Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους
08:28 - 09 Αυγούστου 2019
Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη καθημερινά συνδέεται με την εμφάνιση πονοκεφάλων την ίδια ή την επόμενη μέρα σε ασθενείς που υποφέρουν από επεισοδιακή ημικρανία, όπως αποκαλύπτει νέα αμερικανική έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Medicine από την Elsevier, δείχνουν πως, ενώ μία ή δύο μερίδες καφεϊνούχων σκευασμάτων ημερησίως δε σχετίζονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων, οι τρεις ή περισσότερες φαίνεται να τους ενεργοποιούν.
Τα δεδομένα αυτά διατηρήθηκαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων (πρόσληψη αλκοόλ, άγχος, ύπνος, σωματική δραστηριότητα, εμμηνόρροια).
«Αν και δυνητικά υπάρχουν συνθήκες -όπως η έλλειψη ύπνου- που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, ο ρόλος της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος, δεδομένου ότι μπορεί να ενεργοποιήσει έναν πονοκέφαλο, αλλά και να λειτουργήσει ανασταλτικά» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, από το Τμήμα Έρευνας Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Μπεθ Ίσραελ Ντεκόνες και από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τσαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.
Η ίδια προσθέτει, μάλιστα, ότι στην επίδραση της καφεΐνης παίζει ρόλο τόσο η δόση όσο και η συχνότητα, λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού ερευνών πάνω στο ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν συστάσεις για την κατάλληλη κατανάλωση καφέ στα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες.
Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα 98 ενηλίκων που υπέφεραν από πονοκεφάλους, οι οποίοι συμπλήρωναν επί έξι εβδομάδες ηλεκτρονικά ημερολόγια σε καθημερινή βάση σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης (καφές, τσάι, σόδα, ενεργειακά ποτά) που κατανάλωναν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που υπέθεταν ότι ενδέχεται να παίζουν ρόλο στο πρόβλημα αυτό.
Στη συνέχεια συνέκριναν τις περιπτώσεις όπου εμφανιζόταν πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση καφεΐνης με τις περιπτώσεις όπου δεν είχε προηγηθεί κατανάλωση τέτοιων ποτών.
Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι το 66% των ατόμων που υπέφεραν από 5 πονοκεφάλους το μήνα κατανάλωναν συνήθως μία ή δύο μερίδες αναψυκτικών που περιλαμβάνουν καφεΐνη, ενώ το 12% πάνω από τρεις μερίδες.
Κατά τη διάρκεια των 6 εβδομάδων της μελέτης οι συμμετασχόντες υπέφεραν κατά μέσον όρο από 8,4 πονοκεφάλους. Όλοι οι συμμετασχόντες είχαν καταναλώσει τουλάχιστον ένα σκεύασμα καφεΐνης με μέσον όρο 7,9 μερίδες καφέ την εβδομάδα.
Αν και 1,04 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υποφέρουν από πονοκεφάλους και περίπου το 87% των Αμερικανών καταναλώνουν καθημερινά καφεΐνη, με τα επίπεδα της ημερήσιας πρόσληψης να φτάνουν τα 193 χιλιοστογραμμάρια, η έρευνα πάνω στη σχέση των δύο καταστάσεων ήταν μέχρι σήμερα ελλιπής.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν να επικεντρώσουν μελλοντικά την έρευνά τους στη μελέτη της επίδρασης της καφεΐνης στην εμφάνιση αυτού του συμπτώματος εντός των επόμενων ωρών από την κατανάλωσή της και στην αλληλεπίδραση καφεΐνης, ύπνου, άγχους, περιβαλλοντικών παραγόντων και ημικρανιών.
Πηγή: ΑΠΕ
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Medicine από την Elsevier, δείχνουν πως, ενώ μία ή δύο μερίδες καφεϊνούχων σκευασμάτων ημερησίως δε σχετίζονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων, οι τρεις ή περισσότερες φαίνεται να τους ενεργοποιούν.
Τα δεδομένα αυτά διατηρήθηκαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων (πρόσληψη αλκοόλ, άγχος, ύπνος, σωματική δραστηριότητα, εμμηνόρροια).
«Αν και δυνητικά υπάρχουν συνθήκες -όπως η έλλειψη ύπνου- που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, ο ρόλος της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος, δεδομένου ότι μπορεί να ενεργοποιήσει έναν πονοκέφαλο, αλλά και να λειτουργήσει ανασταλτικά» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, από το Τμήμα Έρευνας Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Μπεθ Ίσραελ Ντεκόνες και από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τσαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.
Η ίδια προσθέτει, μάλιστα, ότι στην επίδραση της καφεΐνης παίζει ρόλο τόσο η δόση όσο και η συχνότητα, λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού ερευνών πάνω στο ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν συστάσεις για την κατάλληλη κατανάλωση καφέ στα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες.
Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα 98 ενηλίκων που υπέφεραν από πονοκεφάλους, οι οποίοι συμπλήρωναν επί έξι εβδομάδες ηλεκτρονικά ημερολόγια σε καθημερινή βάση σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης (καφές, τσάι, σόδα, ενεργειακά ποτά) που κατανάλωναν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που υπέθεταν ότι ενδέχεται να παίζουν ρόλο στο πρόβλημα αυτό.
Στη συνέχεια συνέκριναν τις περιπτώσεις όπου εμφανιζόταν πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση καφεΐνης με τις περιπτώσεις όπου δεν είχε προηγηθεί κατανάλωση τέτοιων ποτών.
Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι το 66% των ατόμων που υπέφεραν από 5 πονοκεφάλους το μήνα κατανάλωναν συνήθως μία ή δύο μερίδες αναψυκτικών που περιλαμβάνουν καφεΐνη, ενώ το 12% πάνω από τρεις μερίδες.
Κατά τη διάρκεια των 6 εβδομάδων της μελέτης οι συμμετασχόντες υπέφεραν κατά μέσον όρο από 8,4 πονοκεφάλους. Όλοι οι συμμετασχόντες είχαν καταναλώσει τουλάχιστον ένα σκεύασμα καφεΐνης με μέσον όρο 7,9 μερίδες καφέ την εβδομάδα.
Αν και 1,04 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υποφέρουν από πονοκεφάλους και περίπου το 87% των Αμερικανών καταναλώνουν καθημερινά καφεΐνη, με τα επίπεδα της ημερήσιας πρόσληψης να φτάνουν τα 193 χιλιοστογραμμάρια, η έρευνα πάνω στη σχέση των δύο καταστάσεων ήταν μέχρι σήμερα ελλιπής.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν να επικεντρώσουν μελλοντικά την έρευνά τους στη μελέτη της επίδρασης της καφεΐνης στην εμφάνιση αυτού του συμπτώματος εντός των επόμενων ωρών από την κατανάλωσή της και στην αλληλεπίδραση καφεΐνης, ύπνου, άγχους, περιβαλλοντικών παραγόντων και ημικρανιών.
Πηγή: ΑΠΕ