Ο... τερματοφύλακας που έκλεβε σοκολάτες

«Το γκολ το πληρώνεις» θα ακούσεις πολλά καλοκαίρια και η αλήθεια είναι ότι όσο πιο κοντά στο σήμερα βρισκόμαστε, τόσο πιο ακριβά. Η Αρσεναλ ήθελε δυνατό παίκτη στη μεσοεπιθετική γραμμή με σκοπό την επιστροφή στο Champions League και αγόρασε από την Λιλ τον Νίκολας Πέπε, τον οποίο έκανε την 3η πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία της Premier League. Ο αριστεροπόδαρος Ιβοριανός έβαλε πέρυσι 22 γκολ και έδωσε 11 ασίστ στην Ligue1 και με αφορμή την απόκτησή του από τους Gunners, ρίχνουμε μια ματιά στην πορεία του δεξιού εξτρέμ, ο οποίος μεταμορφώθηκε σαν παίκτης και σαν άνθρωπος...

Οπως συμβαίνει με αρκετές ιστορίες παικτών που τελικά κάνουν το μεγάλο βήμα και το όνειρό τους πραγματικότητα, έτσι και ο Πέπε, όταν ήταν μικρός δεν έδινε λόγους για να πειστεί κανείς ότι μια μέρα θα παίξει στο κορυφαίο επίπεδο. Πόσω μάλλον να το κάνει σαν ένας τύπος που τρομοκρατεί άμυνες και βάζει και κερνάει γκολ. Πολύ απλά γιατί στα πρώτα του βήματα στο άθλημα, στην ακαδημία της Solitaire Paris Est, ήταν τερματοφύλακας. Ακόμα όμως και όταν έγινε outfield παίκτης, δεν εντυπωσίαζε.

«Κάθε εβδομάδα έρχονταν scouts, αλλά δεν είχαν δείξει ποτέ ενδιαφέρον για εκείνον. Ηταν πολύ αδύνατος» λέει στο Bleacher Report ο Φιλίπ Λεκλέρκ, πρώην κυνηγός ταλέντων της Poitiers, της δεύτερης ομάδας στην πορεία του Νίκολας. «Εβλεπες ότι έχει τεχνική αλλά τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν εκείνα που έψαχναν οι επαγγελματικές ομάδες». Αν και τα σημάδια δεν ήταν καλά, ο Ιβοριανός κατάφερε τελικά να παίξει και η σεζόν 2014-15 ήταν η πρώτη του. Με τη φανέλα της Ανζέ είχε 7 εμφανίσεις στην Ligue2 και την επόμενη βρέθηκε δανεικός στην τρίτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου με την Orleans.

Αν και το επίπεδο που έπαιζε πλέον ήταν χαμηλό, εκείνος είχε - στο μυαλό του - έναν πήχη υψηλό. «Το μόνο που ήθελα ήταν να ταπεινώσω τον προσωπικό μου αντίπαλο. Και όταν τα κατάφερνα, δεν ήθελα τίποτα άλλο. Αντιμετώπιζα το ποδόσφαιρο σαν χόμπι, σαν μια απόλαυση. Πλέον, είναι η δουλειά μου» είπε πρόσφατα, πλέον ως παίκτης της Λιλ, μιλώντας για εκείνη την εποχή.

Η αλλαγή του Πέπε, αποτυπώνεται στους αριθμούς καθώς πριν τέσσερα χρόνια, στην Orleans, πέτυχε 7 γκολ και έδωσε 2 ασίστ σε 29 αγώνες, ενώ πέρυσι, ήταν Νο1 στις ασίστ στην Ligue1. «Αν δεις ένα video δέκα δευτερολέπτων από εμένα τότε και ένα σημερινό, θα διαπιστώσεις τη διαφορά. Στη συμπεριφορά μου, στην αντιμετώπιση. Στο παρελθόν εκνεύριζα τους συμπαίκτες μου. Οταν είχα την μπάλα, μόνο έτρεχα, το πιο σημαντικό ήμουν εγώ. Τώρα στόχος είναι να είμαι αποτελεσματικός και να προσπαθώ για τους άλλους. Πλέον, το πιο σημαντικό είναι η ομάδα».

Λίγες μέρες πριν το 2020, είναι εύκολο για τον καθένα να ανοίξει το youtube και να διαπιστώσει ότι πρόκειται για έναν παίκτη εξαιρετικό στο ένας εναντίον ενός, ο οποίος συχνά δεν βλέπει καν τον πρώτο που επιχειρεί να τον μαρκάρει. Το θετικό για τον ίδιο και την Αρσεναλ, είναι ότι πλέον δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει καλά. Οπως αναφέρεται στη μελέτη των Times για τα χαρακτηριστικά του, πέρυσι, είχε 2.76 επιτυχημένες ντρίμπλες ανα αγώνα, αριθμός ο οποίος τον έχει πολύ πίσω από τους κορυφαίους του είδους στο Championnat, Μπεν Αρφά, Σεν Μαξιμέν και Νεϊμάρ, κάτι το οποίο δείχνει ότι η εμμονή με την ατομική ενέργεια δεν υφίσταται πλέον.

Ομως, μια καριέρα η οποία έχει φτάσει πλέον στο peak της, κινδύνευσε να τελειώσει πριν καν ξεκινήσει. Οταν ήταν στους μικρούς της Ανζέ, μαζί με συμπαίκτες του είχε πιαστεί να τρώει μπάρα σοκολάτας σε supermarket χωρίς να την έχει πληρώσει. «Κάναμε ένα λάθος, μας άξιζε να μας πετάξουν έξω από την Ακαδημία» έχει δηλώσει για το περιστατικό ο Πέπε, ο οποίος άκουσε προσεκτικά τα λόγια ενός διευθυντή της Ανζέ και τα κράτησε μέσα του μέχρι σήμερα.

Ο Αμπντέλ Μουχαζαμά «με βοήθησε να διαμορφωθώ σαν παίκτης και σαν άνθρωπος. Με έκανε να καταλάβω ότι κάποιοι σηκώνονται ξημερώματα για να δουλέψουν σκληρά και να πάνε φαγητό στην οικογένειά τους. Οτι εμείς στην ακαδημία έχουμε μια απίστευτη ευκαιρία. Τα λόγια αυτά με βοήθησαν». Ο μέντορας του 24χρονου, είχε τονίσει την αυτοπεποίθηση με την οποία αγωνιζόταν. «Επαιζε σαν να είχε απέναντί του την ομάδα μιας πολυκατοικίας».

Την περασμένη χρονιά ήταν ο πιο παραγωγικός εξτρέμ στα μεγάλα πρωταθλήματα έχοντας double-figures σε γκολ και ασίστ καθώς ήταν υπεύθυνος για 33 συνολικά, μόνο στο πρωτάθλημα. Ο Πέπε έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή Αφρικανού ever αφού μόνο ο ένας τύπος με όνομα Λιονέλ Μέσι είχε 20+ γκολ και 10+ ασίστ στα μεγάλα πρωταθλήματα. Ποιο είναι το μυστικό του; «Μέχρι τα 14 μου, έπαιζα τερματοφύλακας στην Solitaires Paris Est. Γνωρίζω πως κινούνται σε κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις, οπότε ξέρω που να στείλω την μπάλα».

Ο Πέπε θα είναι βασικός RWF στους Gunners σε μια μεσοεπιθετική γραμμή που έχει ήδη τους Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ. Σαν κομμάτι της ωρίμανσής του είναι το ότι θέλει να λάμψει, όμως όχι σαν αυτόφωτο αστέρι. «Εχω αλλάξει, έχω ωριμάσει, έχω εξελίξει το παιχνίδι μου. Ο,τι δίνεις στην ομάδα, το παίρνεις αυτόματα πίσω. Δεν θέλω να είμαι ένας παίκτης πολυτελείας, ούτε κάποιος που λάμπει μόνος του».

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση