Η εξομολόγηση του Γ. Λιλλήκα στον REPORTER-«Γιατί φεύγω από την πολιτική»

Η προσφάτως εξαγγελθείσα από τον ίδιο πρόθεσή του ν’ αποχωρήσει από την πολιτική, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις, ενώ ως πολιτικό πρόσωπο, οι όποιες αποφάσεις του διαχρονικά, πάντα δημιουργούσαν αίσθηση και δεν περνούσαν απαρατήρητες.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε συνέντευξή του στον REPORTER, ανοίγει τα χαρτιά του και προβαίνει σε μια εκ βαθέως εξομολόγηση χωρίς δισταγμούς και τακτικισμούς.
 
Μιλά για το απογοητευτικό για το κόμμα του αποτέλεσμα των τελευταίων Ευρωεκλογών, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για δηλώσεις που έγιναν αναφορικά με το πρόσωπό του από την ηγεσία των Οικολόγων, το κόμμα δηλαδή με το οποίο η Συμμαχία Πολιτών συνεργάστηκε.
 
Γυρίζει τον χρόνο πίσω και αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές του 2013 και το εκπληκτικό ποσοστό που εξασφάλισε ως υποψήφιος, αλλά και στο κακό για τον ίδιο αποτέλεσμα των Προεδρικών του 2018.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας σκιαγραφεί τα επόμενα βήματά του μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική δράση, δίνει το στίγμα πορείας της Συμμαχίας Πολιτών χωρίς τον ίδιο στο τιμόνι, ενώ ξεκαθαρίζει τη σχέση του με τον Παύλο Μυλωνά και την Άννα Θεολόγου.  
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την συνέντευξη του Γιώργου Λιλλήκα στον REPORTER:
 
-Αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν απογοητευτικό για τη Συμμαχία Πολιτών. Τι πήγε λάθος κατά τη γνώμη σας;
-Νομίζω δούλεψε καταλυτικά αυτό που ονομάζουμε χαμένη ψήφος και ο στόχος να μην μπει το ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή. Από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις καθιέρωσαν ότι ήταν ντέρμπι μεταξύ του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ για το ποιος θα κερδίσει την έδρα, υπήρξε μετακίνηση ψηφοφόρων της Συμμαχίας και των Οικολόγων προς την ΕΔΕΚ. Για να κερδίσει η ΕΔΕΚ την έδρα.
 
-Πάντως οι Οικολόγοι, στο πλαίσιο του απολογισμού που ετοίμασαν, κατέγραψαν τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος σημειώνοντας πως ένας από τους παράγοντες της εκλογικής αποτυχίας ήταν η αρνητική διάθεση έναντι του Γιώργου Λιλλήκα (και υποψηφίων της Συμμαχίας) από ψηφοφόρους του Κέντρου. Πώς ερμηνεύετε και πώς σχολιάζετε αυτή την αναφορά;
-Νομίζω ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να μάθουν τι είναι ο αλληλοσεβασμός και δεύτερο να αναλαμβάνει ο καθένας τις δικές του ευθύνες. Κάναμε και εμείς τον απολογισμό μας, και παρόλο που εκτιμούμε ότι η συνεργασία πήγε πάρα πολύ καλά σε επίπεδο οργάνωσης και συνεργασίας, με τη Συμμαχία να αναλαμβάνει τον κύριο όγκο της οργάνωσης, εμείς δεν βγήκαμε να πούμε για παράδειγμα ότι στην Πέγεια, στην Αργάκα ή την Πόλη Χρυσοχούς, ούτε τα μέλη μας δεν μας ακολούθησαν λόγω της συνεργασίας μας με τους Οικολόγους και των δράσεων τους στην περιοχή.
 
Ότι εκτίμηση κάναμε την κρατήσαμε για εμάς, τη συζητήσαμε με τους Οικολόγους στο επίπεδο των δύο, αλλά δεν το κάναμε δημόσια. Θεωρώ ότι είναι από τα πράγματα που δημιουργούν μόνο θόρυβο και εκεί που πάει να κτιστεί μια συνεργασία, κάποιοι την υποσκάπτουν.  
 
-Σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των τελευταίων προεδρικών εκλογών, και γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θεωρείτε πως κάνατε προσωπικά λάθη που οδήγησαν στα δύο άσχημα εκλογικά αποτελέσματα; Ήταν λάθος η απόφασή σας να κατέλθετε ως υποψήφιος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές;
-Να σας πω, η κάθε εκλογική αναμέτρηση γίνεται κάτω από διαφορετικές συνθήκες, σε διαφορετικό περιβάλλον και με διαφορετικά δεδομένα. Καμία εκλογική αναμέτρηση δεν μοιάζει με την προηγούμενη. Ήταν εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα το 2013 με αυτά του 2018.
 
Το 2018 ενδεχομένως να έκανα λάθος στο ότι δεν πρόβαλα περισσότερο τη θέση ότι αν συμφωνείτε μαζί μου στο Κυπριακό, στηρίξτε με για να έχω το δικαίωμα να διαπραγματευτώ από πιο ισχυρή θέση τον δεύτερο γύρο όσο αφορά τις προγραμματικές θέσεις. Ίσως εκεί να έκανα λάθος.
 
Επέμενα πως υπάρχει το ενδεχόμενο με μικρή αποχή να πάω στον δεύτερο γύρο, ενώ οι δημοσκοπήσεις έπειθαν την κοινή γνώμη πως η ψήφος στον Γιώργο Λιλλήκα είναι χαμένη ψήφος.
 
Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, θεωρώ ότι δεν έγινε κάποιο λάθος, ούτε από εμένα ούτε από τη Συμμαχία Πολιτών. Αν έγινε κάποιο λάθος θεωρώ ότι παρασυρθήκαμε να συζητούμε για μήνες για το ενδεχόμενο η συνεργασία, αν θα είναι τριμερής, αν θα περιλάμβανε τον Σενέρ Λεβέντ, καταλήξαμε σε τριμερή με ενδεχόμενο να γίνει τετραμερής με τον Σενέρ Λεβέντ, αποχώρησε η Ελένη Θεοχάρους τελευταία στιγμή, ενώ είχαμε συμφωνήσει να καλέσουμε και την ΕΔΕΚ και να γίνει ένας ευρύτερος συνασπισμός. Ίσως θα έπρεπε να κινηθούμε πιο αποφασιστικά και να μην περιμένουμε.
 
Το απόγειο του 2013
και η διαχείριση... 
-Το απόγειο της δημοτικότητας σας ήταν το 2013 όταν μόνο με τη στήριξη της ΕΔΕΚ πετύχατε να λάβετε σχεδόν 24%  στον πρώτο γύρο των Προεδρικών. Σήμερα, έξι χρόνια, μετά θεωρείτε πως χειριστήκατε λάθος εκείνη τη μεγάλη εκλογική σας επιτυχία;
-Όλα πρέπει να τα κρίνει κάποιος κάτω από τις δεδομένες συνθήκες. Συχνά, και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, κρίνουμε γεγονότα του παρελθόντος με τα δεδομένα του σήμερα. Κατ' αρχήν τότε όταν βγήκε το αποτέλεσμα που βγήκε, προσωπικά δεν είχα καμία διάθεση να το κεφαλαιοποιήσω, είτε ως άτομο με κάποιες υπουργικές θέσεις, εξ΄ου και δεν το έκανα, ενώ ήταν ένα μεγάλο ποσοστό που μπορούσε να κρίνει τον νικητή του δεύτερου γύρου. Και δεν είχα ούτε και πρόθεση να κάνω Κίνημα τη Συμμαχία Πολιτών.
 
Το Κίνημα προέκυψε αρκετούς μήνες μετά από πολλή αφόρητη πίεση ανθρώπων που συμμετείχαν στην εκστρατεία και ανθρώπων που ήρθαν από άλλα κόμματα και ένιωθαν πως ήταν άστεγοι. Πάρθηκε η απόφαση να γίνει η Συμμαχία και έγινε. Εγώ δεν κοιτάζω πίσω πλέον.
 
Αλλά το αποτέλεσμα που λαμβάνει ένας υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές δεν σημαίνει πως είναι αποτέλεσμα κομματικό. Πολλοί άνθρωποι που με ψήφισαν μπορεί να ήταν και μέλη του ΑΚΕΛ, όχι απλώς ψηφοφόροι, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, ανένταχτοι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν σημαίνει ότι ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν το κόμμα τους και τον χώρο τους για να ενταχθούν κάπου αλλού.
 
Απλά σε επίπεδο που είχαν να επιλέξουν ένα Πρόεδρο μεταξύ τριών υποψηφίων, ασπάστηκαν τις δικές μου προσεγγίσεις και τις δικές μου θέσεις με συγκεκριμένα κριτήρια. Δεν είναι το ίδιο με τις βουλευτικές ή τις Ευρωεκλογές.
 
Το χαρακτηριστικό του 2013, που δεν νομίζω να επαναληφθεί, ή θα περάσουν πολλά χρόνια για να επαναληφθεί, και είναι ένα γεγονός που χρήζει μελέτης και ήταν μάλιστα ένας από τους λόγους που αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια και η αποχή.
 
Το πρώτο φαινόμενο ήταν ότι ήρθαν στο ίδιο τραπέζι δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί, από εντελώς διαφορετικές ιδεολογίες. Μια από τις πιο συγκλονιστικές μου εμπειρίες ήταν τον πρώτο δεύτερο μήνα μετά που εξήγγειλα την υποψηφιότητα μου, και αφού επέλεξα μια ομάδα 10- 12 νέων ανθρώπων, τους μάζεψα γύρω από το τραπέζι και τους κάλεσα να συστηθούν.
 
Εκεί διαπιστώσαμε ότι άλλος ήταν των οργανωμένων της Ομόνοιας, άλλος του ΑΠΟΕΛ, άλλος της ΑΕΛ, άλλος ήταν πρώην Πρόεδρος της Πρωτοπορίας, άλλος της Αναγέννησης. Απ' όλες τις παρατάξεις. Και την πιο ωραία ατάκα την είπε μια νεαρή κοπέλα, που ανέφερε: Συνειδητοποιείτε τι συμβαίνει γύρω από αυτό το τραπέζι; Μέχρι χθες παίζαμε ξύλο μεταξύ μας και ξαφνικά βρεθήκαμε γύρω από το τραπέζι. Και το έζησα καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2013.
 
Το δεύτερο φαινόμενο ήταν η αυτό-οργάνωση της ίδιας της κοινωνίας. Οπού πήγαινα, έβρισκα πολίτες που οργανώνονταν από μόνοι τους και εγώ δεν είχα ιδέα. Νομίζω ήταν η πρώτη φορά που οι πολίτες πίστεψαν πως μπορούν να βάλουν κατά μέρος τα κόμματα και να επιλέξουν από μόνοι τους ένα Πρόεδρο και το πίστεψαν.
 
Η απογοήτευση όμως που έφερε το γεγονός ότι έφθασαν τόσο κοντά, του έκανε να πιστέψουν πως πλέον πως οι πολίτες δεν μπορούν να κερδίσουν από μόνοι τους τα κόμματα. Αυτό έφερε την απογοήτευση, γι' αυτό και δεν βλέπω να επαναλαμβάνεται κάτι παρόμοιο σύντομα.
 
Τα αισθήματα για τον
Παύλο και την Ελένη 
-Στην παρούσα Βουλή η Συμμαχία Πολιτών μπήκε με τρεις βουλευτές και κατέληξε με ένα. Κατά τη γνώμη σας η ευθύνη βαραίνει μόνο τους αποχωρήσαντες βουλευτές ή αναγνωρίζετε και δικά σας λάθη; Νιώθετε πικραμένος από τον Παύλο Μυλωνά και την Άννα Θεολόγου;
-Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που θα είμαι απόλυτος ότι δεν έχω προσωπικά λάθη ή ευθύνες, για τον πολύ απλό λόγο ότι και με τους δύο διατηρούσα πολύ καλή προσωπική σχέση, αλλά και οι δύο έφυγαν για τους ίδιους λόγους, γιατί δηλαδή διαφώνησαν με την απόφαση της τεράστιας πλειοψηφίας των Σωμάτων.
 
Όταν ανήκεις, όμως, σε ένα οργανωμένο σύνολο, είτε είναι κόμμα είτε είναι Κίνημα, ο βασικός κανόνας για να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα, είναι η αποδοχή μετά από διάλογο και συζήτηση, της απόφασης της πλειοψηφίας. Και οι δύο διαφώνησαν και αποχώρησαν, ο ένας εντάχθηκε σε άλλο κόμμα, ο άλλος παραμένει ως ανεξάρτητος.
 
-Είστε πικραμένος από αυτή την εξέλιξη;
-Σε προσωπικό επίπεδο δεν είμαι πικραμένος. Πικραμένα είναι τα μέλη της Συμμαχίας που έτρεξαν για τους δύο υποψηφίους και ένιωσαν προδομένοι. Και ήταν πολύ έντονο το συναίσθημα αυτών των ανθρώπων. Γιατί πολλοί εξ' αυτών άνοιξαν τα σπίτια τους, οργάνωσαν εκδηλώσεις και έτρεξαν για αυτούς.
 
-Και οι δύο βουλευτές, όμως, βοήθησαν τη Συμμαχία, θα σας πει κάποιος, στις επαρχίες που κατέβηκαν ως υποψήφιοι...
-Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Διότι παραδείγματος χάριν στις βουλευτικές του 2016, συγκριτικά με τις Ευρωεκλογές του 2014, η διαφορά ήταν ελάχιστη. Και το 2014 δεν είχαμε ούτε ένα Λεμεσιανό υποψήφιο.
 
Η απόσυρση από την πολιτική
και η διαδοχή στη Συμμαχία  
-Πρόσφατα εξαγγείλατε την απόσυρσή σας από την πολιτική. Επιμένετε σε αυτή σας την απόφαση ή άλλαξε κάτι;
-Κοιτάξτε, εξήγγειλα την πρόθεση που πάντα είχα. Αν κοιτάξετε πίσω τις μου συνεντεύξεις που έδωσα στα πρώτα μου βήματα, θα δείτε ότι έλεγα πως δεν θέλω να γεράσω στην πολιτική. Εξήγγειλα όντως την πρόθεση μου να αποχωρήσω και αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, κυρίως εντός της Συμμαχίας.
 
Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνομαι, και αυτό είναι κάτι που κάνουμε με τα μέλη μας και την υπόλοιπη ηγεσία, για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Γίνεται μια εντατική προεργασία σε οργανωτικό επίπεδο, και σε επίπεδο προσωπικών επαφών, με στόχο να μπει η Συμμαχία αυτόνομα στη Βουλή. Ωστόσο, δεν αποκλείουμε και τις συνεργασίες. Η Συμμαχία, ένα χαρακτηριστικό που είχε από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, ήταν ότι απευθύνθηκε και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις του κέντρου, προτείνοντάς τους τη δημιουργία συνασπισμού, που θα γινόταν ο τρίτος ή και ο δεύτερος, για να μην πω, με προοπτικές να γίνει ο πρώτος πόλος.
 
Άρα, είναι μέσα στο DNA της Συμμαχίας οι συνεργασίες. Γιατί θεωρούμε πως αν δεν υπάρξουν υγιείς συμμαχίες και ένα πρόγραμμα, το κέντρο θα συνεχίσει να παραπαίει και θα συνεχίσει να είναι διασπασμένο και να αποτελεί το εξάρτημα της δεξιάς και της αριστεράς.
 
Άρα, το θεωρώ αυτονόητο για όσους ενδιαφέρονται, το κέντρο να αποκτήσει ρόλο. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από συνεργασίες που δεν θα είναι πρόσκαιρες, αλλά δομημένες με το πνεύμα του αλληλοσεβασμού πάνω σε κοινές προγραμματικές θέσεις.
 
-Η απόφασή σας για το δικό σας πολιτικό τέλος σημαίνει και τέλος της Συμμαχίας Πολιτών; Ποια θα η επόμενη ημέρα της Συμμαχίας; Θεωρείτε πως έχει τα στελέχη για να ανταπεξέλθει και χωρίς εσάς στο τιμόνι;
-Προσωπικά πιστεύω πως έχει πάρα πολύ ικανά στελέχη η Συμμαχία Πολιτών και θεωρώ πως πρέπει και μπορεί να γίνει μια ομαλή διαδοχή. Ασφαλώς όποιος εκλεγεί ως διάδοχος μου θα είμαι στο πλευρό του, ακριβώς για να πετύχει και να καθιερωθεί. Θεωρώ πως η Συμμαχία διαθέτει πολλές και ριζοσπαστικές θέσεις και προτάσεις. Έχουμε αποδείξει εμπράκτως πως έγνοια μας είναι ο τόπος και οι πολίτες, και όχι τα κομματικά ποσοστά.
 
Το πρόβλημα, όμως, είναι κατά πόσο οι πολίτες οι ίδιοι θα απελευθερωθούν επιτέλους και θα έχουν και οι ίδιοι συνέπεια με αυτά που λένε. Εάν κάτι μπορώ να επικρίνω σήμερα και να εκφράσω την πικρία μου προς τους πολίτες, είναι ότι όπου πήγαινα άκουγα θετικά σχόλια από πολίτες για τις θέσεις μας στο ΓΕΣΥ, για τον ρόλο που παίξαμε για να υλοποιηθεί το ΓΕΣΥ, για την πρόταση μας για τον κατώτατο μισθό και άλλα.
 
Όμως όταν ήρθε η ώρα της κάλπης, ή δεν σηκώθηκαν από τον καναπέ για να πάνε να ψηφίσουν, ή πήγαν γι' αυτούς που κατηγορούσαν ότι υποσκάπτουν το ΓΕΣΥ και αυτούς που εκμεταλλεύονται τους νέους και δεν θέλουν να θεσμοθετηθεί ο κατώτατος μισθός.
 
Θα πρέπει και οι πολίτες να αποφασίσουν τι θέλουν. Δεν μπορεί να μεμψιμοιρούν και να κατηγορούν αυτούς που ψήφιζαν τόσα χρόνια, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους, αλλά την ώρα της κάλπης αντί να την δείξουν στηρίζοντας κάποιους άλλους έμπρακτα για τις θέσεις τους, είτε να μένουν στον καναπέ είτε να ξαναπηγαίνουν στο μαντρί.

-Τι μπορούμε να πούμε για τη διάδοχη κατάσταση στη Συμμαχία Πολιτών;
-Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μπούμε σε ονοματολογία. Τώρα πάμε σε ένα εκλογικό συνέδριο εντός φθινοπώρου και εκεί θα επαναδιεκδικήσω την προεδρία. Είχα πει πως θα παραμείνω μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2021 για να ολοκληρώσω τη θητεία μου και ως βουλευτής. Είναι λογικό να υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες. Οι φιλοδοξίες είναι καλές για έναν άνθρωπο, φτάνει να μην γίνεται κάποιος υπηρέτης της φιλοδοξίας του. Θεωρώ ότι υπάρχουν ικανά στελέχη που ενδιαφέρονται. Πιστεύω ότι ιδιαίτερα αν πετύχουμε να είναι η Συμμαχία ξανά στη Βουλή, η διαδοχή θα γίνει πολύ πιο ομαλά και με πολύ καλές προοπτικές.
 
Σε ό,τι με αφορά, ήδη εργάζομαι για αυτό το στόχο. Εάν προκύψουν συνεργασίες είμαστε ανοιχτοί να τις συζητήσουμε. Όμως ο σχεδιασμός μας δεν γίνεται στη βάση των συνεργασιών, αλλά πάνω στο δεδομένο της αυτόνομης καθόδου.
 
Τα σχέδια για την επόμενη μέρα 
-Πώς θα βρει τον Γιώργο Λιλλήκα η επόμενη ημέρα μετά την αποχώρησή σας από την πολιτική; Ποια τα επόμενα σας σχέδια;
-Είμαι άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα και άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα που δεν συμβιβαζόταν ποτέ ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο. Και αυτό πολλοί το παρερμήνευαν, ο καθένας όπως ήθελε. Τώρα νιώθω πως ήρθε η ώρα να δημιουργήσω και άλλα πράγματα στη ζωή μου τα οποία πάντοτε με ενδιέφεραν και τα εγκατέλειψα στην πορεία. Νομίζω πως θα είναι κάτι ριζοσπαστικό και ανανεωτικό και για εμένα τον ίδιο.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γ. Λιλλήκας: Δεν μπορούσε ν’ αρνηθεί ο Πρόεδρος, αλλά πάμε για το ίδιο λάθος

Δειτε Επισης

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν ζημιές σε γυμνάσιο στη Λευκωσία
Για διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έκανε λόγο η Κάλας από την Άγκυρα
Άρχισε να κερδίζει έδαφος ο «συμβιβασμός δύο κρατών» ισχυρίζεται ο Οσμάν Ερτούγ
Συνεργασία σε κοινά έργα για μεταφορά ΦΑ συζήτησαν Παπαναστασίου-Μπανταβί
Πράσινο ΕΔΥ για διαθεσιμότητα των τριών λειτουργών του Τμήματος Δασών
Το 2032 με κόστος €330 εκατ. ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Πόλης-Πάφου-Θα είναι τεσσάρων λωρίδων
Σοκάρουν τα στοιχεία-Το 36,1% των γυναικών στην Κύπρο βίωσαν σωματική ή σεξουαλική βία
Το φορολογικό μετασχηματισμό έθεσαν επί τάπητος ΠτΔ, υπουργοί και Έφορος Φορολογίας
Ζήτησε το μαρτυρικό υλικό η πλευρά Καραχάν-Τάττη, το Μάρτιο η συνέχιση της δίκης
Ξεπέρασαν 1,000 οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό, 500 αναχώρησαν ιδιωτικά-Προωθεί πρόταση για επιστροφές