Η ιστορία της Ελένης που είχαν κλειδωμένη για 25 χρόνια-Οι εκδοχές πίσω από την φρίκη

Ήταν 7 Νοεμβρίου 1978, όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη στο Κωσταλέξι, ένα χωριό της Λαμίας που μέχρι τότε ήταν άγνωστο. Μία γυναίκα, έγκλειστη, για 29 ολόκληρα χρόνια. Η Ελένη Καρυώτη έπεσε θύμα της οικογένειας της, της κοινωνίας, του ανεκπλήρωτου έρωτα. 

Τι συνέβη όμως πραγματικά; Τι έγραφε ο Τύπος της εποχής; Η κοινωνία γιατί αποσιώπησε;

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής…

Η 47χρονη, τότε, Ελένη ζούσε κλειδωμένη στο υπόγειο του πατρικού της σπιτιού επί 29 χρόνια. Οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο υπόγειο κολαστήριο αντίκρισαν ένα «αγρίμι». Η Ελένη ήταν γυμνή, σκεπασμένη απλά με μια κουβέρτα, βρώμικη, με «χαμένο» ύφος. Φαινόταν να μην καταλαβαίνει, ενώ οι κραυγές που έβγαζε, έμοιαζαν με κραυγές ζώου που έχει χάσει τον προσανατολισμό του και φοβάται.

Το χωριό γνώριζε για την ύπαρξη της, γνώριζε για την κατάσταση της, όμως κανείς δεν μίλησε. Κανείς δεν αντέδρασε. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις κλειστές κοινωνίες να συμβαίνει αυτό. Δε μιλούν από ντροπή, από φόβο, καθώς η έκφραση «Τι θα πει ο κόσμος;» είναι πέρα για πέρα Ελληνική. Είναι σα να υπάρχει στο dna μας και όποιος το αποβάλει από πάνω του είναι πολύ τολμηρός.

Η καταγγελία στην Εισαγγελία της Λαμίας ήταν ανώνυμη, καθώς κανείς δεν έμαθε ποιος πρόδωσε το μυστικό των αδερφών Καρυώτη.

Οι δημοσιογράφοι της εποχής, παρουσιάζουν το υπόγειο που βρισκόταν η άτυχη Ελένη, ως ένα μέρος που η μούχλα και η δυσωδία από τις ακαθαρσίες συνέθεταν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Υποστήριξαν πως ούτε ένα ζώο δε θα μπορούσε να ζήσει σε ένα τέτοιο μέρος, πόσο μάλλον ένας άνθρωπος, μια γυναίκα.

Οι δύο εκδοχές

Το Κωσταλέξι έμελλε, όπως αναφέραμε παραπάνω, να γίνει γνωστό στο Πανελλήνιο, όχι για την ομορφιά του, αλλά για την φρίκη που έκρυβε το πατρικό της οικογένειας Καρυώτη. Το Κωσταλέξι έγινε πλέον συνώνυμο της συμφοράς και του εγκλεισμού.

Αν και δε μαθεύτηκε ποτέ, ποιος κατήγγειλε τον βασανιστικό εγκλεισμό της Ελένης, υπήρξαν δυο εκδοχές για την φρίκη αυτή.

Στην πρώτη και επικρατέστερη εκδοχή, λέγεται πως η Ελένη του Κωσταλέξι, στα χρόνια της Κατοχής ερωτεύτηκε τον δάσκαλο του χωριού.  Εικάζεται, πως ούσα έφηβη, «ατίμασε» την τιμή της οικογένειας της, καθώς ο δάσκαλος ήταν μεγαλύτερος, αλλά άνηκε και στην τάξη των Κομμουνιστών Ανταρτών. Από την άλλη, η οικογένεια της άνηκε στην τάξη των Εθνόφρονων, οπότε ήταν μεγάλη ντροπή γι’ αυτούς. Έτσι, αποφάσισαν να την κλείσουν γυμνή στο υπόγειο, προκειμένου να «ξεπλυθεί» η ντροπή από πάνω της και την οικογένεια της. Εκείνα τα χρόνια, ήταν ντροπή να «ατιμάζεται» μια κοπέλα με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με την Ελληνική κοινωνία. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και τώρα, αρκετοί σκέφτονται με αυτό τον προκατειλημμένο τρόπο. Οι γονείς της, λοιπόν, αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την απάνθρωπη ενέργεια και αργότερα ακολούθησαν την ίδια τακτική και τα αδέρφια της, με την τοπική κοινωνία να σιωπά.

Όσον αφορά την δεύτερη εκδοχή, εικάζεται ότι η Ελένη του Κωσταλέξι, ήταν ψυχικά ασθενής από μικρή. Στα χρόνια όμως της Κατοχής, χρήματα δεν υπήρχαν και φυσικά τα ιδρύματα τότε ήταν κάτι σαν φυλακές και βασανιστήρια για τους ασθενείς. Έτσι, οι γονείς της αποφάσισαν να την κλείσουν στο υπόγειο, λόγω της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της. Μία εκδοχή που φυσικά είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος, υπό τις συνθήκες που βρέθηκε η Ελένη.

Η επαφή με τον έξω κόσμο και η εξαφάνιση

Στις 7 Νοεμβρίου του 1978, μία ψυχή ελευθερώθηκε, ένα χωριό έπεσε στο βούρκο. Οι κάτοικοι κατηγόρησαν τα μέσα και τις Αρχές πως δυσφήμισαν τον τόπο τους, με αποτέλεσμα το χωριό να ερημώνει και όλοι να το κακολογούν. Το ίδιο ισχυρίστηκαν και τα αδέρφια Καρυώτη. Ισχυρίστηκαν πως παραβιάστηκε η προσωπική τους ζωή και πως παραποιήθηκαν τα ευρήματα.

Από την άλλη μεριά, η Ελένη Καρυώτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας. Εκεί αρκετοί δημοσιογράφοι θέλησαν να της πάρουν συνέντευξη και ας μη μπορούσε να μιλήσει. Μόνο σε ένα χαρτί έγραψε το όνομα του τότε αγαπημένου της δασκάλου.

Η Ελένη οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική, ενώ το 1998 τα ίχνη της χάθηκαν. Παράλληλα, τα αδέρφια της αθωώθηκαν.

Το τι ακριβώς συνέβη σε όλη αυτή την ιστορία, κανείς δεν γνωρίζει. Το σίγουρο είναι όμως ότι αυτή η γυναίκα πέρασε τη μισή ζωή της σαν ζώο σε ένα μπουντρούμι, χωρίς να της αξίζει. Μια κοινωνία να σιωπά και μια οικογένεια να είναι υπεύθυνη για την φρίκη αυτή.

Άλλες περιπτώσεις «Κωσταλέξι»

Δυστυχώς, και άλλες υποθέσεις σύγχρονου και μη «Κωσταλέξι» ήρθαν στο φως, σοκάροντας την Παγκόσμια κοινή γνώμη.

Όσον αφορά τα Ελληνικά δεδομένα, οι νέες υποθέσεις «Κωσταλέξι» γίνονται ολοένα και πιο φρικιαστικές.

Τρία χρόνια μετά την Ελένη Καρυώτη, το 1981, ανακαλύφθηκε μια νέα υπόθεση εγκλεισμού στα Μέθανα. Η Κωνσταντίνα Μαλτέζου Λάμπρου ή αλλιώς Ιουλιέτα, όπως ήταν το παρατσούκλι της, ζούσε επί 20 χρόνια σε στάβλο. Φορούσε μόνο ένα κουρέλι, είχε κοντοκουρεμένα μαλλιά, με τις ακαθαρσίες της να την περιβάλουν. Το σώμα της ήταν γεμάτο πληγές, τις οποίες κάλυπτε με κοπριά, φερόταν σαν αγρίμι, ενώ δύσκολα ξεχώριζε κανείς το φύλο της.

Την φώναζαν «Ιουλιέτα των Μεθάνων», επειδή είχε κλεφτεί με τον τότε σύζυγο της, καθώς η οικογένεια την δεν ενέκρινε αυτό τον γάμο. Ύστερα από μία θυελλώδη σχέση, το ζευγάρι χώρισε και η Κωνσταντίνα γύρισε στις αδελφές τις, οι οποίες της φέρονταν άσχημα και την κακομεταχειρίζονταν τόσο πολύ, που ακόμα και ο παπάς της ενορίας τις φοβόταν.

Λέγεται ότι οι αδερφές της, δεν άφηναν κανέναν να τις πλησιάζει, γιατί δεν ήθελαν να τους κλέψουν τις συντάξεις του ΟΓΑ. Επιπλέον, διέδιδαν ότι η αδερφή τους επέλεξε τον εγκλεισμό της, ως τιμωρία για τη συμφορά και τη ντροπή που έδωσε στην οικογένεια της. Φυσικά, η Κωνσταντίνα απομακρύνθηκε από την οικογένεια της.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 μια νέα υπόθεση που σόκαρε το Πανελλήνιο, ήρθε στο φως. Βρέθηκε στον φωταγωγό πολυκατοικίας στην Καλλιθέα, η 36χρονη τότε Μαρία Παπαδοπούλου. Ύστερα από καταγγελία γειτόνισσας, η γυναίκα βρέθηκε δεμένη και αποστεωμένη σε κρεβάτι στον φωταγωγό, ενώ το πόδι της ήταν σπασμένο. Ντυμένη με κουρέλια, κουρεμένα ασύμμετρα μαλλιά, σαπισμένα δόντια, δυσωδία και το σώμα της γεμάτο πληγές. Η Μαρία ήταν ένα ευαίσθητο παιδί που ύστερα από τον θάνατο της γιαγιάς της, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρη.

Φυσικά η 82χρονη που ήταν υπεύθυνη για τη «φροντίδα» της καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη, ενώ η Μαρία χαμογελά και πάλι, καθώς βρίσκεται στα κατάλληλα χέρια, για να την φροντίσουν.

Ίσως η πιο παλιά ιστορία με άρωμα «Κωσταλέξι» ήταν το 1901, στη μακρινή Γαλλία, με θύμα την Μπλάνς Μονιέρ. Η μητέρα της, την είχε έγκλειστη για 25 ολόκληρα χρόνια. Μία επιστολή από έναν άγνωστο έσωσε την άλλοτε όμορφη Μπλανς. Η μητέρα και ο αδερφός της την είχαν φυλακισμένη στη σοφίτα του σπιτιού, καθώς τόλμησε να ερωτευτεί έναν φτωχό δικηγόρο. Η μητέρα της ήθελε έναν πλούσιο γαμπρό. Έτσι κλείδωσε την κόρη της για 25 ολόκληρα χρόνια για να την τιμωρήσει.

Η Μπλάνς συνήλθε σωματικά, ψυχικά όμως είχε χαθεί ολοσχερώς. Απεβίωσε το 1913 σε ψυχιατρική κλινική.

Οι περιπτώσεις «Κωσταλέξι» αρκετές και αμέτρητες, όσες βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιστορία της Ελένης, μέσα από την εκπομπή Μηχανή του χρόνου.

 

Δειτε Επισης

Δύσκολο το βράδυ στη Λεμεσό λόγω της βροχόπτωσης-Πλημμύρησαν δρόμοι και σημειώθηκαν κατολισθήσεις
Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ η Μουρτζούκου-«Δεν είμαι καλά, αλλά είμαι ήρεμη»
Η Πάμ Μπόντι η εκλεκτή του Τραμπ για υπουργός Δικαιοσύνης–Ήταν μέλος της υπερασπιστικής του ομάδας
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Προκαλεί έντονη ανησυχία ο Κιμ Γιονγκ Ουν-Πιο κοντά από ποτέ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου
Γυναίκα επιτέθηκε και έσπρωξε αστυνομικό-Επιχείρησε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο Πάφου με πλαστά στοιχεία
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Στους 82 οι νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλμύρα
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία