«Η Μόρια δεν είναι μέρος για ασυνόδευτα παιδιά»-15χρονος έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την είδηση ότι ένα 15χρονο αγόρι σκοτώθηκε και άλλοι δύο έφηβοι τραυματίστηκαν έπειτα από καυγά που ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου.
 
Παρά τις άμεσες ενέργειες των αρχών και του ιατρικού προσωπικού, ο θάνατος του αγοριού ανακοινώθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου εισήχθησαν και τα άλλα δύο αγόρια. Το ένα υποβλήθηκε σε εγχείρηση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του. Ένας τέταρτος έφηβος, επίσης από το Αφγανιστάν, συνελήφθη από την αστυνομία για το βίαιο περιστατικό.
Στην ασφαλή ζώνη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια φιλοξενούνται σχεδόν 70 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά περισσότερα από 500 ακόμα αγόρια και κορίτσια διαμένουν σε διάφορα σημεία της υπερπλήρους δομής, χωρίς επίτροπο και εκτεθειμένα σε εκμετάλλευση και κακομεταχείριση. Κάποια από αυτά στεγάζονται μαζί με άγνωστους προς αυτά ενήλικες.
 
«Με σοκ άκουσα την είδηση του θανάτου του αγοριού», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. «Η Μόρια δεν είναι μέρος για παιδιά που είναι μόνα τους και που έχουν υποστεί βαθιά τραύματα από όσα έχουν ζήσει στις πατρίδες τους και από τις κακουχίες του ταξιδιού τους. Χρειάζονται ειδική φροντίδα σε κατάλληλους ξενώνες. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα, ώστε  τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον και να δοθεί έναι τέλος στον υπερσυνωστισμό που βλέπουμε στη Λέσβο και τα άλλα νησιά», δήλωσε ενώ πρόσθεσε ότι «η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη είναι απαραίτητη».
 
Η αγανάκτηση και οι εντάσεις μπορούν εύκολα να ξεσπάσουν στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου αυτή τη σιτγμή στεγάζονται περισσότεροι από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες – τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητα του κέντρου. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, είναι περιορισμένη ενώ η παροχή ασφάλειας είναι άκρως ανεπαρκής για τέτοιον αριθμό ανθρώπων. Ιδιαίτερα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μπορεί να είναι αντιμέτωποι με επισφαλείς συνθήκες για μήνες καθώς περιμένουν να εγκριθεί η μεταφορά τους σε κατάλληλο κατάλυμα. Η παρατεταμένη παραμονή τους σε τέτοιες δυσχερείς συνθήκες επηρεάζει περαιτέρω την ψυχολογία και την ευημερία τους.
 
Σχεδόν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 18 Αυγούστου, ανεβάζοντας τον αριθμό των θαλάσσιων αφίξεων φέτος στις 21.947. Περίπου 22.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων σχεδόν 1.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων τριών ετών.
 
Πηγή: In.gr

Δειτε Επισης

Όπλα και εκρηκτικά εντοπίστηκαν σε αποθήκη στο Παγκράτι
Ο Αντώνης Σαμαράς ομόφωνα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Μίλησε ξανά για τους βιασμούς από τον πατέρα των παιδιών της η Μουρτζούκου-«Ήθελα να τα κρατήσω»
Ζυμώσεις για δημιουργία κόμματος από τον Σαμαρά-Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Το προφίλ του Νίκου Ρωμανού που συνελήφθη για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους-Οδηγείται στον εισαγγελέα
Συνελήφθη 31χρονος για την έκρηξη στους Αμπελοκήπους-Φέρεται να είναι παλιός γνώριμος των Αρχών
Κατήγγειλε τον σύντροφό της πως τη χτύπησε και την έσυρε με το αυτοκίνητό του στη Λάρισα
Αποκαλύψεις Ειρήνης Μουρτζούκου-«Θα βρεθώ σε χαντάκι αν πω ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών μου»
Δικάζεται σήμερα ο σύντροφος της 41χρονης εγκύου και ο φίλος του για τη δολοφονία της
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατά την πορεία για το Πολυτεχνείο-Έπεσαν μολότοφ στο κέντρο