Ο Λέναρτ Γιόχανσον μέσα από τα μάτια του Μάνου Σταραμόπουλου

Ο Μάνος Σταραμόπουλος * γράφει για τον κορυφαίο Πρόεδρο της UEFA, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, Λέναρτ Γιόχανσον έναν κύριο με κ Κεφαλαίο που έφυγε πρόσφατα από την ζωή!
 
Όταν πήγαμε  για πρώτη φορά στη Γενεύη το 1985, να καλύψουμε κληρώσεις Ευρωπαϊκών κυπέλλων, η UEFA δεν είχε δημιουργήσει ακόμη τα πολυτελή της γραφεία στη Νιόν. Οι κληρώσεις λοιπόν γινόντουσαν κάπως μακρυά από το κέντρο της Ελβετικής μεγαλούπολης, και πιο συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Intercontinental.
 
Θυμάμαι λοιπόν τον Σουηδό, πρόεδρό της, Λέναρτ Γιόχανσον έναν υψηλόσωμο και καλοζωισμένο άνθρωπο με το παράστημά του να ξεχωρίζει. Δύσκολο πράγμα για κάθε νέο δημοσιογράφο όχι απλά να του μιλήσει αλλά να τον πλησιάσει κιόλας.
 
Με την πάροδο των ετών φυσικά και με την συνεργασία του πρώην επικεφαλής των διεθνών της Gazzetta Dello Sport, του κορυφαίου της εποχής του στην Ιταλία, φίλου και συναδέλφου, Σέρτζιο Ντι Τσέζαρε καταφέραμε κάποια στιγμή μετά από ένα ή δύο χρόνια να πλησιάσουμε τον Λέναρτ Γιόχανσον τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και να έρθει η στιγμή να μιλάμε με άνεση και φιλικά. Όχι μόνο όταν βρισκόμαστε στη Γενεύη και μετά στο αρχηγείο της UEFA, στη Νιόν αλλά δια τηλεφώνου, καθώς μου είχε δώσει το προσωπικό του νούμερο.
 
Ο Λέναρτ Γιόχανσον ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα. Μαζί με τον τότε γενικό του γραμματέα και μετέπειτα εκτελεστικό του διευθυντή (τότε εμφανίσθηκε για πρώτη φορά η θέση αυτή) τον Γερμανό, Γκέρχαρντ Άιγκνερ (επίσης πολύ καλός φίλος) ήταν αυτοί που διέβλεψαν τον επερχόμενο κίνδυνο από την πλευρά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την εμφάνιση στο Λονδίνο της εταιρείας Media Partners. Οι δυο τους κινήθηκαν μεθοδικά, γρήγορα, επικοινώνησαν τάχιστα και με τον τότε «ισχυρό άνδρα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ελβετό, Σεπ Μπλάτερ (πρόεδρος της FIFA) ο οποίος έστειλε το μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνση:
 
«Όποιος ποδοσφαιριστής ή διαιτητής ακολουθήσει την ομάδα του στη Σούπερ Λίγκα που θέλει να δημιουργήσει η Media Partners αυτομάτως θα αποβάλλεται από την εθνική του ομάδα (αν πρόκειται για ποδοσφαιριστή) και από τους διεθνείς αγώνες (αν πρόκειται για διαιτητή).
 
Παράλληλα η UEFA άνοιξε και το «πουγγί της» και ξεκίνησε να μοιράζει πιο πολλά λεφτά , δημιουργώντας ταυτόχρονα και το Champions League (1992) . Το 1998 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της FIFA, αλλά έχασε εύκολα από τον σπουδαίο του αντίπαλο και άριστο γνώστη του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ!
 
O Λέναρτ Γιόχανσον λοιπόν που έμεινε 17 χρόνια στον προεδρικό θώκο έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του κορυφαίου σήμερα προϊόντος στο χώρο του ποδοσφαίρου. Δεν ήταν τυχαίο ότι έμεινε τόσα χρόνια στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Είχε αναλάβει τα καθήκοντά του τον  Απρίλιο του 1990 και έμεινε έως τον  Ιανουάριο του 2007. Ηττήθηκε από τον Μισέλ Πλατινί στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας . Ο Γάλλος παλιός σπουδαίος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα κορυφαίος διοικητικός παράγοντας έτρεφε μεγάλη συμπάθεια και σεβασμό προς το πρόσωπο του Γιόχανσον , γι αυτό άλλωστε του απένειμε και τον τίτλο του επίτιμου και έδινε το παρόν σε κάθε μεγάλη εκδήλωση και τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Τον είδα μάλιστα για πολλοστή φορά  και πρόσφατα στην Μαδρίτη στο ξενοδοχείο της UEFA, to Westin. Εδώ και 8 χρόνια περίπου είχε προβλήματα υγείας.
 
Το βράδυ λοιπόν της Τρίτης 4/6 έφυγε από την ζωή ο μακροβιότερος πρόεδρος της UEFA,  αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό. Όσοι τον είχαν γνωρίσει δεν μπορούν να ξεχάσουν την πραότητά του, την ευγένειά του και τον σεβασμό που έδειχνε προς άπαντες.
Θεωρώ ότι οι μετέπειτα ηγέτες της UEFA (Πλατινί, Τσεφερίν) δεν διαθέτουν το ανάστημά του και δεν αναφέρομαι στο ύψος του!!!
Ο Σουηδός παράγοντας γεννήθηκε το 1929 στην Μπρόμα. Από μικρός ήταν  φίλαθλος  της ΑΪΚ. Ανέλαβε την προεδρία της το 1967 κι έμεινε έως  το 1980. Από το 1985 έως το 1990 ήταν πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σουηδίας.  Αποχώρησε την χρονιά εκείνη, (1990), όταν κι εκλέχθηκε Πρόεδρος της UEFA.  Παρέμεινε στην θέση του έως το 2007 .
 
                                             Πλατινί: «Ήταν πάντοτε σωστός»
 
Ο γάλλος, Μισέλ Πλατινί μίλησε με  τα καλύτερα λόγια,  για τον Λέναρτ Γιόχανσον:
 
«Ο Λέναρτ Γιόχανσον υπήρξε ένα σπουδαίος παράγοντας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι για την προεδρία της UEFA, αλλά ήταν πάντοτε σωστός και με υποστήριζε. Και φυσικά, δημιούργησε μία από τις καλύτερες διοργανώσεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, το Champions league».
 
Καλό ταξίδι στον Λέναρτ Γιόχανσον τον κ. με Κ Κεφαλαίο!!!
 
Ο Μάνος Σταραμόπουλος είναι Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996