Σφοδρή κριτική και μηνύματα ΑΚΕΛ στον Νίκο Αναστασιάδη για Κυπριακό

Κομβικής σημασίας για το μέλλον και την προοπτική της χώρας χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου.
 
Μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι από την έκβαση της συνάντησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο θα μπορέσουμε να επαναρχίσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση του Κυπριακού.
 
«Αν η συνάντηση στεφθεί με επιτυχία, θα υπάρξει συνέχεια. Αν όχι, πολύ φοβούμαστε ότι η προσπάθεια για άτυπη διάσκεψη μάλλον θα λήξει άδοξα και η οριστική διχοτόμηση πολύ δύσκολα πλέον θα μπορεί να αποφευχθεί» είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι προσερχόμενος στην κρίσιμη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ακόμη είπε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί από το σημείο που είχε μείνει στο Κρανς Μοντανά με τις συγκλίσεις, το Πλαίσιο Γκουτέρες και το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.
 
Είπε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας καθορίζει ότι η επανάληψη μιας Διάσκεψης θα έχει τη μορφή της πακετοποιημένης διαπραγμάτευσης των έξι θεμάτων στα δύο διαφορετικά τραπέζια και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να καταλήξουμε σε στρατηγική συναντίληψη, η οποία ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο προς τη συνολική λύση».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ή και ευσεβοποθισμοί ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου και των τουρκικών προκλήσεων θα παρεμποδίσει από μόνο του την επιτυχή έκβαση της συνάντησης και ότι η ευθύνη θα καταλογιστεί αποκλειστικά στην  τουρκοκυπριακή πλευρά. Είπε ότι ορθώς απορρίφθηκε η πρόταση του κ. Ακιντζί για το φυσικό αέριο, αφού από κίνητρο για λύση το μετέτρεπε σε αντικίνητρο και παρέπεμψε στην συγκεκριμένη αντιπρόταση που εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο.
 
«Ο Πρόεδρος έκανε τις δικές του επιλογές. Δικαίωμά του αναφαίρετο, αλλά πλέον πρέπει να βρει τρόπο να αποτρέψει πιθανή αποτυχία της συνάντησης της 9ης Αυγούστου λόγω διαφωνιών στο θέμα του φυσικού αερίου» ανέφερε.

Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προετοιμαστεί κατάλληλα, έτσι ώστε η συνάντηση της 9 Αυγούστου να ανοίξει το δρόμο για την άτυπη διάσκεψη και είπε ότι πρέπει να προετοιμάζεται από τώρα για το πώς θα χειριστεί την ουσιαστική διαπραγμάτευση που και ο ίδιος λέει ότι επιδιώκει.
 
«Στην προσπάθεια για λύση, απελευθέρωση και επανένωση δεν χωρούν φοβικά σύνδρομα. Ο Πρόεδρος έχει ιστορική ευθύνη να προχωρήσει με θάρρος και αυτοπεποίθηση. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει δυστυχώς να καταστεί ο Πρόεδρος της οριστικής διχοτόμησης. Οι ιστορικές του ευθύνες είναι βαρύτατες και πρέπει να τις αναλάβει» συμπλήρωσε.
 
Ακόμη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά οι παρενέργειες είναι αισθητές όσο ποτέ άλλοτε, με την Άγκυρα να αποθρασύνεται λόγω του διαπραγματευτικού κενού και της αποενοχοποίησής της, όπως είπε, από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη στάση της στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων «γεγονός που εκφράζεται, μεταξύ άλλων, με τις προκλητικές και παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις προσπάθειες για αλλαγή του στάτους κβο στην Αμμόχωστο». Παρόλες τις προκλήσεις της οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας είναι δυστυχώς χλιαρές, συμπλήρωσε.
 
Ο Άντρος Κυπριανού έκανε επίσης λόγο για «άκαρπη αναζήτηση όρων αναφοράς» λέγοντας ότι έχουμε μπει σε μια αχρείαστη περιπέτεια με αβέβαιη κατάληξη, ενώ είπε ότι παρεισέφρησαν και οι λεγόμενες «νέες ιδέες».

«Είναι γεγονός ότι η Τουρκία διαχρονικά υποστηρίζει θέσεις που αποτελούν εμπόδιο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο εμείς πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Δίχως παλινδρομήσεις και αντιφάσεις» είπε.
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, στο γεγονός ότι ξανάνοιξε το ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, αλλά και στο ότι ο Πρόεδρος ζήτησε την αντικατάσταση της σύγκλισης για προεδρικό πολίτευμα με το κοινοβουλευτικό σύστημα, το οποίο είχε ήδη συζητηθεί και απορριφθεί στις συνομιλίες.
 
«Συνεπώς, όλες αυτές οι ιδέες είναι εκτός του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, το οποίο ο κ. Αναστασιάδης διακηρύττει ότι αποδέχεται. Είναι φανερό ότι ο δρόμος που επιλέγηκε δεν οδηγεί σε κατάληξη σε όρους αναφοράς και, συνεπώς, ούτε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Ούτε καν οδηγεί σε στρίμωγμα της τουρκικής πλευράς» είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Ανέφερε ακόμη ότι οι ατέρμονες συζητήσεις του παρελθόντος στην ελληνοκυπριακή κοινότητα κατά πόσο θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας ή, ανοικτά ή συγκαλυμμένα να επιδιώκουμε λύση ενιαίου κράτους, πρέπει επιτέλους να τερματιστούν.
 
«Σήμερα είναι ηλίου φαεινότερο ότι όλες οι συζητήσεις, ακόμα και σε ψηλά δώματα, για εγκατάλειψη του στόχου της ΔΔΟ, στρέφονται κατευθείαν προς τη διχοτόμηση και όχι προς το ενιαίο κράτος» είπε. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι ενόσω συνεχίζουμε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, γίνεται δυσκολότερη η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και ολοένα και περισσότερο πλησιάζουμε στην οριστική διχοτόμηση.
 
Σε άλλη ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι αν όντως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εννοούσε αυτά που έλεγε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα «οι ιδέες του θα έπρεπε να εντάσσονται στο πλαίσιο του ΓΓ και όχι εκτός αυτού».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «όντως η Τουρκία έχει διαφορετικό στόχο από τον δικό μας στόχο» ο οποίος διατυπώνεται κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα. «Είχαμε προβλέψει εμείς ότι θα φτάναμε εδώ και σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επιβολής λύσης δύο κρατών, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη» είπε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση έλεγε ότι έχει θωρακίσει την ΑΟΖ.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει μια αρνητική προσέγγιση και θα καταθέτει θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ε/κ πλευρά.
 
Όπως είπε, το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ «μας θωρακίζει στα ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε αναδείξει ως τα πιο σημαντικά» και διερωτήθηκε για ποιόν λόφο φοβόμαστε να πάμε σε διαπραγματεύσεις. «Μας θωρακίζει το πλαίσιο [του ΓΓ του ΟΗΕ], έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι θα έχουμε και τα επιχειρήματα να πείσουμε» είπε, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είτε θα συνεργαστεί, είτε θα μείνει εκτεθειμένη.
 
Όσον αφορά τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι είμαστε πιο κοντά «τουλάχιστον με τα δεδομένα τα οποία εμείς γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή» στη βάση όσων παρουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Είπε ακόμη ότι οι όροι αναφοράς έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το ΑΚΕΛ να επισημαίνει από την πρώτη στιγμή ότι «ήταν λάθος που είχαμε οδηγήσει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση» κάτι που, όπως είπε, αποδείχτηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις.
 
Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να συμφωνηθούν όροι αναφοράς πριν από τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση που θα δείξουν και οι δύο ηγέτες, αλλά και οι εγγυήτριες χώρες Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία, συνέχισε ο κ. Κυπριανού.
 
Είπε ακόμη ότι «υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη μας» και παρέπεμψε στις «εκλογές» τον ερχόμενο Απρίλη στην τ/κ κοινότητα για ανάδειξη του Τ/κ ηγέτη. «Είναι δεδομένες οι θέσεις του κ. Οζερσάι και του κ. Τατάρ. Αλίμονο λοιπόν αν εκείνη η εκλογική αναμέτρηση οδηγήσει σε ανάδειξη στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας έναν πολιτικό που θα στοχεύσει σε λύση δύο κρατών» είπε. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολα και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»