότι ο λόγος που δεν μπόρεσε να καταγράψει όρους αναφοράς η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. ήταν το γεγονός πως η τουρκική πλευρά προσπαθούσε να εξασφαλίσει στο πλαίσιό τους, εκ προοιμίου δέσμευση για την πολιτική ισότητα, χωρίς καν να πραγματοποιείται διαπραγμάτευση.
 
Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί, πως η ε/κ πλευρά δεν απορρίπτει την πολιτική ισότητα. Αυτό που απορρίπτει είναι την τουρκική ερμηνεία της πολιτικής ισότητας, η οποία εκλαμβάνει την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στη διακυβέρνηση του τόπου ως τη δυνατότητά τους να ελέγχουν την κεντρική κυβέρνηση, μέσω της ύπαρξης συγκαλυμμένων βέτο σε μεγάλο φάσμα αποφάσεων, κρατώντας έτσι το πλειοψηφικό ελληνικό στοιχείο του νησιού δέσμιο στην ατζέντα της Άγκυρας.
 
Αυτή η αξίωση έχει μετατραπεί από την τουρκική πλευρά σε προαπαιτούμενο για επανέναρξη των συνομιλιών, εξού και ζητά την ένταξή της στο περίγραμμα των όρων αναφοράς. Και δεν φτάνει που επιμένουν σε αυτό, ρίχνουν το φταίξιμο για τη στασιμότητα στην ε/κ πλευρά, που απορρίπτει την επιβολή των τουρκικών κανόνων στις συνομιλίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικό βέτο στις διαπραγματεύσεις με φόντο τα… μικρά βέτο
 
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου, μετά την συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Πρόσθεσε ότι εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία, στη βάση της πολιτικής ισότητας, πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί αυτό και μετά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
Την ίδια στιγμή, ο Τσαβούσογλου έδειξε πως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση να κάνει οποιοδήποτε βήμα πίσω η κατοχική χώρα σε ό,τι αφορά στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, επιμένοντας πως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που πρέπει να υποκύψει στις τουρκικές υποδείξεις
 
Φρόντισε, δε, να δώσει, πέραν πάσας αμφιβολίας, τις «ευλογίες» του στις ενέργειες που γίνονται για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, πραγματοποιώντας επίσκεψη υπό την καθοδήγηση του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι και την συνοδεία του τουρκικού στρατού.
 
Και, σε περίπτωση που αυτές οι προκλήσεις δεν ήταν αρκετές, παρουσίασε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως αναξιόπιστο συνομιλητή, που λέει διαφορετικά πράγματα τον καθένα, επαναφέροντας την κατηγορία ότι προωθεί λύση δύο κρατών.
 
Η αντίδραση της Κυβέρνησης
Η αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν αρκετά έντονη, ιδιαίτερα σε σχέση με τους τόνους που τηρούσε τις προηγούμενες ημέρες, μετά την αποτυχία στην προσπάθεια Λουτ.
 
«Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, καθώς και όλες οι ενέργειές του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του Γ.Γ. των Η.Ε. για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυναμιτίζουν το κλίμα για να αποτρέψουν επανέναρξη οι Τούρκοι
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, η αξίωση ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί εκ των προτέρων τις ανεδαφικές τουρκικές αξιώσεις σχετικά με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που θα σημαίνει και πλήρη έλεγχο του κράτους, είναι το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής βούλησης για δημιουργικές διαπραγματεύσεις και συνιστά μια ωμή απόπειρα να προκαταλάβει τις συνομιλίες.
 
«Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι οι προσβλητικές αναφορές του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το μόνο που μπορεί να επιτύχουν είναι να εκθέτουν την Τουρκία. Με τέτοιες αναφορές σαν αυτές που προβάλλει ο κ. Τσαβούσογλου, είναι σαν να ομολογεί η τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται εν αδίκω και γι’αυτό επινοεί τον δόλο. Σίγουρα πάντως εμφανίζεται ανέτοιμη να συνδιαλλαγεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κοινώς παραδεκτών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», πρόσθεσε, ανταποδίδοντας τα πυρά.
 
Και τώρα τι;
Μετά την αποχώρηση της Τζέιν Χολ Λουτ από την Κύπρο, τα επόμενα βήματα του Κυπριακού πέρασαν στη σφαίρα του αορίστου, αφού ανακοινώθηκε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, χωρίς, ωστόσο, να προσδιοριστεί πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό.
 
Αναμένεται ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ακούσει την κ. Λουτ, καθώς και τις δύο πλευρές, κατά τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει μαζί τους, και θα αποφασίσει κατά πόσον θα συγκαλέσει, εντός Οκτωβρίου, τριμερή συνάντηση, ακολουθούμενη –ενδεχομένως- από μία άτυπη πενταμερή.
 
Γεγονός παραμένει, ωστόσο, πως το ήδη τεταμένο κλίμα έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο από τις απροκάλυπτες τουρκικές τοποθετήσεις με αποτέλεσμα να φαντάζει ιδιαίτερα… μακρινή η συναντίληψη που επιτεύχθηκε στις 9 του -όχι και τόσο μακρινού- Αυγούστου επί των όρων αναφοράς. Το κατά πόσον ο κ. Γκουτέρες θα επιδιώξει, τελικά, να βουτήξει στα βαθιά υπό αυτές τις συνθήκες, επαφίεται στην αξιολόγηση που θα κάνει, συνυπολογίζοντας το κόστος μιας ενδεχόμενης νέας αποτυχίας…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι επικρίσεις για την μετάβαση στις ΗΠΑ, η αντεπίθεση σε Γεωργίου και η αντιπαράθεση με Τούρκο Πρέσβη
Η νέα είσοδος στη Δεξιά και οι ιδεολογικοί άξονες του κόμματος του Ανδρέα Θεμιστοκλέους
Πρώτη στην ΕΕ στις αναχωρήσεις μεταναστών η Κύπρος-Ξεπέρασαν κατά 170% τις αφίξεις
Προανήγγειλε εξελίξεις στο Κυπριακό το επόμενο διάστημα ο Γεραπετρίτης
Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Κόμπος για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Υπουργός Ενέργειας: Οι συμφωνίες με την Αίγυπτο για αξιοποίηση κοιτασμάτων είναι από τις πιο σημαντικές
«Θα αξιοποιήσω κάθε διαθέσιμο μέσο για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα της Κύπρου μας, σε όλη την Ευρώπη»
Πάει Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου ο Χριστοδουλίδης-Θα υπογράψει συμφωνίες για Κρόνος και Αφροδίτη
Για διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έκανε λόγο η Κάλας από την Άγκυρα
Άρχισε να κερδίζει έδαφος ο «συμβιβασμός δύο κρατών» ισχυρίζεται ο Οσμάν Ερτούγ