Συγκεκριμένες δράσεις αποδήμων θα αποφασιστούν στο συνέδριό τους

Συγκεκριμένες αποφάσεις για πρωτοβουλίες και δράσεις που μπορούν να αναληφθούν από τα οργανωμένα σύνολα της διασποράς της Κύπρου προς ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων θα ληφθούν κατά το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, που θα διεξαχθεί στις 27-30 Αυγούστου, στη Λευκωσία, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.
 
Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως στο πλαίσιο του συνεδρίου οι απόδημοι θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, για θέματα εξωτερικής πολιτικής από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών, για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, και την ισλαμοποίηση και αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων, καθώς επίσης για την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.
 
"Δεν θέλουμε να παραμείνουμε απλά στην ενημέρωση. Θέλουμε τα οργανωμένα σύνολα της διασποράς μας να προωθήσουν αυτά τα θέματα στις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζουν, αλλά και στα ισχυρά ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Αυστραλία και άλλες χώρες", σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.
 
Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης παρουσιάστηκε ο Οδηγός Κυπρίων Διασποράς και Επαναπατρισθέντων που ετοιμάστηκε με συνεργασία του γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας και όλων των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε τον Οδηγό ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο γνώσης, που δίνει απαντήσεις και απαντά καίρια ερωτήματα για θέματα που απασχολούν τους απόδημους. Ο Οδηγός θα είναι διαθέσιμος σε έντυπη μορφή, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή, στην ιστοσελίδα του γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας.
 
Συνέδριο αποδήμων

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου των αποδήμων θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, στις 7.00 μμ, και η κήρυξη των εργασιών του θα γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Όπως ανέφερε, στο συνέδριο θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα αποδήμων, Αντώνης Διαματάρης, ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Οργάνωσης για το Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο Επίτροπος της Αρμενίας αρμόδιος για τη Διασπορά Zareh John Sinanyan, η Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας Natalia Intotero, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Nemanja Stevanovic.
 
Με όλες αυτές τις χώρες έχουμε υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας σε διμερές ή σε τριμερές επίπεδο, είπε, και αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Αρμενία και την Αίγυπτο. Σημείωσε ακόμη πως προγραμματίζεται να υπάρχουν διμερείς συνεργασίες με την Ιταλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
 
Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως κατά το συνέδριο θα γίνει και παρουσίαση από τον Πρόεδρο του CIPA και από τον Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και Καινοτομία για θέματα επενδυτικών ευκαιριών στην Κύπρο.

Θα παρουσιαστεί ακόμη η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα «Υιοθετήστε ένα αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο 2020» από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής με στόχο την στήριξη του προγράμματος από την διασπορά, σημείωσε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως σημαντική είναι για ακόμα μια φορά η παρουσία της νεολαίας των αποδήμων (ΝΕΠΟΜΑΚ) στο συνέδριο. Σημείωσε ότι μέσα στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Ελλάδα για θέματα διασποράς θα βρίσκονται στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου νέοι από τη διασπορά των τριών χωρών που επισκέπτονται τις τρεις χώρες, στο πλαίσιο προγράμματος που εφαρμόζεται για να έλθουν πιο κοντά οι διασπορές των τριών χωρών. Κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι των νέων των τριών χωρών με το ιστορικό καράβι «Κερύνεια- Ελευθερία», επεσήμανε.
 
Οδηγός Κυπρίων της Διασποράς και Επαναπατρισθέντων

Στόχος του Οδηγού Κυπρίων της Διασποράς και Επαναπατρισθέντων, όπως είπε ο κ. Φωτίου, είναι να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πληροφορίες, καθώς και ενημέρωση για νομοθεσίες και κανονισμούς που πρέπει να γνωρίζουν οι Κύπριοι απόδημοι, καθώς επίσης όσοι έχουν επαναπατριστεί ή σκοπεύουν να το πράξουν. Ενημερώνει για δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να κρατάμε τον απόδημο κυπριακό Ελληνισμό και ιδιαίτερα τις νέες γενιές κοντά στις ρίζες τους, την ιστορία τους, τη γλώσσα, την κουλτούρα και τις παραδόσεις τους, πρόσθεσε.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως πιστεύει ότι μέσα από τον Οδηγό θα μπορέσουν οι απόδημοι να ενισχύσουν περαιτέρω τον αγώνα που διεξάγουν για την Κύπρο.
 
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για την ετοιμασία του Οδηγού, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές δράσεις τα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά. Είπε πως η ετοιμασία ενός τέτοιου Οδηγού ήταν ένα διαχρονικό αίτημα των αποδήμων και των επαναπατρισθέντων.
 
Υπογράμμισε πως ο Οδηγός αυτός συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μας με όλη τη διασπορά. «Θέλουμε τη διασπορά να είναι κοντά μας», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νίκος Καρτακούλλης, είπε πως είναι με μεγάλη χαρά που συνέβαλαν στην παραγωγή αυτού του εξαιρετικού εργαλείου και ευχήθηκε καλή αξιοποίησή του. Απευθυνόμενος στον Επίτροπο Προεδρίας, σημείωσε πως «θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε ως ακαδημαϊκό ίδρυμα».
 
Ο κ. Φωτίου είπε πως η συνεργασία τους θα συνεχίσει σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα για τη νέα γενικά της διασποράς.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Αν κάποιος δίνει κάτι με τη θέλησή του για το εκκλησάκι»-Τι λέει ο παλαιοημερολογίτης που κατηγορείται ότι παίρνει χρήματα από πιστούς
Για «παραχωρήσεις» κάνει λόγο η τουρκική αντιπολίτευση για συνάντηση Φιντάν-Γεραπετρίτη
Στις 8 Νοεμβρίου ο Φιντάν στην Αθήνα
Άνδρας στον Ορχομενό ασέλγησε σε ηλικιωμένη με άνοια–Ο γιος της είδε live την κακοποίηση στο κινητό του
«Δεν πιστεύω ότι θα ξεχαστεί»-Συγκινεί ο πατέρας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη
Τραγωδία στην Πρέβεζα-Ηλικιωμένη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της μέσα από βόθρο σπιτιού
Ο «βασιλιάς των διαμαντιών» συνελήφθη στο Ελ. Βενιζέλος-Αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Ζήτησε ενοχή του πάτερ Αντώνιου για το σκάνδαλο της Κιβωτού ο Εισαγγελέας
Ποινική δίωξη στον ιδιοκτήτη γυμναστηρίου που παρενοχλούσε σεξουαλικά 17χρονη
Θρίλερ στην Κρήτη-Νεκρή 37χρονη μητέρα, την εντόπισε ο πατέρας της