Βλέπει τη Λουτ προσβλέποντας σε θετική προσέγγιση από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προβλέπει στη συνάντηση της Κυριακής με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, διότι πιστεύει ότι εάν υπάρξει θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Παράλληλα,  απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο και για την επίσκεψη του "υπεξ" στα κατεχόμενα, Κουντέτ Οζερσάι, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με τη συνοδεία Τ/κ δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος μίλησε για παραβίαση των συγκλίσεων που υπήρξαν, ενώ έθεσε το ερώτημα ποιός αποφασίζει στα κατεχόμενα δεδομένου ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε τοποθετηθεί επικριτικά στις κινήσεις που γίνονται στα κατεχόμενα για τα Βαρώσια.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει λοιπόν θετικά στη συνάντηση με τη κ. Λουτ, περιμένοντας να δούμε την ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, τόσο την τ/κ όσο βεβαίως και ταυτόχρονα και από την ίδια την Τουρκία», ανέφερε στις δηλώσεις του κ Προδρόμου.
 
Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εδώ και δύο χρόνια επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως είχε φανεί στο Κραν Μοντανά, θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και για την ασφάλεια της Κύπρου", σημείωσε, προσθέτοντας πως ο διορισμός της κ. Λουτ από τον κ. Γκουτέρες ήταν η θετική εξέλιξη και η απόδειξη ότι ο ΓΓ έχει ενδιαφέρον και είναι διατεθειμένος να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα αποδείκνυε ότι χρειάζεται η καλή προετοιμασία. Είναι κάτι που το ζητά ο κ. Γκουτέρες πρώτα απ’ όλα και δεν ήταν προσκόμμματα που έθετε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ήθελαν κάποιοι εδώ να λένε».
 
«Προσβλέπει ο Πρόεδρος στη συνάντηση που έχει οριστεί τώρα με την κ. Λουτ γιατί πιστεύουμε ότι εάν υπάρξει η θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά συνολικά μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς που περιμένει ο ΓΓ και να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν φτάσει σε προχωρημένο σημείο αξιοποιώντας συγκλίσεις, αξιοποιώντας τα ζητήματα τα οποία έθεσε ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες στον Κραν Μοντανά», ανέφερε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την επίσκεψη του "υπεξ" στα κατεχόμενα,  Κουντρέτ Οζερσάι, με τη συνοδεία Τ/κ δημοσιογράφων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Προδρόμου είπε πως εξυπακούεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει θετικά προκειμένου να έχουμε ξανά διαπραγματεύσεις.
 
«Το να συμβάλει θετικά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τη λογική της έντασης και των παράνομων επεμβάσεων αλλά βεβαίως αναδεικνύεται αυτή η στιγμή και  σημασία των συγκλίσεων και του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων στα οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε.
 
Επεσήμανε τέλος ότι όσον αφορά το εδαφικό για παράδειγμα, για το οποίο είχε πάει στη Γενεύη η δική μας πλευρά για να συζητηθεί, είναι γνωστό ότι είχαν κατατεθεί προτάσεις από τις δύο πλευρές πάνω σε χάρτη. Άρα λοιπόν αυτά τα οποία ακούμε τελευταία από τα κατεχόμενα τα πολύ προκλητικά για το Βαρώσι είναι εντελώς εκτός θέματος και οπωσδήποτε, πέραν του ότι συγκρούονται με αποφάσεις τους Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελούν και παρασπονδία σε σχέση με συγκλίσεις οι οποίες υπήρχαν.
 
«Βεβαίως κρίνοντας από την τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον τ/κ ηγέτη τον κ. Ακιντζί, όταν ακούμε για δραστηριότητες που γίνονται στα κατεχόμενα, τίθεται δυστυχώς το ερώτημα αυτή τη στιγμή ποιος αποφασίζει για το τι γίνεται στα κατεχόμενα διότι ο κ. Ακιντζί για παράδειγμα έχει τοποθετηθεί επικριτικά απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της εισβολής
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974