Σίμος Ιωάννου: Οριακή η κατάσταση για την Αμμόχωστο, είμαστε στο και πέντε

Τις θέσεις του και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει σε περίπτωση εκλογής του στη δημαρχία της Αμμοχώστου, παραθέτει σε συνέντευξή του στον REPORTER ο υποψήφιος δήμαρχος Σίμος Ιωάννου, κάνοντας λόγο για πολύ οριακή κατάσταση σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη.
 
Ο κ. Ιωάννου αναφέρεται στις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβεί εάν εκλεγεί προς αναχαίτιση της τουρκικής απόφασης για άνοιγμα της Αμμόχωστου υπό τουρκοκυπριακή «διοίκηση», σημειώνοντας πως το σενάριο του μονομερούς ανοίγματος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
 
Ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος εκτιμά, πάντως, πως πρόκειται για ένα πολύ απομακρυσμένο σενάριο, καθώς η κατάσταση των κτιρίων είναι τέτοια που, όπως υποδεικνύει, η επανεγκατάσταση των κατοίκων είναι αυτή τη στιγμή αδύνατη.
 
Ο Σίμος Ιωάννου υπογραμμίζει πως αυτή τη στιγμή μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών θα δώσει ένα τέλος στις προκλήσεις και τα τετελεσμένα που οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Αμμόχωστο, τονίζοντας πως άμεσα θα πρέπει να δοθεί η Αμμόχωστος στη διοίκηση του ΟΗΕ και να ξεκινήσουν από κοινού οι τεχνικές μελέτες για την ανοικοδόμηση.     
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια τη συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Αμμοχώστου στον REPORTER:
 
-Διεκδικείτε τη δημαρχία της Αμμοχώστου σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατεχόμενη πόλη, δεδομένων των ενεργειών των Τούρκων για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ «διοίκηση». Ποιες θα είναι σε περίπτωση εκλογής σας οι πρώτες κινήσεις σας για αναχαίτιση της τουρκικής αυτής απόφασης;
-Στη δική μου αντίληψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Οζερσάι και ο Τατάρ λειτούργησαν παράνομα, παραβιάζοντας το στάτους κβο στην Αμμόχωστο με απαράδεκτο τρόπο και έξω από το πλαίσιο που καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ (550) και (789).
 
Ως δήμαρχος της πόλης, εάν και εφόσον με επιλέξουν οι συμπολίτες μου, θα ενώσω τη φωνή μου με αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί δημόσια θεωρώντας την ομάδα που εισήλθε στην πόλη υπό τον Οζερσάι, παράνομη και χωρίς καμία υπόσταση.
 
Παράλληλα, θα προτείνουμε άμεσα τη σύσταση κοινής επιτροπής Ε/κ και Τ/κ τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων υπό τον ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ταχύτερη υποβολή ολοκληρωμένου σχεδιασμού για επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή σκοπεύω από την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογής μου, να ξεκινήσω τις διαδικασίες για άμεση αξιοποίηση του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, και όλης της μέχρι σήμερα παραχθείσας εργασίας του.  
 
-Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για σύσταση κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο. Σας βρίσκει σύμφωνο απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε η πρόταση αυτή;
-Σαφώς και με βρίσκει σύμφωνο. Πιστεύω πως είναι μια πρόταση που εάν υλοποιηθεί θα τερματίσει τις όποιες προσπάθειες Οζερσάι για δημιουργία νέων τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα δυναμικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο πραγματικά θα βοηθήσει στο όλο κλίμα για επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Όπως σας έχω αναφέρει και προηγουμένως, η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής Ε/κ και Τ/κ τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων με στόχο την ταχύτερη υποβολή ολοκληρωμένου σχεδιασμού για επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μου. 
 
Το σενάριο του
μονομερούς ανοίγματος
-Τι θα σημαίνει για την Αμμόχωστο και τους Ε/κ εκτοπισθέντες κατοίκους της ενδεχόμενη υλοποίηση της απόφασης της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα της πόλης υπό τ/κ «διοίκηση»;
-Το σενάριο του μονομερούς ανοίγματος, είναι γεγονός ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, γιατί θα διχάσει τους Βαρωσιώτες. Βέβαια, εγώ προσωπικά το θεωρώ ένα πολύ απομακρυσμένο σενάριο γιατί η κατάσταση των κτιρίων είναι τέτοια που η επανεγκατάσταση των κατοίκων είναι αυτή τη στιγμή αδύνατη.
 
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών θα δώσει ένα τέλος στις προκλήσεις και τα τετελεσμένα που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Αμμόχωστο. Άμεσα θα πρέπει να δοθεί η πόλη στη διοίκηση του ΟΗΕ και να ξεκινήσουν από κοινού οι τεχνικές μελέτες για την ανοικοδόμηση.     
 
-Από τουρκικής πλευράς γίνεται μεγάλο θέμα σε σχέση τους τίτλους ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιών ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Διαβλέπετε προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος της Αμμοχώστου από πολιτικό σε νομικό;
-Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πολιτικό πρόβλημα και ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του είναι το τραπέζι των συνομιλιών κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κανένα δικαστήριο, ούτε το ΕΔΑΔ δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Είναι όμως γεγονός ότι οι αποφάσεις του επηρεάζουν τις παραμέτρους της λύσης και δημιουργούν νέα τετελεσμένα, είτε υπέρ, είτε κατά των θέσεων και επιδιώξεων της πλευράς μας.
 
Με τις τελευταίες δηλώσεις του ο κ. Οζερσάι, καθώς και άλλοι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι,  προσπάθησαν να εισαγάγουν εκ νέου τον παράγοντα ΕΒΚΑΦ ως τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου ποσοστού του περιφραγμένου τμήματος της πόλης.
 
Το θέμα με το ΕΒΚΑΦ είχε λήξει από το 1960 όταν η Αγγλική διοίκηση αποζημίωσε, με ένα τεράστιο για την εποχή χρηματικό ποσό, την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με αντάλλαγμα να πάψει να έχει την όποια απαίτηση επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής. Αποδεικτικά στοιχεία της πράξης αυτής υπάρχουν ως παράστημα στη Συμφωνία Εγκαθίδρυσης του 1960, με τις υπογραφές των Κουτσιούκ και Ντενκτάς. Άρα το θέμα για εμάς είναι λήξαν.  
 
-Εκτιμάτε πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο στόχος για επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους, ως ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των προσπαθειών συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, πλέον απομακρύνεται;  
-Το άνοιγμα της πόλης θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, με τεράστια οφέλη για ολόκληρη την Κύπρο και για όλους τους Κύπριους. Η Αμμόχωστος θα αναδυθεί ως ένα ζωντανό υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μια μικρογραφία της ενωμένης Κύπρου.
 
Μια ζωντανή απόδειξη ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Παράλληλα, θα φανερώσει τις τεράστιες δυναμικές που μπορεί να φέρει η συνολική λύση του Κυπριακού, η επανένωση, η ειρήνη. Η ανοικοδόμηση της πόλης των Βαρωσίων, το άνοιγμα του λιμανιού, η αποκατάσταση των μνημείων της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου θα συνιστούν κορυφαίες προκλήσεις για τη σύγχρονη Κύπρο. Θα δώσουν μια θεαματική ώθηση στην ανάπτυξη και την οικονομία ολόκληρου του νησιού μας.
 
Μια ανάπτυξη πραγματική και στέρεη που θα υπηρετεί πραγματικά τον τόπο. Η επανένωση είναι η μεγάλη επανεκκίνηση που χρειάζεται ο τόπος. Και αυτή μπορεί να αρχίσει με την επιστροφή της Αμμοχώστου.
 
Με την άμεση επιστροφή της πόλης υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επιστροφή στην Αμμόχωστο των νόμιμων κατοίκων στα σπίτια τους. Θα μπορέσουμε να ξανακτίσουμε μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους μια ζηλευτή Αμμόχωστο. Θα ξανασμίξουμε παλιούς και νέους Αμμοχωστιανούς. Θα κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας που θα συνεπάγεται επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη και το κτίσιμο, μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, ενός ειρηνικού μέλλοντος.
 
Η Αμμοχωστοποίηση και
οι λανθασμένοι χειρισμοί
-Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους με επικριτική διάθεση κάνουν λόγο για Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού;
-Καταρχήν να σας αναφέρω ότι θεωρώ τον εαυτό μου πολέμιο της Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού και όσων αμμοχωστοποιούν την όποια προσπάθεια γίνεται για εξεύρεση συνολικής λύσης του προβλήματος. Ταυτόχρονα όμως, θεωρώ πως μια ενδεχόμενη κίνηση για την Αμμόχωστο πριν από την λύση, θα λειτουργούσε ως γέφυρα και καταλύτης προς την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ρητά σας απαντώ ότι ενδεχόμενη επιστροφή της Αμμοχώστου δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση που επιζητούμε. Ούτε βέβαια λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την επιστροφή της Αμμοχώστου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί Αμμοχωστοποίηση. 
 
-Θεωρείτε πως σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο έγιναν κατά καιρούς λανθασμένοι χειρισμοί από τη δική μας πλευρά, που αν γίνονταν διαφορετικά, σήμερα τα δεδομένα θα ήταν αλλιώς;
-Κρίνοντας τα γεγονότα εκ των υστέρων, σαφώς θα δούμε ότι κατά καιρούς μπορεί να έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από τη δική μας πλευρά. Η ιστορία του Κυπριακού προβλήματος είναι γεμάτη από χαμένες ευκαιρίες, ειδικά για την Αμμόχωστο. Όμως σήμερα αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε μπροστά. Να δούμε τι πρέπει να γίνει σήμερα και το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ οριακή και για την Αμμόχωστο. Δυστυχώς, δεν είμαστε στο παρά πέντε, είμαστε στο και πέντε. Πρέπει άμεσα να βρεθεί ο τρόπος να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών και στη βάση του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε στο Κραν Μοντανά με στόχο την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση το συντομότερο δυνατό. 
 
Η υποψηφιότητα του
2016 και το μήνυμα
-Ήσασταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2016, κατά τις οποίες δεν καταφέρατε να εκλεγείτε για πολύ λίγες ψήφους. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως αυτή τη φορά θα τα καταφέρετε;
-Όπως θα γνωρίζετε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 ήταν πολύ οριακό. Συγκεκριμένα η διαφορά ήταν 23 ψήφοι σε σύνολο σχεδόν 12 χιλιάδων εγκύρων ψήφων. Το γεγονός αυτό από μόνο του, δημιουργεί αναμφίβολα την πεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε.
 
Σέβομαι και εκτιμώ όλους τους ανθυποψήφιους μου, αλλά πως μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι το 2016, βασικός μου ανθυποψήφιος, που τελικά κέρδισε τις εκλογές, ήταν ο αείμνηστος Αλέξης Γαλανός, ο οποίος κουβαλούσε μια τεράστια εμπειρία στην πολιτική ζωή τεσσάρων και πλέον δεκαετιών; Επιπρόσθετα, εάν προσεχθούν μικρές αδυναμίες που είχαμε ως επιτελείο το 2016, πιστεύω ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να μας κάνουν να νοιώθουμε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.       
 
-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε καταληκτικά στους δημότες της Αμμοχώστου, τόσο ενόψει των εκλογών όσο και γενικότερα;
-Κατανοώ πλήρως και συμμερίζομαι την πίκρα και την απογοήτευση που νοιώθουν οι συμπολίτες μου από τις συνεχιζόμενες διαψεύσεις και κοροϊδίες, αλλά και από το παρατεταμένο αδιέξοδο. Είμαι όμως απόλυτα βέβαιος ότι οι Βαρωσιώτες και οι Βαρωσιώτισσες, έχουν μια μεγάλη αγάπη αλλά και μια προσωπική σχέση με την πόλη μας, ο καθένας ξεχωριστά.
 
Παρά το γεγονός πως αυτή η απογοήτευση είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, θεωρώ πως αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι μας να αναζητήσουμε και την τελευταία ικμάδα ελπίδας και να συστρατευτούμε στον αγώνα για επιστροφή. Γι’ αυτό καλώ όλους τους συνδημότες μου να συμμετάσχουν μαζικά στις επικείμενες εκλογές της 25ης Αυγούστου.
 
Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες των Βαρωσιωτών, όποια κι αν είναι η επιλογή τους, θα είναι ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι το Βαρώσι παραμένει προτεραιότητα στην καρδιά και στο μυαλό μας. Η απογοήτευση πρέπει να γίνει συμμετοχή. Δυναμική συμμετοχή. Και στις εκλογές αλλά και σε όλη τη δράση του προσφυγικού μας Δήμου.
 

Δειτε Επισης

Μπήκε ξανά τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ-Ξεκίνησαν οι εργασίες στην «Ηλέκτρα»
Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»