Ο Μπόρις Τζόνσον χαμηλώνει τους πατριωτικούς τόνους

Αυτή την εβδομάδα συνέβησαν πολλά, όχι και τόσο ευχάριστα για την νέα κυβέρνηση: η στερλίνα καταβαραθρώθηκε, η προειδοποίηση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας και των επιχειρήσεων για επερχόμενη ύφεση, η απώλεια μιας εκλογικής έδρας στις επαναληπτικές εκλογές στο Μπρέκον της Νότιας Ουαλίας που συρρίκνωσε την κυβερνητική πλειοψηφία σε έναν μόνο βουλευτή, οι απειλές για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξελίξεις που φαίνεται εν μέρει να έχουν προσγειώσει τον υπεραισιόδοξο Μπόρις Τζόνσον υπενθυμίζοντας του πως η κατάσταση είναι πολυπλοκότερη απ´ ότι την φαντάζονταν και την παρουσίαζε.

Μηνύματα που φαίνεται να επηρέασαν και τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη περιοδεία του στις αυτόνομες επαρχίες Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Είπε πως θα κάνει ακόμη και ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα με τα πόδια προκειμένου να πετύχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως κεντρική θέση της κυβέρνησης είναι το σκληρό Brexit.

Η απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα

Όπως πάντα, η πραγματικότητα έχει την κακιά συνήθεια να παρεμβάλλεται στον εσωτερικό διάλογο του Συντηρητικού Κόμματος για την Ευρώπη. Οι πρώτες σκληρές δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον δεν έτυχαν ανάλογης βαρύτητας απάντησης από τις Βρυξέλλες. Από νύξεις πηγών μέσα στις Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκάλεσαν κάποια νευρικότητα, μεγαλύτερη δε στο Δουβλίνο, ωστόσο σε αυτή την χρονική στιγμή είναι πολύ δύσκολο για το Ιρλανδό Πρωθυπουργό Λίο Βαράτκαρ, να υποχωρήσει στο θέμα του backstop, της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας που  εξάλλου ήταν δικός του όρος από τη αρχή των διαπραγματεύσεων.

Στο σημείο που έχει οδηγηθεί η κατάσταση δεν διαφαίνεται, προς το παρόν, καμιά εξέλιξη που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του Brexit.

Πηγή: dw.com

Δειτε Επισης

Βρήκε κρυμένο κλειδί, μπήκε σε σπίτι και άρπαξε τρία κινητά-Δύο συλλήψεις νεαρών στην Πάφο
Από φωτοβολταϊκά καλύπτεται το 50% της ζήτησης ρεύματος-Αποσυνδέθηκαν τρεις φορές τον Ιούνιο λόγω μη ζήτησης
Τραβούν τέρμα το σχοινί οι Τούρκοι-Ανακοινώνει χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού το ψευδοκράτος
Εξαφανίστηκε 86χρονος από την οικία του στην Πάφο-Αγνοείται για τρεις μέρες
Διεθνής κατακραυγή για την ανακοπή του Madleen-«Παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο»
Συναντήθηκε με Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ενημερώθηκε για τις επαφές Ολγκίν στην Τουρκία
Έδωσε σημεία ζωής ο νοσηλευτής που χορήγησε λάθος αίμα σε 62χρονη-Εκτιμήσεις ότι παρουσιαστεί στις Αρχές
Συνομίλησαν για το Κυπριακό και για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή Πρόεδρος και Αμπντάλλα
Έτοιμη για την επιστροφή των εκδρομέων η Αστυνομία-Συστάσεις στους οδηγούς
Άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στο πλήθος στο Λας Βέγκας-Πληροφορίες για έναν νεκρό