Πιάνουν τόπο τα επερχόμενα μέτρα-Εγκαταλείπουν το Yavuz τα βοηθητικά πλοία

Στα είκοσι χιλιόμετρα από τον Απόστολο Ανδρέα έριξε από χθες άγκυρα το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, που αναμένεται εντός των ημερών να ξεκινήσει τις εργασίες για γεώτρηση, η οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Φατίχ Ντονμέζ αναμένεται να κρατήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 
Πάντως, όπως και στην περίπτωση του Fatih, η τουρκική εταιρεία πετρελαίων που διαχειρίζεται τις γεωτρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως προς την αλυσίδα παραγωγής για τη διεξαγωγή γεώτρησης, αφού η συμμετοχή βοηθητικών πλοίων, είναι απαραίτητη.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος», η εταιρεία η οποία ανέλαβε τις υποστηρικτικές εργασίες του Yavuz απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας αν θα συμμετέχει στη γεώτρηση του Yavuz. Στέλεχος της εν λόγω εταιρείας, ανέφερε πως αυτή παρείχε μέχρι χθες τις υπηρεσίες της, ωστόσο δεν θα συμμετέχει σε άλλες εργασίες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
 
Πρόκειται για την ολλανδική εταιρεία Vroon Offshore, η οποία διαχειρίζεται τα υποστηρικτικά πλοία του Yavuz, το Vos Prime και το Vos Prince, τα οποία δεν ακολούθησαν, όπως έκαναν τα υποστηρικτικά πλοία του Fatih, το γεωτρύπανο στο χώρο της γεώτρησης.
 
Τα στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων, αλλά και τα τουρκικά μέσα που καλύπτουν τις γεωτρήσεις, αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα που δημιουργείται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαν: Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο απαιτεί άμεση αποκλιμάκωση και όχι το αντίθετο
 
Και πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα, αφού χωρίς τα υποστηρικτικά πλοία δεν μπορούν να διεξαχθούν οι εργασίες της γεώτρησης.
 
Συγκεκριμένα τα υποστηρικτικά σκάφη είναι αυτά που μεταφέρουν τη λάσπη που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της γεώτρησης, ενώ αποτελούν και ένα τρόπο μεταφοράς του προσωπικού από και προς τα κοντινότερα τουρκικά λιμάνια.
 
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε και το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο, το Fatih με αποτέλεσμα η τουρκική εταιρεία πετρελαίων να αναγκαστεί να αγοράσει τα υποστηρικτικά σκάφη από την νορβηγική εταιρεία που συμμετείχε στις εργασίες της γεώτρησης.
 
Πρόβλημα υπήρξε και με το προσωπικό του Fatih, αφού μετά από τα διεθνή εντάλματα που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά του προσωπικού του πλοίου που προέρχεται από τρίτες χώρες, αρκετοί προτίμησαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, παρά να μπουν στη λίστα καταζητούμενων προσώπων.
 
Όσον αφορά τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους Barbaros αυτό συνεχίζει να διεξάγει έρευνες ανοιχτά της Λεμεσού, εδώ και δύο μήνες. Πάντως, το υποστηρικτικό σκάφος του Barbaros , το Tanux το εγκατέλειψε και επιστρέφει στο Λιμάνι της Χόλημης (Tasucu).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ από την Κυβέρνηση
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το Tanux, που ανήκει στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων θα μετατοπισθεί από τις υποστηρικτικές εργασίες του Barbaros, στις υποστηρικτικές εργασίες του Yavuz.
 
Τα τουρκικά μέσα αυτό που επιλέγουν να αναδείξουν, όσον αφορά τις γεωτρήσεις, είναι την ασφάλεια που παρέχεται από αέρα και θάλασσα στα τουρκικά γεωτρύπανα. Τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, τόσο σήμερα όσο και χθες, κάνουν λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ενεργοποιήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για να παρακολουθούν από αέρος την ασφάλεια των γεωτρήσεων. Συγκεκριμένα, τα drone απογειώνονται από την αεροπορική βάση Ντάλαμαν της Τουρκίας και ακολούθως, αφού περάσουν πάνω από την Κύπρο, ίπτανται πάνω από τις περιοχές των γεωτρήσεων.
 
Η ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει με τη δεύτερη γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας, ήταν αυτή που ανάγκασε εκ νέου χθες την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι να επαναλάβει τη θέση των 28 χωρών ότι οι ενέργειες της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία και αποτελεί μια απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρίζει τα δόντια στην Τουρκία για τη δεύτερη γεώτρηση η Μογκερίνι
 
Στο μεταξύ, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των 28 που απασχόλησε το εν λόγω ζήτημα εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να υποβληθούν από την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ τα μέτρα και οι κυρώσεις που προτείνονται κατά της Τουρκίας.
 
Ακόμα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σερκέι Λαβρόφ καυστηρίασε τις τουρκικές ενέργειες στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατάις. «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μπορεί μόνο να εμποδίσει τις συνθήκες για μια διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
 
Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως η χώρα του θα συνεχίζει απτόητη αυτό που ξείνησε στην ανατολική Μεσόγειο. 
 
Για τα τουρκικά γεωτρύπανα Fatih και Yavuz, είπε πως αυτά, συνεχίζουν συντονισμένα τις δραστηριότητές τους και κανένας δεν μπορεί να τα εμποδίσει. Για τους S400 ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες φόρτωσής τους. 

«Μπορεί να υπάρξουν φωνές ενοχλητικές δεξιά κι αριστερά. Αλλά έχουμε δηλώσει ότι καμιά από αυτές τις φωνές δεν θα μας εμποδίσει. Και σήμερα λέμε το ίδιο πράγμα. Αυτή τη στιγμή τόσο εμείς ως Τουρκία όσο και οι ομογενείς μας Τ/κ συνεχίζουμε τη διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα. Και στην τελευταία συνάντηση της G20,της διεθνούς κοινότητας, με τον ίδιο τρόπο εκφράσαμε αυτή την ευαισθησία μας σε κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν-«Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τα γεωτρύπανά μας»

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη