Η καθήλωση στο τροχοκάθισμα και ο αγώνας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Σε ηλικία δώδεκα χρόνων άλλαξε η ζωή της, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Βίωσε το ρατσισμό, δεν είχε φίλους στο σχολείο, αλλά αυτό την έκανε πιο δυνατή. Σήμερα αγωνίζεται για τα άτομα με αναπηρία και προσπαθεί να κάνει την Πάφο μια πόλη προσβάσιμη για όλους.
 
Η Γεωργία Γαβριηλίδου, η οποία ζει και εργάζεται στην Πάφο, εξιστορεί στον REPORTER πώς άλλαξε η ζωή της, όταν καθηλώθηκε σε τροχοκάθισμα, πώς η ασθένειά της την έκανε να δει τη ζωή με διαφορετική οπτική, ενώ από τότε δεν σταμάτησε στιγμή να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τον ρατσισμό και την περιθωριοποίηση.

«Το 1989 και συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου, αρρώστησα από οξεία μυελίτιδα και από τότε είμαι στην αναπηρική καρέκλα. Από τότε ξεκίνησαν οι προκλήσεις, καθώς ήμουν μόνο δώδεκα χρόνων. Στο σχολείο δεν είχα φίλους, ενώ βίωσα και τον ρατσισμό. Επίσης, το κτίριο δεν είχε ράμπες, οπόταν καθημερινά δυσκολευόμουν. Όλα αυτά άλλαξαν όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στις εγγραφές στα Εξωτερικά Ιατρεία. Σήμερα, βγαίνω έξω, διασκεδάζω με τον ανιψιό μου, πάμε σε καφετέριες, στο εμπορικό κέντρο και σε άλλα μέρη και θέλω να τον ευχαριστήσω που με βοηθά τόσο πολύ».

Η ομάδα «Πόλις Πρόσβαση»
και οι καθημερινές της ασχολίες
Η Γεωργία Γαβριηλίδου αγωνίζεται καθημερινά για να κάνει την Πάφο μια πόλη προσβάσιμη για άτομα με αναπηρίες και το 2016 δημιούργησε την ομάδα «Πόλις Πρόσβαση», η οποία έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε ό,τι αφορά θέματα αναπηρίας.

«Αγωνίζομαι μαζί με τον αδελφότεκνο μου, Στέλιο, ώστε να δημιουργηθούν ράμπες σε όλα τα καταστήματα και πεζοδρόμια. Μέσα από την ομάδα θέλουμε να δείξουμε ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, να βγαίνουν έξω για καφέ και άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα, το πρώτιστό μας μέλημα είναι να δημιουργηθούν ράμπες σε όλη την πόλη», τόνισε η κ. Γαβριηλίδου.
 
Η Γεωργία Γαβριηλίδου ανέφερε πως η καθημερινότητά της δεν διαφέρει από την καθημερινότητα των άλλων ανθρώπων.

«Ασχολούμαι με το χορό για άτομα με αναπηρία, με την καλαθόσφαιρα, συμμετέχοντας στην ομάδα ΑΠΟΠ με τροχοκαθίσματα και μακάρι να συνεχίσει. Φέτος ξεκίνησα και κολύμβηση στη θάλασσα, αλλά και ποδήλατο».

Το μήνυμά της για τα άτομα με αναπηρία
Η κ. Γαβριηλίδου θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους για τα άτομα με αναπηρία.

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω στα άτομα με αναπηρία είναι πως πρέπει να βγαίνουν έξω αν θέλουν και να μην ντρέπονται επειδή είναι σε τροχοκάθισμα. Στον υπόλοιπο κόσμο, αυτό που θέλω να πως είναι πως στο ΑμεΑ το Α δεν σημαίνει αόρατοι. Όλοι είναι διαφορετικοί, όλοι ίσοι, ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες. Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να δουλεύουν παντού. Ίσα δικαιώματα στην εργασία».

Δειτε Επισης

Αρχίζει προσπάθεια για ψήφισμα στο ΕK για αγνοούμενους-Κατατέθηκε κείμενο εργασίας
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα χαρακώματα»-Στο στόχαστρο της Άγκυρας η Τ/κ δημοσιογράφος Αϊσεμντέν Ακίν
Μείωση 12% στην τιμή του ρεύματος τον Νοέμβριο
Αποσύρονται καλλυντικά προϊόντα από τη ευρωπαϊκή αγορά
Νέα απάτη στο όνομα των Κυπριακών Ταχυδρομείων μέσω Facebook (pics)
Αυτές είναι οι δέκα επικίνδυνες οικοδομές στον Δήμο Λευκωσίας
Στους 3 βαθμoύς η θερμοκρασία στα ορεινά το βράδυ-Πιθανόν να σχηματιστεί παγετός
Πονοκέφαλος οι εκτεθειμένες σκαλωσιές οικοδομών- Στα σκαριά κάρτα εισόδου σε εργοτάξια
Στο προσκήνιο οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων-«Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει ενιαία εκπαίδευση»
Τι είναι ο Δάγκειος Πυρετός που προκάλεσε ανησυχία-Καθησυχάζουν οι αρμόδιοι