Ν. Κάρουλλας: Δεν χαρίζω την πατρίδα μου απλώς για να με χειροκροτούν κάποιοι

Την εκτίμηση πως το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ «διοίκηση» δεν είναι στα υπαρκτά σενάρια και πως πρόκειται για μια ακόμη παγίδα που οι Αμμοχωστιανοί θα πρέπει να αποφύγουν, εκφράζει ο υποψήφιος δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Νίκος Κάρουλλας.
 
Σε συνέντευξή του στον REPORTER, ο κ. Κάρουλλας αναφέρει πως πρόκειται  απλά μια προσπάθεια του  Κουντρέτ Οζερσάι ν’ αποκτήσει ερείσματα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και ν’ αναστατώσει τους Αμμοχωστιανούς, τονίζοντας πως πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο, αφού, όπως υποδεικνύει, η Τουρκία πάντα επιχειρεί νέα τετελεσμένα σε περιόδους που δεν γίνονται συνομιλίες.
 
Ο υποψήφιος δήμαρχος απαντά και στις επικρίσεις που δέχεται για διάφορες…επίμαχες τοποθετήσεις στις οποίες έχει προβεί, διαμηνύοντας πως ο ίδιος δεν χαρίζει την πατρίδα του, κατά την έκφρασή του, απλώς για να τον χειροκροτούν κάποιο.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια τη συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Αμμοχώστου στον REPORTER:
 
-Διεκδικείτε τη δημαρχία της Αμμοχώστου σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατεχόμενη πόλη, δεδομένων των ενεργειών των Τούρκων για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ «διοίκηση». Ποιες θα είναι σε περίπτωση εκλογής σας οι πρώτες κινήσεις σας για αναχαίτιση της τουρκικής αυτής απόφασης;
-Σαν πρώτη επισήμανση, θεωρώ ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ «διοίκηση» δεν είναι στα υπαρκτά σενάρια. Είναι μια ακόμη παγίδα που θα πρέπει οι Αμμοχωστιανοί να αποφύγουν, διατηρώντας την ενότητα στη βάση. Πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο, αφού η Τουρκία πάντα επιχειρεί νέα τετελεσμένα σε περιόδους που δεν γίνονται συνομιλίες. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι Βαρωσιώτες είναι τώρα 45 χρόνια με μια βαλίτσα στο χέρι.
 
Μας έχουν κοροϊδέψει πολλές φορές και λογικό να είμαστε ευάλωτοι σε κάθε πληροφορία για επικείμενη ενέργεια. Όμως αντί να είμαστε ουραγοί των γεγονότων, θα έπρεπε να είμαστε μπροστά, σε συνεννόηση με τις δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων που αντιστέκονται στη διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και με τα Η.Ε. που στηρίζουν μια ενιαία πατρίδα.
 
-Τι θα σημαίνει για την Αμμόχωστο και τους Ε/κ εκτοπισθέντες κατοίκους της ενδεχόμενη υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης της τουρκικής πλευράς;
-Τέτοια απόφαση δεν υπάρχει. Είναι απλά μια προσπάθεια του Οζερσάι να αποκτήσει ερείσματα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και να αναστατώσει τους Αμμοχωστιανούς που δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αντιδράσουμε, προχωρώντας άμεσα σε συνομιλίες.
 
-Από τουρκικής πλευράς γίνεται μεγάλο θέμα σε σχέση τους τίτλους ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιών ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Διαβλέπετε προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος της Αμμοχώστου από πολιτικό σε νομικό;
-Το θέμα του ΕΒΚΑΦ έχει απαντηθεί πολλές φορές και είναι γνωστή η συμφωνία (ιδίως μεταξύ των Τουρκοκυπρίων), ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα μετά από την πληρωμή αποζημίωσης στους Κουτσιούκ και Ντενκτάς από τη Βρετανική κυβέρνηση.
 
Χρειάζεται περισσότερο
από ποτέ ένα ΜΟΕ... 
-Εκτιμάτε πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο στόχος για επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους, ως ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των προσπαθειών συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, πλέον απομακρύνεται;  
-Τα τελευταία χρόνια, με την αισιοδοξία ότι επίκειτο η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μας, το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης είχε παραμεριστεί.  Ίσως τώρα να χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα ΜΟΕ για να δώσει μια νέα δυναμική στις προσπάθειες για λύση.
 
-Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για σύσταση κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο. Σας βρίσκει σύμφωνο η πρόταση αυτή;
-Η συμπερίληψη Αμμοχωστιανών σε μια κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα περάσει το μήνυμα του σεβασμού σε ό,τι πιο ιερό μας έχει απομείνει. Θα έχουμε τη σιγουριά, ότι μπαίνοντας στα βεβηλωμένα μας σπίτια θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να προστατευθεί ότι μικρό και ασήμαντο έχει απομείνει για τους τρίτους, αλλά ταυτόχρονα και τόσο πολύτιμο για μας. Προσωπικά, θα εισηγούμουν να έχει τη δυνατότητα ο κάθε κάτοικος της περίκλειστης να επισκεφθεί το σπίτι του για μια φορά, πριν να μπει μέσα ο οποιοσδήποτε εμπειρογνώμονας.
 
Η Αμμοχωστοποίηση
του Κυπριακού 
-Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους με επικριτική διάθεση κάνουν λόγο για Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού;
-Η Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού είναι το διαχρονικό σλόγκαν που έχει αποτρέψει την επιστροφή της Αμμοχώστου. Έτσι τώρα που δεν επιστρέψαμε, που η αποκαλούμενη Αμμοχωστοποίηση δεν έγινε, σε ποιο άραγε σημείο λύσης του Κυπριακού βρισκόμαστε; Έχουμε καταντήσει ένας λαός χωρίς όραμα, με μόνο κίνητρο το χρήμα, που αυτό τελικά δεν μας έδωσε την ευτυχία ή τις απαντήσεις που νομίζαμε ότι θα μπορούσε να μας δώσει.
 
Κοιτάξτε για λίγο την κοινωνία που έχουμε φτιάξει, την εγκληματικότητα, την παραβατικότητα και μετρήστε τα συστήματα συναγερμού που είμαστε πια αναγκασμένοι να έχουμε. Σκεφτείτε για μια στιγμή πως ήταν η κοινωνία μας τότε, τότε που είχαμε γειτονιές, τότε που οι πόρτες ήταν πάντα ανοιχτές, τότε που λέγαμε ...καλύτερα να σου βκει το μάτι παρά το όνομα.
 
Αν λοιπόν η Αμμοχωστοποίηση ήταν το πρόβλημα και όχι τα συμφέροντα κάποιων, αφού δεν πέτυχε η Αμμοχωστοποίηση τότε θα έπρεπε να είχαμε πετύχει και στο Κυπριακό μια αξιοπρεπή λύση και στην οικονομία (που φλερτάραμε με την πτώχευση) και πρόοδο κοινωνική θα είχαμε. Απλά η έλλειψη οράματος, η έλλειψη παιδείας, μας έφεραν στο σημείο να απαρνιόμαστε τη μισή μας πατρίδα.
 
-Θεωρείτε πως σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο έγιναν κατά καιρούς λανθασμένοι χειρισμοί από τη δική μας πλευρά, που αν γίνονταν διαφορετικά, σήμερα τα δεδομένα θα ήταν αλλιώς;
-Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση από το 1974; Ίσως η βάναυση συμπεριφορά των Τούρκων εισβολέων να μη μας άφηνε να δούμε τότε ότι μονάχα με λύση του Κυπριακού θα μπορούσαμε να  φέρουμε την ασφάλεια και την επανένωση της πατρίδας μας. Ίσως η υπερβολική βία που έχουμε βιώσει να μην ήταν τυχαία. Όμως 45 χρόνια μετά, πρέπει να επουλώσουμε τις πληγές μας και να προχωρήσουμε.
 
Οι «επίμαχες» τοποθετήσεις
-Γίνεται μεγάλη συζήτηση και έχετε επικριθεί για διάφορες «επίμαχες» τοποθετήσεις σας σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο και όχι μόνο…Θα θέλατε να πείτε κάτι περισσότερο επί τούτων;  
Έχω επικριθεί από τα ίδια 20 άτομα που εξαντλούν τον πατριωτισμό σε κούφια συνθήματα. Εγώ, την πατρίδα μου δεν τη χαρίζω απλά για να με χειροκροτούν κάποιοι.
 
Όταν έχεις άποψη, είναι σίγουρο ότι θα ενοχλήσεις. Εγώ δεν έχω μόνο άποψη, έχω και όραμα και έχω πεισθεί ότι για να πάμε μπροστά θα πρέπει κάποιοι να τολμήσουν να τοποθετηθούν. Επίμαχη τοποθέτηση είναι να θεωρείς ότι είναι πρόκληση οι Τουρκοκύπριοι να έχουν δύο ταυτότητες, να παίρνουν πίσω τις περιουσίες τους και ταυτόχρονα να κατακρατούν τις δικές μας; Να αποστέλλουν Ελληνοκύπριοι δικηγόροι εξώσεις σε πρόσφυγες, θεωρώντας ότι κάνουν τη δουλειά τους; Αν λοιπόν είχα και εγώ και κάποιοι άλλοι Ελληνοκύπριοι δύο ταυτότητες, τότε δεν θα ήταν τόσο απλό να κάνουν άλλους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες για δεύτερη φορά.
 
Και αυτό το είπα σε τούρκικα ΜΜΕ, όχι στην ασφάλεια της πολυθρόνας μου. Στην κατοχή, κατάμουτρα. Είπα ότι εμείς οι πρόσφυγες αξίζουμε πιο μεγάλου σεβασμού και ότι αφού εμείς χάσαμε τις περιουσίες μας (και μ’ αυτές δημιουργήθηκε το ψευδοκράτος) είμαστε κάτι σαν εγγυητές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το είπα γιατί κάποιοι νομίζουν ότι το προσφυγικό έκλεισε. Εγώ λέω ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα.
 
-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε καταληκτικά στους δημότες της Αμμοχώστου, τόσο ενόψει των εκλογών όσο και γενικότερα;
-Πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε. Να πάμε όσο το δυνατόν περισσότεροι στις κάλπες.  Πρέπει να αποδείξουμε σε όλους ότι η Αμμόχωστος μετρά. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ. Στους συνομιλητές μας, στην Ευρώπη, τα Η.Ε., στους συμπατριώτες μας. Ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εμάς, ούτε να αποφασίσουν άλλοι για μας. Ότι για μας δεν υπάρχουν υποκατάστατα. Θα είναι ένα μήνυμα και προς τις δύο πλευρές, ότι εμείς οι Αμμοχωστιανοί παρά τις πάμπολλες φορές που μας έχουν κοροϊδέψει, έχουμε πάντα τις βαλίτσες έτοιμες. Ίσως το μεγαλύτερο διακύβευμα να είναι η συμμετοχή.

Δειτε Επισης

Μπήκε ξανά τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ-Ξεκίνησαν οι εργασίες στην «Ηλέκτρα»
Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»