Πώς να διαχειριστείτε τις εναλλαγές της διάθεσης στην εγκυμοσύνη

Είναι συνηθισμένο να έχετε πολλές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας του στρες, της κούρασης και των ορμονικών αλλαγών που δημιουργούν αλλαγές στο νευρικό σύστημα.
 
Και φυσικά, υπάρχει η γκάμα των συναισθημάτων που νιώθετε λίγο πριν γίνετε γονείς. Κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στις αλλαγές. Άλλες μαμάδες βιώνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα ενώ άλλες νιώθουν κατάθλιψη και άγχος.
 
Οι έντονες εναλλαγές στη διάθεση ξεκινούν στις 6 με 10 εβδομάδες, χαλαρώνουν στο δεύτερο τρίμηνο και επανεμφανίζονται κοντά στον τοκετό.
 
Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος που μπορεί να προκαλέσει άγχος. Τη μία στιγμή μπορεί να νιώθετε ενθουσιασμένες από τον ερχομό του μωρού και την άλλη να αναρωτιέστε πώς μπήκατε σε αυτήν την κατάσταση. Ανησυχείτε για τις ευθύνες και για το άγνωστο μέλλον που σας περιμένει. Οι υψηλές προσδοκίες που σας πιέζουν, σας αγχώνουν, ακόμα και αν η εγκυμοσύνη σας ήταν προσχεδιασμένη. Μέσα σε όλα, προστίθεται και η αλλαγή της εικόνας σας.
 
Τι πρέπει να κάνετε:
 
  • Πάρτε το με το μαλακό. Μην καταβάλετε τον εαυτό σας με δουλειές και μπείτε σε προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να φροντίσετε περισσότερο τον εαυτό σας τώρα.
    • Συνδεθείτε με το σύντροφό σας. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί και οργανώστε ταξίδι αν υπάρχει χρόνος. Προετοιμαστείτε ανάλογα ώστε να νιώθετε ασφάλεια όταν έρθει η ώρα του τοκετού.
    • Κάντε κάτι που να σας ευχαριστεί. Μπορεί να είναι κάτι που θέλετε να κάνετε μόνη σας. Από μία βόλτα, ένα μασάζ, μία βραδιά με τις φίλες σας ή ένας καλός ποιοτικός ύπνος.
    • Εκφραστείτε. Όλες οι ανησυχίες σας είναι φυσιολογικές αλλά είναι απαραίτητο να τα συζητάτε με κάποιον ώστε να μην παίρνει τεράστιες διαστάσεις μέσα στο κεφάλι σας.
 
Πηγή: imommy.gr 
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα