Τουσκ: Δύσκολα θα επικυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Mercosur όταν η Αμαζονία φλέγεται

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι θα δυσκολευτούν να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, αν η Αμαζονία συνεχίζει να φλέγεται.  
 
"Ασφαλώς υποστηρίζουμε τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ  μια αρμονική διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο η βραζιλιάνικη  κυβέρνηση θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της γης", δήλωσε ο Τουσκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, στη  νοτιοδυτική Γαλλία.
 
Οι δασικές πυρκαγιές που επεκτείνονται σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή του  Αμαζονίου θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη σύνοδο κορυφής των Επτά πιο  ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις για  τη διάσωση του "πνεύμονα του πλανήτη". 
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε χθες, Παρασκευή, τον ομόλογό  του της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου ότι "ψεύδεται" για τις δεσμεύσεις του υπέρ  της προστασίας του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι υπό τις συνθήκες αυτές η Γαλλία αντιτίθεται στην επίμαχη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Mercosur.  
 
Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) που υπογράφηκε στα τέλη Ιουνίου έπειτα από  διαπραγματεύσεις 20 ετών, δέχεται σφοδρές επικρίσεις κυρίως από τον αγροτικό κόσμο και από τους οικολόγους.  
 
Η Γαλλία είχε θέσει ως προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας, τον σεβασμό  από τη Βραζιλία ορισμένων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που είχαν συζητηθεί  επακριβώς κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Οσάκα της Ιαπωνίας της G20, της Ομάδας των 20 βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του  πλανήτη, της οποίας η Βραζιλία είναι μέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φόβοι για ρωσική επίθεση στην Ευρώπη-Η Γερμανία σχεδιάζει επέκταση των καταφυγίων
Τουλάχιστον 36 Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας της Γάζας
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν-Ενδεχομένως να σκοτώθηκε σε τροχαίο
Παζαρεύει ο Χαφτάρ με το τουρκολιβυκό μνημόνιο-Ούτε το εγκρίνει, ούτε το απορρίπτει
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε ραδιοφωνικό στούντιο τη στιγμή του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ στη Χιλή
ΒΙΝΤΕΟ: Την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού Sukhoi στο Κουρσκ, ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί
Serial killer στην Ιταλία-Ο δολοφόνος της συνοδού πολυτελείας είχε σκοτώσει και άλλο κορίτσι
Από τις πιο σφοδρές επιθέσεις στο Χάρκοβο-Έφτασαν του έξι οι νεκροί και 21 οι τραυματίες
Χιλιάδες στην τριήμερη πορεία προς τη Γάζα-«Θα βαδίσω γιατί δεν μπορώ να βλέπω άλλα νεκρά παιδιά»
Διπλή δολοφονία στο Βέλγιο-Νεκρές 46χρονη και η 6χρονη κόρη της μέσα σε φλεγόμενο διαμέρισμα