Συνάντηση χαμηλών προσδοκιών με παράλληλες ατζέντες

Στη σκιά της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας, με την έναρξη γεωτρήσεων του «Γιαβούζ» στην Καρπασία, πραγματοποιείται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Με το κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό να είναι, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, θεωρητικά καλούνται να προετοιμάσουν την τριμερή συνάντηση του Σεπτεμβρίου, στην παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, έχοντας αποτύχει να βρουν κοινούς όρους αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών, παρά το πήγαινε-έλα της Ειδικής Απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισε γεώτρηση το «Γιαβούζ» στον κόλπο της Καρπασίας
 
Κυβερνητικές πηγές δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η συνάντηση επιτύχει, η κ. Λουτ θα επανέλθει στην Κύπρο, για να ξεκινήσει εκ νέου επαφές για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, γεγονός που καταδεικνύει πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε προσδοκία να επιτευχθεί κάτι τέτοιο κατά τη συνάντηση της Παρασκευής. Αντιθέτως, ενδέχεται η έλευση της Τζέιν Χολ Λουτ να καθορίσει και το μέλλον της τριμερούς τελικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριξαν τους τόνους-Με ξεκάθαρη στοχοπροσήλωση βλέπει Ακιντζί ο Αναστασιάδης
 
Η εξεύρεση των όρων αναφοράς θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, ουσιαστικά θα επιστρέψουν στον πάτο όπου βρέθηκαν στο Κραν Μοντανά μετά το ναυάγιο και με μεγάλη δυσκολία θα μπορούν να επανέλθουν στην επιφάνεια και να προχωρήσουν μπροστά. Και δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί που να είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να προσφέρουν χρόνο και πόρους σε μία «πνιγμένη» διαδικασία, που θα είναι καταδικασμένη πριν καν ξεκινήσει, των Η.Ε. συμπεριλαμβανομένων.
 
Διστακτικότητα από παντού
Η διστακτικότητα είναι διάχυτη και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος. Στο εσωτερικό μέτωπο είναι ξεκάθαρο απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις ενόσω συνεχίζεται το μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, θέση που ενστερνίζεται και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και έρχεται σύντομα στην Κύπρο η Λουτ
 
Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν η σημερινή συνάντηση ξεπεράσει τις προσδοκίες και στεφθεί με επιτυχία, είναι απορίας άξιον πού πραγματικά θα οδηγήσει, από τη στιγμή που θα προσκρούει στις τουρκικές παρανομίες. Ο τελικός στόχος είναι, θεωρητικά, η άτυπη πενταμερής, όμως ήδη ο Γ.Γ. έδειξε την πρόθεσή του να «τεστάρει» την κατάσταση με τριμερή, προτού δώσει τη συγκατάθεσή του για κάτι πιο ευρύ, που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε μία πιο ευρεία αποτυχία. Κι αυτό, χωρίς να προσμετράται ο παράγοντας ΑΟΖ στην εξίσωση, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.
 
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στα κατεχόμενα, όπου ο Μουσταφά Ακιντζί βιώνει τη μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση της καριέρας του. Μέρα νύχτα βομβαρδίζεται από την επίσημη γραμμή της ψευδοκυβέρνησης, που είναι ξεκάθαρα όχι απλώς η εγκατάλειψη της παγωμένης διαπραγματευτικής διαδικασίας αλλά και του ίδιου του μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και η αναζήτηση άλλων προσεγγίσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οζερσάι: Ή αλλαγή όρων για ομοσπονδία ή να τεθεί στο τραπέζι άλλο μοντέλο
 
Ο «πρωθυπουργός» Τατάρ από την μία και ο «υπουργός εξωτερικών» Οζερσάι από την άλλη, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως αποδομούν το υπό διαπραγμάτευση μοντέλο λύσης, αντιπροτείνοντας άλλες διευθετήσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από επανέναρξη του διαπραγματευτικού διαλόγου από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντανά. Η εσωτερική αυτή σύγκρουση δυσκολεύει πολύ τα πράγματα για τον Μουσταφά Ακιντζί, την ίδια στιγμή που τον καθοριστικό λόγο συνεχίζει να έχει η Άγκυρα, η οποία διαμηνύει πως δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τις προκλητικές διεκδικήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Το «αγκάθι» της ατζέντας
Πέραν των πιο πάνω, «αγκάθι» παραμένει και η ατζέντα της συνάντησης, κυρίως σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο και στην Αμμόχωστο. Ο Μουσταφά Ακιντζί προτίθεται να θέσει εκ νέου θέμα συνδιαχείρισης, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να θέσει το ζήτημα της Αμμοχώστου, ένα θέμα που η τουρκική πλευρά καλεί τον Ακιντζί να μην συζητήσει και υπάρχει διάσταση απόψεων στα  κατεχόμενα.
 
Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να αναλωθεί, τελικά, χρόνος σε δευτερευούσης σημασίας ζητήματα, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς όλα τα σοβαρά ζητήματα ελλοχεύουν τον κίνδυνο να αποτελέσουν νάρκες για τη συζήτηση…  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προσδοκίες, τα αγκάθια και οι θέσεις Αναστασιάδη στη συνάντηση με Ακιντζί

Δειτε Επισης

Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας