Αξιολογεί το επίπεδο συναντίληψης και ενημερώνει Γκουτέρες η Λουτ

Το επίπεδο συναντίληψης ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να αξιολογήσει κατά το ταξίδι της στην Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λουτ θα φθάσει το βράδυ του Σαββάτου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Κυριακής και με τον Μουσταφά Ακιντζί το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η αναχώρησή της είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την Κυριακή τα ραντεβού της Λουτ με Πρόεδρο και Ακιντζί

Οι προηγούμενες επαφές της κ. Λουτ στην Κύπρο δεν στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς η διαδικασία της οποίας ηγείται δεν έχει, μέχρι στιγμής, καταφέρει να καταλήξει στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Κατά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί είχαν δεσμευθεί να συνεχίσουν την προσπάθεια της οποίας ηγείται η Τζέιν Χολ Λουτ και να ολοκληρώσουν τους όρους αναφοράς. Ανακοίνωσαν, επίσης, την ετοιμότητά τους, να συμμετάσχουν σε τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
 
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κ. Λουτ επιστρέφει στην Κύπρο μετά το τετ-α-τετ τους και ουσιαστικά οι επαφές της θα λειτουργήσουν ως συνέχεια της συνάντησης της 9ης Αυγούστου. Η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. θα έχει, δηλαδή, την ευκαιρία, να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει ή όχι συναντίληψη σε ό,τι αφορά στους όρους αναφοράς.
 
Η συναντίληψη αυτή αφορά σε τρία επίπεδα:

  1. Το  κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014
  2. Τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί πριν την μετάβαση στο Κραν Μοντανά
  3. Τα έξι σημεία που συμφωνήθηκαν στην Ελβετία.

 
Αυτό που δεν έχει, πάντως, διευκρινιστεί από την συνάντηση του Αυγούστου και τις μετέπειτα τηλεφωνικές επαφές είναι κατά πόσον η επιβεβαίωση της ύπαρξης συναντίληψης ή η κατάληξη στους όρους αναφοράς αποτελεί προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουσία δεν υπάρχουν ξεκάθαρες προϋποθέσεις για τον καθορισμό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην κόψη του ξυραφιού το Κυπριακό-Καυτός Σεπτέμβρης που κρίνει πολλά

Σημειώνεται ότι, ερωτηθείς αν η κατάληξη σε όρους αναφοράς αποτελεί προϋπόθεση για την τριμερή, μετά τη συνάντησή του με τον Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως «θα μας οδηγήσει στην τριμερή συνάντηση. Η συνεργασία μας με την κ. Λουτ, η προετοιμασία που επιδιώκουμε, είναι για να επιτρέψουν στον Γ.Γ. να συγκαλέσει την τριμερή συνάντηση, δηλαδή τη συνάντηση του Γ.Γ. με τους δύο ηγέτες, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να συγκληθεί μία άτυπη συνάντηση, κάτω από ποιους όρους, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να μπορούμε να μιλούμε για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη συγκεκριμένη βάση που έχει συμφωνηθεί».
 
Αμφότερες οι πλευρές επιβεβαιώνουν, πάντως, πως δεν έχει ακόμη καθοριστεί τριμερής συνάντηση και οι μόνες συναντήσεις που θεωρούνται σίγουρες σε αυτό το στάδιο είναι οι χωριστές μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες και των δύο πλευρών. Η εκτίμηση είναι, ωστόσο, ότι μετά τις επαφές Λουτ, εφόσον εκτιμηθεί η κατάσταση και ενημερωθεί ο Γ.Γ, θα δρομολογηθεί η τριμερής.  
 
Το δεδομένο είναι, πάντως, πως τις δύο πλευρές συνεχίζει να χωρίζει μεγάλη απόσταση σε ουσιώδη ζητήματα, τα οποία αποτελούν εμπόδιο τόσο για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας όσο και για την θετική εξέλιξή της, ακόμη κι αν σε ρητορικό επίπεδο δοθούν διαβεβαιώσεις, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η κινητικότητα.
 
Την ίδια στιγμή, είναι σαφές πως οι όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται τώρα, γίνονται υπό την σκιά των τουρκικών πλοίων στις κυπριακές θάλασσες, γεγονός που όχι απλώς δεν ευνοεί την πραγματοποίηση διαλόγου αλλά την καθιστά απαγορευτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκίνησε το ταξίδι του προς την Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis

Δειτε Επισης

Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες
Προκλητικό διάγγελμα Τατάρ για την ανακήρυξη ψευδοκράτους-«Το μέλλον μας δεν θα παραδοθεί στους Ε/Κ»
Ομήρου: Τα έγγραφα της ΕΥΠ φωτίζουν περαιτέρω την προδοσία του 74