ΥΠΑΜ: Οι τουρκικές ενέργειες με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους τη σημασία των συγκλίσεων και του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων, και θα πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική της έντασης και των παράνομων επεμβάσεων, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.
 
Σημείωσε πως "οι θρασύτατες, αλλά διεθνώς καταδικαστέες ενέργειές της στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όσα αναφέρονται τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις ενέργειες του παράνομου καθεστώτος στην Αμμόχωστο,  αποτελούν ενέργειες οι οποίες με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών".
 
Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως αναμένουμε την ανταπόκριση από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. Εκείνο που απαιτείται, είναι να επιδείξουν αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του απαραίτητου αλληλοσεβασμού και των αμοιβαίων συμβιβασμών, χωρίς να προβάλλουν σε κάθε νέα προσπάθεια, απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις, είπε.
 
Σε επιμνημόσυνο λόγο του, την Κυριακή, στο μνημόσυνο του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στη Βάβλα, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για να συμφωνηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά και τα θετικά σημεία που προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
 
Με δεδομένη την ειλικρινή μας πρόθεση για επανέναρξη και συνέχιση του διαλόγου από το προχωρημένο σημείο όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει θετικά στη σημερινή συνάντηση με την κ. Λουτ, ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την πολυπόθητη επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε.
 
Υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος δηλώνει και πάλι την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς να εμπλακεί σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση του ειρηνικού διαλόγου. Αυτό που απαιτούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου. Ζητούμε μια λύση η οποία θα δημιουργεί τις συνθήκες για διαρκή σταθερότητα, για ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, είπε ο κ. Αγγελίδης.
 
Επεσήμανε πως για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο η λύση να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Άλλωστε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτός που έθεσε προς συζήτηση στο Κραν Μοντανά το θέμα της ασφάλειας, της αντικατάστασης των εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφαλείας και βέβαια της αποχώρησης του κατοχικού στρατού, σημείωσε.
 
Είπε ακόμη πως ανεξάρτητα  από την όποια στάση της άλλης πλευράς, είναι εδώ που χρειάζεται η ενότητα και η ομοψυχία στη δική μας πλευρά. Όλοι μαζί, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε και μακριά από ψηφοθηρικά τεχνάσματα, να δώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας για το μέλλον αυτού του τόπου, σημείωσε.
 
Αναφερόμενος στον Μιχαλάκη Παρίδη, ο κ. Αγγελίδης είπε πως δήλωσε αυτόβουλα κι ολόψυχα το «Παρών» του στο προσκλητήριο του αγώνα της ΕΟΚΑ, καταβάλλοντας το υπέρτατο τίμημα για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό του: την ίδια του τη ζωή.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πάει Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου ο Χριστοδουλίδης-Θα υπογράψει συμφωνίες για Κρόνος και Αφροδίτη
Για διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έκανε λόγο η Κάλας από την Άγκυρα
Άρχισε να κερδίζει έδαφος ο «συμβιβασμός δύο κρατών» ισχυρίζεται ο Οσμάν Ερτούγ
Συνεργασία σε κοινά έργα για μεταφορά ΦΑ συζήτησαν Παπαναστασίου-Μπανταβί
Το φορολογικό μετασχηματισμό έθεσαν επί τάπητος ΠτΔ, υπουργοί και Έφορος Φορολογίας
Επέστρεψε τον πίνακα ζωγραφικής που έλαβε ως δώρο ο Νουρής-«Δεν τον ζήτησα»
Ξεπέρασαν 1,000 οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό, 500 αναχώρησαν ιδιωτικά-Προωθεί πρόταση για επιστροφές
Μπήκε ξανά τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ-Ξεκίνησαν οι εργασίες στην «Ηλέκτρα»
Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας