Ανδρέας Λόρδος: Έχω σχέδιο επιστροφής για την Αμμόχωστο

Το όραμα και τον σχεδιασμό του για την Αμμόχωστο αναπτύσσει ο υποψήφιος για τη δημαρχία της πόλης Ανδρέας Λόρδος, εκφράζοντας την θέση πως για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι Βαρωσιώτες, θα πρέπει να γίνουν διαφορετικά πράγματα απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
 
Σε συνέντευξή του στον REPORTER, ο κ. Λόρδος κάνει λόγο για χαμένες ευκαιρίες επιστροφής της πόλης, υποστηρίζοντας πως έως σήμερα ο κόσμος της Αμμοχώστου δέχθηκε να του επιβληθούν πραγματικά απίστευτα πράγματα, κατά την έκφρασή του.
 
«Δεν ζητώ από κανένα να αφήσει την κομματική του ταυτότητα, αυτή είναι σεβαστή, όπως είναι γενικά και ο ρόλος των κομμάτων σε κάθε χώρα. Ζητώ από τον κάθε συμπολίτη να εργαστεί για την πόλη του πρώτα, εκλέγοντας ανεξάρτητο δήμαρχο με σχέδιο επιστροφής, ικανότητα, πολυσυλλεκτικό, με επιμονή και με δυναμισμό», υπογραμμίζει ο υποψήφιος δήμαρχος.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια τη συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου στον REPORTER:
 

-Διεκδικείτε τη δημαρχία της Αμμοχώστου σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατεχόμενη πόλη, δεδομένων των ενεργειών των Τούρκων για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ «διοίκηση». Ποιες θα είναι σε περίπτωση εκλογής σας οι πρώτες κινήσεις σας για αναχαίτιση της τουρκικής αυτής απόφασης;
-Ο εδώ ΟΗΕ δεν εκτελεί τον ρυθμιστικό του ρόλο με την προάσπιση των Ψηφισμάτων επικαλούμενος την «πολιτική» και την «νομική πτυχή». Η πολιτική πτυχή είναι λένε θέμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και αυτό θα αντιμετωπιστεί με ξεκάθαρη προθεσμία 30 ημερών από εμάς στον εδώ ΟΗΕ και μετά δυναμική αντίδραση υπό μορφή μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της απάθειας του εδώ και αλλού ΟΗΕ, που μας κρατεί όμηρους της «πολιτικής» τους.
 
Η νομική πτυχή συνοψίζεται στο ότι ο ΟΗΕ θεωρεί ότι δεν τρέχει τίποτε ασύμβατο με τα Ψηφίσματα, την ώρα που ο κ. Οζερσαί δηλώνει ότι έχουμε εγκαταλείψει τα σπίτια μας (που με τις κάννες των όπλων δεν μας αφήνουν να τα αγγίξουμε), που λέει ότι είμαστε οι παλιοί ιδιοκτήτες (παραπέμποντας σε νέους). Αυτά αποτελούν πρόκληση άνευ προηγουμένου.
 
Ζητούμε ξεκάθαρα όπως ο εδώ ΟΗΕ αντιδράσει δυναμικά προς δύο κατευθύνσεις.
 
Προς την επιστροφή μας στην μισή πόλη με Περίκλειστη, Κάτω Βαρώσι, Λάξη κλπ, ζητούμε καθαρή τοποθέτηση ότι τα Βαρώσια και η περιοχή νότια της Λεωφόρου Λάρνακας είναι υπό την ευθύνη του ΟΗΕ, με βάση το Ψήφισμα 550/1984. Ζητούμε για την βόρεια Αμμόχωστο όπως ενεργοποιηθεί το Ψήφισμα 789/1992, το οποίο καλεί τις δύο πλευρές, όπως σχεδιάσουν την επιστροφή των Ε/κ που το επιθυμούν στην περιοχή που θα καταλήξει να είναι υπό τ/κ διοίκηση, μάλλον περιοχές όπως τον Άγιο Λουκά, Σακκάρεια, Άγιο Σέργιο, Λιμνιά κ.ο.κ.
 
Ζητούμε όπως τοποθετηθούν ξεκάθαρα εναντίον οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών, όπως αυτές παύσουν και αντικατασταθούν με κοινές ενέργειες που να περιλαμβάνουν τις δύο πλευρές. Ζητούμε όπως ζητήσουν εγγράφως από την τ/κ και τούρκικη πλευρά να απαντήσουν ξεκάθαρα, εάν σέβονται την σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θέτει την περιοχή αυτή υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, ή όχι, για να εισπράξουν το διπλωματικό κόστος.
 
Ζητούμε από την Κυβέρνηση όπως επεξεργαστεί τον τρόπο απεγκλωβισμού των προσφύγων που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν για τον οποιοδήποτε λόγο (μικρά μερίδια, απροθυμία να μετακομίσουν τις ζωές τους, προσωπικές πεποιθήσεις) μετά την λύση, μάλλον με ανταλλαγή με χαλίτικα εάν επιθυμούν και σίγουρα όχι υποχρεωτικά. Οι άνθρωποι μας αυτοί έχουν πληγεί δυο φορές καίρια, το 1974 και το 2013, και πρέπει να βοηθηθούν.
 
Το χειρότερο σενάριο
-Τι θα σημαίνει για την Αμμόχωστο και τους Ε/κ εκτοπισθέντες κατοίκους της ενδεχόμενη υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης της τουρκικής πλευράς;
-Υπάρχουν πολλά σενάρια για το μέλλον, όλα έχουν να κάνουν με την έλλειψη σχεδίου διεκδίκησης εκ μέρους της πλευράς μας, η οποία αντιθέτως βαρύνεται για το ότι έσπρωξε πίσω την πόλη όταν μας την έδιναν άνευ όρων και προϋποθέσεων. Ένα από αυτά περιλαμβάνει την επιστροφή μας υπό τ/κ διοίκηση, όπου θα είμαστε δέσμιοι ενός νομικού συστήματος, το οποίο δεν επιτρέπει κινήσεις σε ανώτερα Δικαστικά όργανα, ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Ένα άλλο σενάριο αφορά τον εποικισμό της πόλης, το οποίο δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις για το τι θα επιφέρει.
 
Το χειρότερο σενάριο είναι η ισοπέδωση των σπιτιών μας, και η κατασκευή μίας νέας πόλης, ένα νέο Λας Βέγκας όπως λέει ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων. Σας παραπέμπω στο νυν Solidere, που ήταν το Βαρώσι της Βηρυτού. Εκεί θεωρηθήκαν εγκαταλειμμένα τα σπίτια, τους είπαν «είστε οι παλιοί ιδιοκτήτες», στήθηκε μια εταιρεία στην οποία μπήκαν όλες οι περιουσίες μέσα με τιμές γελοίες, και μετά μπήκαν χρήματα από τρίτους για έργα υποδομής με τιμές πολλαπλάσιες από την αξία των ακινήτων. Οι «παλιοί ιδιοκτήτες» πήραν κάτι χαρτιά, μερίδια μειοψηφίας για να τα κρατήσουν ή να τα πουλήσουν στο Χρηματιστήριο, και η ζωή τους καταστράφηκε.
 
Προειδοποιώ ότι το μοντέλο Solidere εξάγεται εκτός Λιβάνου, έχουν πλέον εμπειρία, και δεν μπορεί να αποκλειστεί με βάση τα τεκμήρια και την συμπεριφορά αξιωματούχων τα τελευταία δέκα χρόνια, του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας (που συμμετέχει στο Solidere). Προς τούτα, ο Δήμος Αμμοχώστου πρέπει να στελεχώσει αρχείο περιουσιών και να έχει δική του νομική ομάδα με την οικονομική στήριξη της πολιτείας.
 
-Από τουρκικής πλευράς γίνεται μεγάλο θέμα σε σχέση τους τίτλους ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιών ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Διαβλέπετε προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος της Αμμοχώστου από πολιτικό σε νομικό;
-Αυτό καταρρίπτεται από το Παράρτημα U της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης. Ασφαλώς και επιχειρούν με κάθε μέσο να αλλοτριώσουν την ιδιοκτησία μας, ένα φιλέτο πλέον.
 
-Εκτιμάτε πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο στόχος για επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους, ως ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των προσπαθειών συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, πλέον απομακρύνεται;  
-Στο βαθμό που δεν θα υπάρχει στενή συνεργασία κυβέρνησης-κομμάτων-δήμου με σεβασμό προς τους Αμμοχωστιανούς, ναι.
 
-Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για σύσταση Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο. Σας βρίσκει σύμφωνο η πρόταση αυτή;
-Βεβαίως. Είναι ένα βήμα προς την εφαρμογή του Ψηφίσματος 550 και την επικροτώ.
 
Η Αμμοχωστοποίηση
και τα λάθη…  
-Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους με επικριτική διάθεση κάνουν λόγο για Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού;
-Να διαβάσουν το Σύνταγμα τους και να το σεβαστούν. Υποχρεούνται όλοι να προασπίσουν το κάθε σπίτι και το κάθε Συνταγματικό Δικαίωμα που απορρέει από το Σύνταγμα.
 
Απαγορεύεται το αντίθετο. Επίσης έχουμε μπροστά μας μια πόλη στην οποία εμπλεκόμεθα με πολλά «όχι» ως ε/κ πλευρά. Την διαφημίζουμε ως το πόστερ της σκληράδας των Τούρκων. Είναι το μεγάλο πολιτικό χαρτί. Πλην όμως εμείς είμαστε εκτεθειμένοι, εφόσον οι Τούρκοι έδωσαν και εμείς δεν λάβαμε. Προσήλωση στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο δρόμος.
 
-Θεωρείτε πως σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο έγιναν κατά καιρούς λανθασμένοι χειρισμοί από τη δική μας πλευρά, που αν γίνονταν διαφορετικά, σήμερα τα δεδομένα θα ήταν αλλιώς;
-Έως τώρα ο κόσμος της πόλης δέχθηκε να του επιβληθούν πραγματικά απίστευτα πράγματα. Η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ το 1978 δεν δέχτηκε την άνευ όρων επιστροφή της πόλης μας, με τα φώτα αναμμένα και τα πράγματα μας μέσα. Δυο φορές.
 
Ακόμη οκτώ ευκαιρίες με όρους αυτή τη φορά χάθηκαν με όλα τα κόμματα να εμπλέκονται. Εάν σέβονταν το Σύνταγμα της χώρας μας, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για τα κακά ενδεχόμενα ενώπιον μας.
 
Τα κόμματα έως σήμερα δεν νιώθουν ότι οφείλουν καμία απολογία η εξήγηση στον Αμμοχωστιανό, και τα δύο κόμματα που είπαν όχι στην άνευ όρων επιστροφή νιώθουν ότι δεν έχουν να δώσουν λόγο σε κανένα μας, ακόμη και σήμερα. Τουναντίον, διεκδικούν να μας προσφέρουν και άλλες «υπηρεσίες» μαζί, χωρίς κανένα απολύτως δηλωμένο στόχο, την ώρα που διαφέρουν εντελώς οι απόψεις τους για το μέλλον. Ας κρίνει ο πολίτης.
 
Το μήνυμα στους δημότες
-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε καταληκτικά στους δημότες της Αμμοχώστου, τόσο ενόψει των εκλογών όσο και γενικότερα;
-Για να πάμε σπίτι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά πράγματα από αυτά που έγιναν έως τώρα. Δεν ζητώ από κανένα να αφήσει την κομματική του ταυτότητα, αυτή είναι σεβαστή όπως είναι γενικά και ο ρόλος των κομμάτων σε κάθε χώρα. Ζητώ από τον κάθε συμπολίτη να εργαστεί για την πόλη του πρώτα, εκλέγοντας ανεξάρτητο δήμαρχο με σχέδιο επιστροφής, ικανότητα, πολυσυλλεκτικό, με επιμονή και με δυναμισμό.
 
Στόχος μας κοινός μετά τις εκλογές θα είναι η δυναμική μετακίνηση του εδώ ΟΗΕ, που με την απάθεια του μας κρατεί όμηρους, για να βρεθούμε στο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε το απαραβίαστο της κάθε κατοικίας με δικούς μας δικηγόρους αντί ο καθένας μας να τα ακούει από τα ράδια και να πρέπει να πληρώνει.
 
Ο Δήμος Αμμοχώστου πρέπει άμεσα να στελεχώσει Αρχείο Περιουσιών, να έχει δική του νομική ομάδα με την οικονομική στήριξη της πολιτείας για να διευκολυνθούν οικονομικά οι πολίτες που ακούουν από τα ράδια ότι τα σπίτια τους κινδυνεύουν, και μένουν ακαθοδήγητοι.
 
Η οικογένεια μου έχει πετύχει τις πλέον σημαντικές νομικές νίκες και αυτές οι γνώσεις θα γίνουν δικές όλων. Με την πρωτοβουλία κινήσεων στα χέρια μας, θα επαναδραστηριοποιήσουμε την κοινωνία μας προς το σχεδιασμό του αύριο, συλλογικά.
 
Με πατέρα συνιδρυτή της δεξιάς παράταξης και παππού τον Δήμαρχο Πούγιουρο της αριστεράς, είμαι σε θέση να αντιληφθώ ότι όπου υπάρχει καλή διάθεση για προσφορά, αυτό γίνεται ανεξαρτήτως παράταξης.
 

Δειτε Επισης

Μπήκε ξανά τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ-Ξεκίνησαν οι εργασίες στην «Ηλέκτρα»
Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»