Πρόταση Αναστασιάδη για επιτάχυνση και οδικός χάρτης για επανεκκίνηση

Ως ένα πρώτο, έστω και μικρό, βήμα προς τα εμπρός, προς την κατεύθυνση επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για μια δημιουργική συνάντηση παρά το γεγονός ότι οι διαφωνίες παραμένουν.
 
Το πρώτο αυτό βήμα συνίσταται στην επαναβεβαίωση της βάσης λύσης, που παραμένει η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά και στην επαναβεβαίωση της βούλησης των δύο ηγετών να εργαστούν με στόχο την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Στα κρατούμενα, που αφήνει πίσω της η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, παραμένουν βεβαίως και οι διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται επί ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού.
 
Στα θετικά καταγράφεται ωστόσο το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει, τόσο την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση εξουσιών όσον και τις αντιπροτάσεις του για το ζήτημα του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι επέμεινε στην δική του πρόταση, την οποία η δική μας πλευρά έχει απορρίψει.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  
 
Ο οδικός χάρτης
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να επανέλθει στην Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ακόμη, κατά πόσο η κ. Λουτ θα πραγματοποιήσει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες.
 
Ουσιαστικό ζητούμενο από τη νέα κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ, δεν είναι άλλο από τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που να πείσουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να καλέσει σε τριμερή συνάντηση τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Με κυβερνητικές πηγές, πάντως, να μην ξεκαθαρίζουν κατά πόσο προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας τριμερούς συνάντησης, είναι η επιτυχής έκβαση της επικείμενης νέας προσπάθειας Λουτ για τους όρους αναφοράς.
 
Βάσει του οδικού χάρτη που φαίνεται να διαμορφώνεται, και στην περίπτωση που όλα κινηθούν θετικά και πραγματοποιηθεί η τριμερής στη Νέα Υόρκη, εκεί θα διαφανεί και θα αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εάν και εφόσον συντρέχουν λόγοι για σύγκληση μιας σύσκεψης των εμπλεκομένων μερών(σ.σ. άτυπη πενταμερής, δηλαδή με τη συμμετοχή των τριών εγγυήτριων δυνάμεων), ώστε να γίνει το επόμενο και πιο αποφασιστικό βήμα για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.
 
Στόχος μιας σύσκεψης των εμπλεκομένων μερών θα είναι το τελικό ξεκαθάρισμα του τι θα συζητηθεί στο πλαίσιο μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, της μορφής που θα έχει, και αν θα διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η επιτυχής κατάληξή της.
 
Πρόταση από Αναστασιάδη  
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως πληροφορείται ο REPORTER, υπέβαλε πρόταση προς την κατεύθυνση επιτυχανσής της διαδικασίας συνομολόγησης των όρων αναφοράς, με βάση:
 
Πρώτο: Την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.
Δεύτερο: Των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα.  
Τρίτο: Στη βάση της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.

Κατά τη συνάντηση, οι ηγέτες έθιξαν και τα όσα ακούγονται για εναλλακτικές προτάσεις σε σχέση με τη λύση Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί να επιβεβαιώνουν την κοινή τους αντίληψη για την επιδίωξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το τελικό περιεχόμενο της λύσης, η οποία θα πρέπει να είναι λειτουργική, θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την ε/κ πλευρά.
 
Οι αντιπροτάσεις
για το φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά τις αντιπροτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε σχέση με το ζήτημα του φυσικού αερίου, κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στον REPORTER, υποδεικνύαν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητά του για παροχή πρόσθετων διασφαλίσεων, με την ακριβή τους μορφή να είναι συζητήσιμη, εκφράζοντας παράλληλα ετοιμότητα να ενημερώνει τον Τ/κ ηγέτη για την εξέλιξη του γεωτρυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η Αμμόχωστος
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Πρόεδρος επανέφερε την πρότασή του για κατάλογο με 21 ΜΟΕ, ενώ πρόταξε το ζήτημα της Αμμοχώστου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της πρότασης για δημιουργία μιας επιτροπής υπό τα ΗΕ. Όσον αφορά το τελευταίο, ο Πρόεδρος ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του, βάσει της οποίας δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των περιουσιακών δικαιωμάτων στα Βαρώσια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας