Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο Αβέρωφ

Την πεποίθηση του ότι με την κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο θα υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς και θα αρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Μιλώντας στο Συνέδριο των Αποδήμων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο χρόνος δούλεψε και δουλεύει ενάντια στην δική μας πλευρά, εκφράζοντας τη θέση και την άποψη ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει. Όπως ανέφερε, ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία να εξεύρουμε λύση στη συμφωνημένη βάση, σημειώνοντας ωστόσο ότι και ο ίδιος ουδέποτε θεοποίησε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να βρούμε λύση. Τόνισε πως θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο κρατών.
ς
Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε πολιτική αφέλεια να θεωρεί κάποιος  ότι εγκαταλείποντας τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία θα πετύχουμε το ενιαίο κράτο με τους Ε/κ να συνεχίσουν να διοικούν την Κύπρο χωρίς την παρουσία των Τ/κ. «Δεν χρεώνω κανένα κακή πρόθεση στην προσπάθεια του ιδεατού. Αλλά, όχι μόνο θα χειροτερεύει το εφικτό αλλά θα πάμε στο πρώτο στάδιο, στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης και μακροπρόθεσμα στην τουρκοποίηση της Κύπρου», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως εθνικό και πολιτικό μας χρέος είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες για να απαλλάξουμε την Κύπρο από την Τουρκική κατοχή, και σημείωσε πως ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από το διάλογο για να φτάσουμε σε μια πολιτική συμφωνία που θα απαλλάξει τη χώρα μας από τον έλεγχο της Τουρκίας, που θα επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συνεννοηθούμε και να σχεδιάσουμε μέσα από ένα λογικό και δίκαιο συμβιβασμό ένα κοινό ειρηνικό μέλλον.
 
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να συνεχίσει την προσπάθεια για να πετύχουμε ένα σωστό, βιώσιμο συμβιβασμό, την προσπάθεια για μια λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που θα αποκαθιστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, που θα ενσωματώνει ισότιμα τους Τουρκοκύπριους στην επανενωμένη Κύπρο, αποκόπτοντας τον ομφάλιο λώρο των κατεχομένων με την Τουρκία.
 
«Διεκδικούμε το αυτονόητο. Για το μέλλον των παιδιών μας διεκδικούμε την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να ζούμε σ’ ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς προστάτες και εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Όπως το όρισε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο δικό του πλαίσιο», είπε, και πρόσθεσε πως σε αυτό τον στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι.
 
Διαβεβαίωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από το διάλογο, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο ιστορικός συμβιβασμός, που να μη θέτει σε κίνδυνο ωστόσο, την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. 

«Απαιτείται λοιπόν αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, αντλώντας παραδείγματα από εσάς. Χρειαζόμαστε συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες