Γεώργιος Σταυρή: Θανάσιμη διαδικασία για το Βαρώσι η πάροδος του χρόνου

Ως εφικτό χαρακτηρίζει τον στόχο για επάνοδο στο Βαρώσι ο υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Σταυρή, σημειώνοντας πως η πάροδος του χρόνου είναι μια θανάσιμη διαδικασία για την πόλη.
 
Σε συνέντευξή του στον REPORTER, ο κ. Σταυρή υποστηρίζει πως το Βαρώσι δεν μπορεί να αποτελεί πλέον Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ), επισημαίνοντας πως τα ΜΟΕ απεδείχθησαν πολύ μικρές λάμψεις άνευ διαρκείας για τη δική μας πλευρά, αλλά μεγάλης σημασίας για την άλλη πλευρά.
 
Ο υποψήφιος δήμαρχος  τονίζει πως αναφορικά με την Αμμόχωστο έγινε σειρά, όχι μόνον λανθασμένων χειρισμών, αλλά χειρισμοί τέτοιοι που προσομοιάζουν με ιδανική αυτοχειρία, κατά την έκφρασή του.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια τη συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου στον REPORTER:
 
-Διεκδικείτε τη δημαρχία της Αμμοχώστου σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατεχόμενη πόλη, δεδομένων των ενεργειών των Τούρκων για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ «διοίκηση». Ποιες θα είναι σε περίπτωση εκλογής σας οι πρώτες κινήσεις σας για αναχαίτιση της τουρκικής αυτής απόφασης;
-Θα ενεργοποιηθούμε άμεσα τόσον ως Δήμαρχος αλλά κι ως σώμα, Δημοτικό Συμβούλιο σε διεθνή σώματα όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι αλλού, αλλά και σημαντικά διεθνή κέντρα αποφάσεων. Θα συναντηθούμε με σημαντικούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ όπως ανώτατα στελέχη της Αμερικανικής Κυβερνήσεως και του Κογκρέσου, στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στην Μόσχα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, καθώς και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. Μαζί μας θα έχουμε και αντιπροσωπεία του νέου σώματος που προτίθεμαι να ιδρύσω, της Συγκλήτου των Πολιτών του Βαρωσιού. Κανείς δεν περισσεύει πλέον.
 
-Τι θα σημαίνει για την Αμμόχωστο και τους Ε/κ εκτοπισθέντες κατοίκους της ενδεχόμενη υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης της τουρκικής πλευράς;
-Το τελευταίο κομμάτι της μακράς και ταλαίπωρης ιστορίας της Αμμοχώστου εν μέσω μυρίων λαθών και της δικής μας πλευράς όπου το πιο εφικτό κομμάτι κατεχόμενης γης από την Τουρκία από το 1974 να επιστραφεί θα έχει ίσως μετατραπεί στο πιο μεγάλο τεκμήριο μη ανατρέψιμης de jure διχοτόμησης. Δυστυχώς, το Βαρώσι αναγεννημένο κι ενεργοποιημένο ως ζώσα πόλη σε τουρκικά χέρια θα είναι μία τραγική, αλλά και τρομαχτική εξέλιξη, όπου το ισοζύγιο πραγμάτων στην Κύπρο θα αλλάξει για πάντα.
 
Οι αξιώσεις του ΕΒΚΑΦ
-Από τουρκικής πλευράς γίνεται μεγάλο θέμα σε σχέση τους τίτλους ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιών ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Διαβλέπετε προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος της Αμμοχώστου από πολιτικό σε νομικό;
-Αυτό το τεχνητό και ανύπαρκτο θέμα έχει δυστυχώς μετατραπεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στο πιο πιθανό κομμάτι γης προς επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους από ανεξήγητους χειρισμούς από την Κυπριακή Δημοκρατία από την σχεδόν εγκληματική απόρριψη του Αμερικανο-Αγγλο-Καναδικού Σχεδίου για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της από τον τότε Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού, αλλά και την όλη αρνητικής μας στάση ως κράτος από τότε μέχρι σήμερα.
 
Ενώ η αποδοχή της Επιτροπής Ακινήτου Περιουσίας ως ενδίκου μέσου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δημιουργήσει μία διαδικασία μέσω της οποίας οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες μπορούν να διεκδικούν τις περιουσίες τους με τρόπο αποτελεσματικότερο από άλλους τρόπους μέχρι σήμερα, η πάντα καραδοκούσα κι ευρηματική Τουρκία την έχει μετατρέψει η ίδια σε όπλο εναντίον μας.
 
Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη πρόθεση να μεταφέρει το «θέμα» της τάχα περιουσίας του ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι μέσω της Επιτροπής στο ΕΔΑΔ αναγκάζοντας έτσι την νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία να παρουσιαστεί στο ΕΔΑΔ με αντίδικο την Τουρκία και το ΕΒΚΑΦ το οποίο είναι θεσμός του ψευδοκράτους. Όλα αυτά τεκμηριώνουν ότι η πάροδος του χρόνου είναι θανάσιμη διαδικασία για το Βαρώσι του οποίου οι νόμιμοι κάτοικοι φεύγουν πλέον από την ζωή τραυματίζοντας ακόμη περισσότερο την υπόθεση της πόλης.
 
Τα ΜΟΕ και η Αμμόχωστος  
-Εκτιμάτε πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο στόχος για επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους, ως ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των προσπαθειών συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, πλέον απομακρύνεται;  
-Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ) απεδείχθησαν τελικά πολύ μικρές λάμψεις άνευ διαρκείας για εμάς, αλλά μεγάλης σημασίας για την άλλη πλευρά με τρόπο προσθετικό. Το Βαρώσι δεν μπορεί πλέον να είναι ΜΟΕ, επειδή εμείς πιεζόμαστε να προχωρήσουμε με την επιστροφή μας σε αυτό.
 
-Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για σύσταση κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο. Σας βρίσκει σύμφωνο η πρόταση αυτή;
-Ο Πρόεδρος άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας δυστυχώς αδιαφορώντας πλήρως για τις αντιδράσεις της μεγαλύτερης μερίδας των ιδίων των κατοίκων της για τις επιπτώσεις.
Τελικά το άνοιξε ενάντια σε κάθε λογική και οι επιπτώσεις είναι άμεσες, αφού το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου έχει αυξηθεί δραματικά.
 
Επίσης, ο Πρόεδρος έχει, παρ’ όλα τα «δεσμεύομαι» και υποσχέσεις, επιτρέψει την παραμονή τριάντα βαριά οπλισμένων Τούρκων στρατιωτών ακριβώς δίπλα από το οδόφραγμα. Η πρόταση για τη σύσταση κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο είναι διαχρονική από πάρα πολλά χρόνια και δεν την αποδέχονται οι Τούρκοι. Ο Πρόεδρος το ξέρει κι όλοι διερωτόμαστε γιατί δεν πράττει περισσότερα η Κυβέρνηση του διεθνώς, αλλά και πιο εντατικά για το Βαρώσι.
 
-Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους με επικριτική διάθεση κάνουν λόγο για Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού;
-Αυτό το σύνθημα αποτελεί αναντίλεκτα τη μεγαλύτερη πολιτική προστυχιά στην εξηντάχρονη σχεδόν πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αποκλειστικό στόχο είχε και έχει να διχάσει το λαό, τους πρόσφυγες τους ίδιους και να ενταφιάσει την Αμμόχωστο. Η Αχαιών Ακτή (η Αμμόχωστος) κι οι ίδιοι οι Αχαιοί της δεν το ανέχονται! Τα θετικά από την επάνοδο στην Πόλη τους των Βαρωσιωτών είναι πάρα πολλά και θα διαχέονται σε όλη την Κύπρο για γενεές...Κατάπτυστο το σκαρίφημα περί «Αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού!
 
Οι λανθασμένοι χειρισμοί
και το μήνυμα…
-Θεωρείτε πως σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο έγιναν κατά καιρούς λανθασμένοι χειρισμοί από τη δική μας πλευρά, που αν γίνονταν διαφορετικά, σήμερα τα δεδομένα θα ήταν αλλιώς;
Αναφορικά με την Αμμόχωστο έγιναν όντως σειρά όχι μόνον λανθασμένοι χειρισμοί αλλά τέτοιοι που προσομοιάζουν έγκλημα, αλλά και ιδανική αυτοχειρία.
 
-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε καταληκτικά στους δημότες της Αμμοχώστου, τόσο ενόψει των εκλογών όσο και γενικότερα;
-Το μήνυμα μου στους Βαρωσιώτες είναι απλό και ηχηρό. Η εκλογή μου θα αρχίσει την διαδικασία της μεγάλης επιστροφής στην πόλη μας. Έχω προετοιμαστεί πλήρως με όλους τους δυνατούς τρόπους για το πιο πάνω, και με εφόδια την στιβαρή μου μόρφωση σε κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, αλλά και το τεράστιο δίκτυο διεθνώς προσωπικών γνωριμιών με ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρω να μεθοδεύσω και να επιτύχω την είσοδο της πρώτης ομάδας Βαρωσιωτών στην περίκλειστη πόλη μας μετά από μισό σχεδόν αιώνα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Δεν ήμουν ποτέ των λόγων, αλλά πάντα των έργων. Για εμένα ο στόχος της επανόδου στο Βαρώσι είναι στόχος εφικτός, που είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης. Παρόλα αυτά ότι και να πράξω χωρίς την στήριξη των δημοτών Αμμοχώστου και την συστράτευση μας μακριά από πολιτικά, κομματικά  και άλλα κίνητρα, τίποτα δεν θα επιτευχθεί και το Βαρώσι μας θα χαθεί. Κάθε ψήφος σας, μας φέρνει πιο κοντά στην ποθητή επιστροφή στην πόλη των πόλεων, την Βασιλεύουσα Αμμόχωστο. Η πιο μεγάλη ώρα, είναι τώρα.
 

Δειτε Επισης

Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες
Προκλητικό διάγγελμα Τατάρ για την ανακήρυξη ψευδοκράτους-«Το μέλλον μας δεν θα παραδοθεί στους Ε/Κ»
Ομήρου: Τα έγγραφα της ΕΥΠ φωτίζουν περαιτέρω την προδοσία του 74