Μαύρο και στους πέντε υποψήφιους για την Αμμόχωστο από την ΕΔΕΚ

Δεν θα προσφέρει στήριξη σε κανέναν από τους υποψηφίους για τη Δημαρχία Αμμοχώστου η ΕΔΕΚ.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «όπως έχει διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό μετά και την υποβολή των υποψηφιοτήτων, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει υποψήφιος ο οποίος να πληροί τις πολιτικές προϋποθέσεις» που έθεσε.
 
Εξηγώντας το σκεπτικό της, η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δημάρχου της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου αποκτούν μίαν ιδιαίτερη σημασία. «Οι προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσει σε άνοιγμα της πόλης για εγκατάσταση κατοίκων κάτω από τον έλεγχό του, η προσπάθεια αλλοίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων που βρίσκονται εντός της κλειστής περιοχής της πόλης, και σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, προσδίδουν στο Δήμο Αμμοχώστου και ιδιαίτερα στο Δήμαρχο μια ιδιαίτερη πολιτική σημειολογική αξία», σημείωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασίζει εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων η ΕΔΕΚ για Αμμόχωστο
 
«Ως ΕΔΕΚ», ανέφερε, «εκτιμούμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε κοινή συναινέσει τα πολιτικά κόμματα, οι ομάδες πολιτών κ.ά. να υποδείξουμε ως Δήμαρχο μια προσωπικότητα, η οποία να έχει το πολιτικό υπόβαθρο αλλά και τη δυνατότητα να προβάλει αξιόπιστα το θέμα της Αμμοχώστου και να διεκδικήσει την εφαρμογή των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της».
 
«Διερευνήσαμε αυτή τη δυνατότητα με προσοχή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα κόμματα έκαναν τις επιλογές τους οι οποίες είναι  απόλυτα σεβαστές», τόνισε.
 
«Όπως έχει διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό μετά και την υποβολή των υποψηφιοτήτων, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει υποψήφιος ο οποίος να πληροί τις παραπάνω πολιτικές προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο», κατέληξε το Κίνημα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπέβαλαν υποψηφιότητα και έστειλαν μηνύματα στους Αμμοχωστιανούς
 
Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητα για τις εκλογές της 25ης Αυγούστου υπέβαλαν ως ανεξάρτητοι οι Σίμος Ιωάννου (που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ), Νίκος Κάρουλλας (που υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ), Ανδρέας Λόρδος και Γιώργος Σταυρή, ενώ ως κομματικός υποψήφιος κατέρχεται ο βουλευτής του ΕΛΑΜ στην Αμμόχωστο Λίνος Παπαγιάννης.
 
Αποφασίζει η Συμμαχία
Στο μεταξύ, συνεχίζει να εκκρεμεί η απόφαση της Συμμαχίας Πολιτών. Όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η Γραμματεία του κινήματος.
 
Ο κ. Λιλλήκας είχε σήμερα συνάντηση με τον υποψήφιο Σίμο Ιωάννου, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς πρέπει συντονισμένα, όλοι οι φορείς,  ιδιαίτερα μετά την εκλογή του νέου δημάρχου, να δράσουν, για να αποτραπεί η μεγάλη απειλή του επικοισμού της Αμμοχώστου.
 
«Ο στόχος όλων θα πρέπει να είναι να εργαστούμε για πετύχουμε την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Υπάρχουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως επίσης υπάρχει και η συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς. Συντονισμένα μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης θα πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε την διεθνή κοινότητα έτσι ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα και να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της», ανέφερε.
 
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννου, αφού ευχαρίστησε τη Συμμαχία για τη συνάντηση, ανέφερε πως άκουσε τις εισηγήσεις και σε περίπτωση εκλογής του θα τις εκμεταλλευτεί πλήρως.
 
«Ο κ. Λιλλήκας έχει εμπειρία σαν Υπουργός Εξωτερικών και ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς ήταν το θέμα της Αμμοχώστου όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός. Θα έχουμε συνεργασία όπως θα έχω και με όλα τα κόμματα γιατί πάνω από όλα είναι το καλό της Αμμοχώστου και το καλό της Κύπρου», είπε.
 
«Με την εκλογή μου θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις όχι μόνο στην Κύπρο αλλά κυρίως στο εξωτερικό με διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία για να τερματίσει αυτό που κάνει εις βάρος της Αμμοχώστου τα τελευταία 45 χρόνια», κατέληξε.
 
Καμία ένσταση
Σημειώνεται ότι δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση για τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για τις δημαρχιακές εκλογές της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που θα διεξαχθούν στις 25 Αυγούστου.
 
Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επαρχος Αμμοχώστου Γιώργος Χρυσαφίνης ανέφερε ότι «μέχρι τις 12.30 οπότε και έληγε η 24ωρη διορία, δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση αναφορικά με τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν στην αναπληρωματική εκλογή της 25ης Αυγούστου, τη Δημαρχία Αμμοχώστου» ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του Αλέξη Γαλανού.
 
Πρόσθεσε ότι «η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου άρχισε ήδη την ετοιμασία του προσχεδίου των ψηφοδελτίων, τα οποία βλέπουν και οι υποψήφιοι προκειμένου να καταλήξουμε στο τελικό. Μετά την επιλογή του τελικού ψηφοδελτίου εισερχόμαστε πλέον στην διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη του δημάρχου Αμμοχώστου».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσαφίνης ανέφερε ότι «πρώτος υποψήφιος στο τελικό ψηφοδέλτιο θα είναι ο κομματικός, δηλαδή σ’ αυτήν την περίπτωση ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι άλλοι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν όλοι οι υποψήφιοι ή εκπρόσωποι τους στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου όπου θα τους ενημερώσουμε για τα εκλογικά κέντρα που θα υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Ακόμα θα ενημερωθούν για τους αριθμούς των ψηφοφόρων, θα τους δοθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και θα πληροφορηθούν για τους τρόπους με τους οποίους οι εγγεγραμμένοι εκλογείς θα μπορούν να βρίσκουν το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσουν».
 
Εξήγησε ότι οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται στις 31,589. Στην επαρχία Λεμεσού βρίσκονται οι πιο πολλοί ψηφοφόροι και συνολικά γύρω στους 12,500, στην επαρχία Λάρνακας βρίσκονται γύρω στις 10 χιλιάδες, στη Λευκωσία είναι 4,500, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου 3,500 ενώ στην επαρχία Πάφου βρίσκονται 1,200 εκλογείς.
 
Ο κ. Χρυσαφίνης είπε ακόμα ότι «στις εκλογές της 25ης Αυγούστου θα λειτουργήσουν συνολικά 44 εκλογικά κέντρα, δηλαδή 4 στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, 7 στη Λευκωσία, 13 στη Λάρνακα, 19 στη Λεμεσό και 1 στην Πάφο. Φέτος θα λειτουργήσουν δέκα εκλογικά κέντρα λιγότερα σε σύγκριση με αυτά που λειτούργησαν στις δημοτικές εκλογές του 2016».

Δειτε Επισης

Πόσοι υποψήφιοι διεκδικούν θέσεις κοινοτάρχη και μέλους συμβουλίων-Ποιοι εκλέγονται από τώρα
«Έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου της ΕΕ στην περιοχή» το πακέτο βοήθειας για τον Λίβανο
Πρόεδρος για λιμάνι Λάρνακας: Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε
Επαφές αντιπροσωπείας από κατεχόμενα στην Άγκυρα για σχέσεις με ΕΕ
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»
Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Κ. Ιωσηφίδου: Λιγότερες ανισότητες μέσα από μεταρρυθμίσεις για ΕΕ, θα μπορούσαμε πετυχαίναμε περισσότερα