Συμφωνία-μαμούθ της αμερικάνικης Guidry με τον στρατάρχη Χάφταρ στη Λιβύη

Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης και η αμερικανική εταιρεία Guidry Group ετοιμάζονται να οριστικοποιήσουν διμερή συμφωνία για την κατασκευή μεγάλου λιμανιού στη Σούσα, γνωστοποίησαν αμφότερα τα μέρη.

Διαρκούν ένα χρόνο οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες για την κατασκευή του λιμένα στη Σούσα – μια μάλλον σπάνια επένδυση στη χώρα, όπου επικρατεί χάος από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι με εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO — διαρκούν περίπου ένα χρόνο.

Ο όμιλος Γκίντρι και οι αρχές της Λιβύης «υπέγραψαν επίσημα τη 13η Μαΐου τη συμφωνία παραχώρησης για την ανάπτυξη λιμένα βαθέος ύδατος πολλαπλών χρήσεων στη Σούσα», ενημέρωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της που εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τα επόμενα βήματα του σχεδίου αφορούν βασικά την κάλυψη των «τεχνικών, οικονομικών, επιχειρησιακών και εμπορικών προϋποθέσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο»

Ο Σαλά Ελχάσι, επικεφαλής του οργανισμού λιμένων της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί οριστική συμφωνία, ωστόσο πρόσθεσε πως έχει ολοκληρωθεί το 90% του έργου που απαιτείται γι’ αυτό.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της συμφωνίας (…) εξετάζουμε τις λεπτομέρειές της», εξήγησε.

Καμιά από τις δύο πλευρές δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Τον Φεβρουάριο, αμφότερες εκτιμούσαν ότι το έργο θα έχει κόστος 1,5 δισ. δολαρίων.

Εάν υπογραφεί οριστική συμφωνία, θα πρόκειται για απροσδόκητη επιτυχία της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, που δεν διαθέτει διεθνή αναγνώριση. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Η σημαντικότερη πύλη εισόδου αγαθών

Το λιμάνι της Σούσας θα μετατραπεί, εάν προχωρήσει το έργο, στη σημαντικότερη πύλη εισόδου αγαθών στη Λιβύη, καθώς ένα λιμάνι βάθους 40 μέτρων θα επέτρεπε τη φόρτωση και την εκφόρτωση εμπορευμάτων που προορίζονται για άλλες πόλεις.

Αξιωματούχοι εκφράζουν ελπίδες ότι το λιμάνι αυτό θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι προσβλέπουν στην πρόσληψή τους στον παραφουσκωμένο δημόσιο τομέα κάποιας από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, ή εντάσσονται στις τάξεις ένοπλων οργανώσεων.

Στο μεσοδιάστημα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η ένταση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης έχει ανέβει κατακόρυφα, καθώς οι δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν στις αρχές του Απριλίου επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να καταλάβουν την Τρίπολη.

Θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Λιβύη

Το λιμάνι υποτίθεται ότι θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Λιβύη.

Ο όμιλος Γκίντρι διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται «πολύ κοντά» στη σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης για την έναρξη του έργου.

Εμπόδιο για το έργο αποτελεί ο κίνδυνος να βλάψει αρχαιολογικούς χώρους.

Η Σούσα και το νυσταλέο λιμάνι της, απ’ όπου αποπλέουν κυρίως αλιευτικά σκάφη, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αρχαίους ναούς και αρχαιολογικούς χώρους στον βυθό της θάλασσας, αλλά και την Κυρήνη, ελληνική αποικία στην αρχαιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 14 μοιρών - Χάος παντού, 16 τραυματίες
Έξι τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Ισραήλ-Εξετάζεται ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια
Ο άνδρας με το «χρυσό χέρι»-Πέθανε ο Αυστραλός αιμοδότης που έσωσε πάνω από 2,4 εκατομμύρια μωρά
Δήλωση με νόημα από τον Τραμπ-«Μην ανησυχείτε για τον Πούτιν, αλλά για τους μετανάστες βιαστές»
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Καρόλου-Ζελένσκι στο Σάντριγχαμ
Ευχαρίστησε τον Τραμπ για τα όπλα ο Νετανιάχου-«Θα τελειώσουμε τη δουλειά κατά του ιρανικού άξονα»
Παρίσι και Λονδίνο προτείνουν εκεχειρία ενός μήνα στην Ουκρανία
Έτοιμος να παραιτηθεί ο Ζελένσκι μόνο αν μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ-«Δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθώ»
Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 13 τραυματίες από τα πυρά ενόπλου εναντίον προσκυνητών στη Συρία
Μετά την κατάρρευση στις γενικές εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν στις τοπικές του Αμβούργου