Ψάχνουν τη φόρμουλα και τη χρυσή τομή για τους όρους αναφοράς

Η εξεύρεση της φόρμουλας που θα επιτρέψει τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ώστε ν’ ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την τριμερή της Νέας Υόρκης σε πρώτο στάδιο, και σε δεύτερο στάδιο για μια άτυπη πενταμερή(σ.σ. σύσκεψη εμπλεκομένων μερών όπως η δική μας πλευρά θέλει την αποκαλεί από χθες), αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν τις επόμενες βδομάδες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, και συγκεκριμένα με την επιστροφή της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο περί τα τέλη του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου.
 
Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, μπορεί να μην σμίκρυνε το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού(σ.σ. άλλωστε δεν έγινε επί της ουσίας διαπραγμάτευση), ωστόσο φαίνεται, αν μη τι άλλο, να έβαλε το νερό στ’ αυλάκι σε σχέση με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν σε διαδικαστικό επίπεδο προς την κατεύθυνση επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με πρώτιστο την κατάληξη στους όρους αναφοράς.
 
Συναφώς, η πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για επιτάχυνση της διαδικασίας συνομολόγησης των όρων αναφοράς δείχνει να αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός, δεδομένου ότι φαίνεται να μην απορρίπτεται από τον Τ/κ ηγέτη.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε σχέση με τους όρους αναφοράς και με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία, υπέβαλε προς τον Μουσταφά Ακιντζί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως στη βάση της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, καθώς και στη βάση της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.
 
Πρόκειται για προσέγγιση, που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έδειξε στις δηλώσεις στις οποίες προέβη στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση, να μην την απορρίπτει, λέγοντας πως θα πρέπει να συνεχίσουν να δεσμεύονται από τις συγκλίσεις του παρελθόντος.
 
«Και εάν ισχύουν και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017, που αναφέρεται και στα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, τότε μπορούν να προκύψουν οι όροι αναφοράς όταν έρθει η κ. Λουτ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
Αγκάθι το φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα, πάντως, το ζήτημα του φυσικού αερίου παραμένει το κορυφαίο ενδεχομένως σημείο τριβής στην προσπάθεια οικοδόμησης θετικού κλίματος, αφού η τουρκική πλευρά παραμένει ανένδοτη και επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί.
 
Πρόκειται για πρόταση την οποία ως γνωστό η δική μας πλευρά απέρριψε, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποβάλλει χθες συγκεκριμένες αντιπροτάσεις, μεταξύ των οποίων και η ενημέρωση του Τ/κ ηγέτη για τις εξελίξεις που αφορούν το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Τις αντιπροτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και δη αυτή για την ενημέρωση, παρόλο που ανέφερε πως θα τη μελετήσει, ο Μουσταφά Ακιντζί έσπευσε να διαμηνύσει χθες το απόγευμα πως δεν συνιστά διέξοδο, χαρακτηρίζοντάς την, λίγο ή πολύ, σαν διακοσμητική.
 
Ενώ προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, διασύνδεσε τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις για την Αμμόχωστο με το ζήτημα του φυσικού αερίου, αφήνοντας ξεκάθαρα να νοηθεί πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει πίσω σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ούτε και η δική τους πλευρά θα κάνει πίσω αναφορικά με την Αμμόχωστο.  
 

Δειτε Επισης

Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας