Ενημερώνει τους αρχηγούς για την προσέγγιση του την 9η Αυγούστου ο Πρόεδρος

Η Τουρκία, δυστυχώς μέχρι στιγμής, δεν απαντά καταφατικά στο ερώτημα εάν η Κύπρος θα αφεθεί να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις στην Ξυλοφάγου, ο κ. Προδρόμου ρωτήθηκε κατά πόσον στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση κοινού εδάφους, μετά και την αντιπαράθεση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
 
Ο κ. Προδρόμου απάντησε πως «κοινό έδαφος υπάρχει, αλλοίμονο να μην υπήρχε. Είναι η επίλυση του Κυπριακού, το τέλος της τουρκικής κατοχής στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό είναι το κοινό έδαφος και σε αυτό πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι».
 
Πρόσθεσε ότι αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη δική του προσέγγιση, με καλή θέληση αλλά και με σταθερή πολιτική βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν τερματιστεί. Θα πρέπει και θα ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς, δικές τους σκέψεις, εισηγήσεις, διότι ο στόχος πρέπει να είναι να παρακαμφθεί η κωλυσιεργία της Τουρκίας και η προσπάθεια να υποκαταστήσει τη συζήτηση για το Κυπριακό, αν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τις έξι παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που σήμαιναν τέλος εγγυήσεων, τέλος κατοχικών στρατευμάτων, προκειμένου να μας παραπέμψει να συζητάμε άλλα θέματα».
 
Ο κ. Προδρόμου κλήθηκε να σχολιάσει μέρος της συνέντευξης του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε κυριακάτικη εφημερίδα, στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στο ζήτημα του φυσικού αερίου.
 
Αφού ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι «είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «γενικά διερωτάται κάποιος, η Τουρκία κατέχει, κατακρατά το 37% του Κυπριακού εδάφους, η Τουρκία θα μας ενημερώσει ακόμα για αγνοουμένους αυτές τις μέρες, η Τουρκία, το κατοχικό καθεστώς απειλεί να εποικίσει την Αμμόχωστο, η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατακρατά τις περιουσίες των ανθρώπων για δεκαετίες τώρα και τις προάλλες η Τουρκία με το στόμα του Προέδρου της χώρας απειλεί να επαναλάβει την πολεμική επίθεση του 1974. Επίπλέον η Τουρκία θέλει να οικειοποιηθεί σχεδόν τη μισή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε και διερωτήθηκε «ποιες ανησυχίες εννοούμε, αυτές;»
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει χθεσινή συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο είναι το αντίβαρο των Βαρωσίων και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να το θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών.
 
«Συζητούμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφάσεις για την Αμμόχωστο οι οποίες πρέπει να τηρηθούν, είναι τόσο απλό» είπε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «βεβαίως στον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πολύ περισσότερο στο δρόμο για μια συμφωνία για λύση, θα συνέβαλλε - και το έχει εισηγηθεί προ καιρού ο Πρόεδρος, είναι μια από τις βασικές προτάσεις, στα Μέτρα Εμπιστοσύνης -  θα συνέβαλλε εάν ξεκινούσε με τα Ηνωμένα Εθνη η μελέτη, η καταγραφή για την αποκατάσταση της πόλης της Αμμοχώστου και την παράδοση της στους νόμιμους κατοίκους. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να λεχθεί για την Αμμόχωστο». 
 
Ανέφερε επίσης ότι «όσον αφορά το ζήτημα που παρεμβάλλει η τουρκική πλευρά για το φυσικό αέριο προκειμένου να ξεχάσουμε ότι ακόμα η Τουρκία οφείλει να τοποθετηθεί για τις εγγυήσεις, η απάντηση είναι ότι είχαμε φτάσει πολύ κοντά, σε ακτίνα μιας συμφωνίας για λύση και ο ΓΓ του ΟΗΕ προσπάθησε να υποβοηθήσει επιλέγοντας τα έξι βασικά ζητήματα, έξι παραμέτρους.  Σε εκείνες τις παραμέτρους θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να τοποθετηθεί και η τουρκική πλευρά».
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «η Κυπριακή κυβέρνηση όταν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους και του λαού, δεν υπερασπίζεται μόνο τον φυσικό πλούτο, δεν έχει να κάνει με πλούτο. Η υπεράσπιση του δικαίου και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει να κάνει και με το είδος, με το περιεχόμενο της λύσης στην οποία πρόκειται να προχωρήσουμε, δηλαδή ότι η Κύπρος με τη λύση που επιδιώκουμε και επιζητούμε, μια λύση συνεννόησης με τους Τουρκοκυπρίους, δεν θα είναι υποχείριο και προτεκτοράτο της Τουρκίας, δεν θα τελεί υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «περισσότερο και από τον πλούτο, το ζήτημα έχει να κάνει με τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους. Δηλαδή το ερώτημα είναι θα αφεθεί η Κύπρος να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν απαντά καταφατικά» σ’αυτό ανέφερε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο μορατόριουμ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως πρότεινε χθες ο Μουσταφά Ακκιντζί, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «δεν θα αποφανθώ εγώ για το ενεργειακό ζήτημα, υπάρχει ομόφωνη, αν δεν απατώμαι, πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 

Δειτε Επισης

ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες
Προκλητικό διάγγελμα Τατάρ για την ανακήρυξη ψευδοκράτους-«Το μέλλον μας δεν θα παραδοθεί στους Ε/Κ»
Ομήρου: Τα έγγραφα της ΕΥΠ φωτίζουν περαιτέρω την προδοσία του 74
Καυτά θέματα ενώπιον του Υπουργικού-Από τα σχέδια χορηγιών για ΑΠΕ μέχρι πρόγραμμα δράσης για την ανομβρία
Ανησυχούν στα κατεχόμενα-«Συγκεντρώνονται αμερικανικά στρατεύματα σε Κύπρο και Ελλάδα»
Δικαίωμα πλήρους μέλος του Διεθνούς Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του ΟΤΚ το ψευδοκράτος